Όπως έκανε και στην πρόσφατη ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μην προβεί σε συγκεκριμενοποίηση των μέτρων και των φοροελαφρύνσεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα. Η αναλυτική περιγραφή αναμένεται στην ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Το μεγάλο ερωτηματικό για την κυβέρνηση παραμένει η περικοπή ή όχι των συντάξεων. Κυβερντηικά στελέχη αφήνουν παράθυρο αποφυγής του μέτρου εδώ και μήνες, ωστόσο χθες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, εμφανίστηκε βέβαιος ότι «ο προϋπολογισμός του 2019 δεν θα περιέχει μειώσεις».
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm», ο Γ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός του 2019 δεν θα περιλαμβάνει νέα περικοπή στις συντάξεις, όπως έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές, επισημαίνοντας πως η επιβολή της περικοπής των συντάξεων δεν ήταν μέρος του τρίτου μνημονίου, δεν ήταν μέρος της συμφωνίας και προέκυψε από τις πιέσεις του ΔΝΤ. Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να πείσει τους δανειστές για τη μη περικοπή, καθώς προτεραιότητα για τη χώρα είναι πλέον η βελτίωση και όχι οι νέες περικοπές.
«Η επιβολή της περικοπής των συντάξεων δεν ήταν μέρος του τρίτου μνημονίου, δεν ήταν μέρος της συμφωνίας. Αυτό προέκυψε στη δεύτερη αξιολόγηση που έλεγε το ΔΝΤ 'δεν θα πιάσετε τους στόχους χωρίς περικοπή των συντάξεων'. Εμείς και οι Ευρωπαίοι λέγαμε ότι θα τους πιάσουμε, για να μην τιναχθεί στον αέρα η δεύτερη αξιολόγηση υποχρεωθήκαμε σε αυτό το βήμα. Εμείς έχουμε επιχειρήματα τεκμηριωμένα με αριθμούς, τα οποία δείχνουν ότι η περικοπή των συντάξεων δεν θα κάνει καλό, θα κάνει κακό.
Πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση με αυτά τα επιχειρήματα θα διασφαλίσουμε τελικά ότι δεν θα υπάρξει άλλη περικοπή των συντάξεων, σε μία περίοδο που οι προτεραιότητες πια είναι η βελτίωση και όχι η περικοπή. Έχουμε περάσει από τους προϋπολογισμούς των περικοπών, σε προϋπολογισμούς οι οποίοι παρά το ότι έχουμε αυτούς τους στόχους να υλοποιήσουμε θα έχουμε περιθώριο και φορολογικές ελαφρύνσεις στοχευμένες να κάνουμε και βελτιώσεις στο κοινωνικό κράτος να κάνουμε και ενισχύσεις των εισοδημάτων. Τα πάντα είναι μέσα από ένα διάλογο, μέσα από μία συζήτηση, μέσα από ανταλλαγή επιχειρημάτων. Αυτός ο διάλογος ήδη υπάρχει. Η κυβέρνηση η ελληνική θα καταθέσει τα επιχειρήματα και τις απόψεις της με βάση αυτές θα πείσουμε ότι αυτό το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν βοηθάει και για αυτό δεν θα το κάνουμε. Πιστεύω θα έχουμε τη σύμφωνη γνώμη όλων. Ο προϋπολογισμός του 2019 δεν θα περιέχει περικοπή συντάξεων, αντίθετα θα περιέχει μέτρα ανακούφισης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων».
«Το ΔΝΤ θα επιμείνει» αναφέρουν δημοσιεύματα
Επίσημη θέση του ΔΝΤ προς το παρόν δεν υπάρχει, εκτός από τη μόνιμη επωδό των δανειστών ότι «οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται. Την αποφασιστικότητα του ΔΝΤ «να μην κάνει πίσω στην πάγια θέση του για την ανάγκη περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019» διατυπώνει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» την Πέμπτη, σημειώνοντας πως τα σχετικά μηνύματα έχουν ήδη δτάσει στην κυβέρνηση.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ζήτημα των συντάξεων αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συστάσεων που θα μεταφέρει ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Πίτερ Ντόλμαν. Παράλληλα, όπως υποστηρίζεται, στη γραμμή αυτή φέρεται το EuroWorking Group, καθώς αναμένεται να δώσει αντίστοιχα μηνύματα στον Γιώργο Χουλιαράκη. Αξίζει να σημειωθεί πως για το θέμα απέφυγε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε πρόσφατη συνέντευξή του, απορρίπτοντας τη συζήτηση για μη περικοπή.
Ακόμη, την ίδια στάση του ΔΝΤ μεταφέρει και η Καθημερινή, που σε αντίστοιχο δημοσίευμά της υποστηρίζει πως το ΔΝΤ θα μεταφέρει την αντίθεση του Ταμείου στην Αθήνα στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου, υπογραμμίζοντας εκ νέου πως η περικοπή δεν είναι απαραίτητη για δημοσιονομικούς λόγους, αλλά διαρθρωτικούς.
«Ούτε επιβεβλημένα μέτρα, ούτε εποπτεία»
Την αντίδραση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, προκάλεσαν τα παραπάνω δημοσιεύματα το πρωί της Πέμπτης, καθώς με μήνυμά του στο Twitter απέρριψε την επιβολή της περικοπής, προαναγγέλοντας την έκπληξη «όσων πολιτεύονται με την ανάγκη εξωτερικών καταναγκασμών».
«Η επιμονή του ΔΝΤ στην περικοπή των συντάξεων, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, δεν προκαλεί έκπληξη. Έκπληξη -και μάλιστα αρνητική- θα βιώσουν όσοι πολιτεύονται με την ανάγκη εξωτερικών καταναγκασμών, όταν επιτευχθεί η ανάσχεση του μέτρου» ανέφερε ο Ν. Παππάς, ενώ δεν σταμάτησε εκεί, κάνοντας ειδική αναφορά στο παράδειγμα της Πορτογαλίας που αρνήθηκε να επιβάλει αντίστοιχες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.