Από το ΔΝΤ πρόκειται να εξεταστεί η επιτάχυνση της εκταμίευσης από την Αργεντινή της δόσης ύψους 50 δισ. δολαρίων, την οποία είχαν συμφωνήσει τον Ιούνιο να δεχθεί η χώρα από το Ταμείο, όπως αναφέρει ο Guardian.
 
Σύμφωνα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, «λαμβανομένων υπόψη των πιο αρνητικών συνθηκών της διεθνούς αγοράς, οι οποίες δεν είχαν προβλεφθεί πλήρως στο αρχικό πρόγραμμα της Αργεντινής, οι αρχές θα εργαστούν για να αναθεωρηθούν οι κυβερνητικοί οικονομικοί σχεδιασμοί. Έδωσα οδηγίες στο προσωπικό του ΔΝΤ να συνεργαστεί με τις αρχές της Αργεντινής για να ενισχυθούν οι διευθετήσεις που υποστηρίζονται από το Ταμείο και να επανεξεταστεί το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος».
 
Όταν ελήφθη η απόφαση για τη δόση, ο νεοφιλελεύθερος πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι, είχε υποστηρίξει ότι προσέφυγαν στο Ταμείο για να μειώσουν τη φτώχεια. «Είμαστε δεσμευμένοι στην ανοικοδόμηση μιας κανονικής χώρας. Πρόκειται για μια στήριξη στο πρόγραμμά μας με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας και τη μείωση του πληθωρισμού και της φτώχειας. Το δάνειο μας δίνει την ευκαιρία να αποφύγουμε κρίσεις σαν αυτές που είχαμε στην πρόσφατη ιστορία μας». Από τη μεριά του, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Νικολάς Ντεχόβνε, είχε δηλώσει πως η Αργεντινή ζήτησε το δάνειο του ΔΝΤ «ώστε να αποφύγουμε μια κρίση».
 
Σημειώνεται ότι το νόμισμα της αργεντινής από τα 17 πέσος ανά δολάριο που ήταν το Σεπτέμβριο του 2017, ανέρχεται στα 34 πέσος πρός 1 δολάριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του νομίσματος της Αργεντινής από τον Δεκέμβριο του 2015, όταν επετράπη η ελεύθερη διακύμανσή του.
 
Παρά την πώληση 500 εκατ. δολαρίων από την κεντρική τράπεζα το τελευταίο διήμερο, το νόμισμα συνέχισε να καταρρέει. καθώς οι επενδυτές αμφιβάλλουν για τη δυνατότητα του Μπουένος Αϊρες να εξυπηρετήσει το χρέος του.
 
Στην Αργεντινή ο πληθωρισμός ξεπερνά εδώ και 10 χρόνια το 20%, και φτάνει κοντά στο 30%, με την κυβέρνηση του Μάκρι να υποστηρίζει πως η χώρα έχει ανάγκη να ενισχύσει τα νομισματικά της αποθέματα, να σταθεροποιήσει τις αγορές συναλλάγματος και να δημιουργήσει ένα καλύτερο οικονομικό κλίμα για να προσελκύσει επενδυτές.
 
Το Ταμείο θα διαθέσει «όλα τα απαραίτητα κεφάλαια γα να εγγυηθεί την εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος της επόμενης χρονιάς» ώστε να μην υπάρχει «αβεβαιότητα», σημείωσε ο πρόεδρος της Αργεντινής.
 
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ μπήκε στην Αργεντινή το 2001 και μέσω των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που εφάρμοσε, προκάλεσε την φτωχοποίηση πολύ μεγάλου μέρους του πληθυσμού και την χρεοκοπία της χώρας και αποχώρησε το 2006.