«Αν δεν συμμορφωθούν, θα αποσυρθώ από τον ΠΟΕ» απείλησε ο Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, δημοσιοποιώντας μία απειλή που έχει επισύρει ξανά στο πρόσφατο παρέλθον.
 
Σύμφωνα με τον Guardian, ο Ντ. Τραμπ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αποτελούν μέρος του παγκόσμιου εμπορικού σώματος, ενώ φέρεται να δήλωσε πως «δεν ξέρω γιατί είμαστε σε αυτόν [ΠΟΥ]. Ο ΠΟΥ είναι σχεδιασμένος από τον υπόλοιπο κόσμο για να εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ».
 
Όπως αναφέρεται, στην προηγούμενη απειλή του Ντ. Τραμπ είχε απαντήσει ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, απορρίπτοντάς την ως «υπερβολική», ενώ ο υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος χαρακτήρισε τον περασμένο Ιούλιο «λίγο πρόωρη» τη συζήτηση περί αποχώρησης.
 
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση Τραμπ έχει ζητήσει βοήθεια από τον ΠΟΕ αναφορικά με τα αντίποινα από την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά, το Μεξικό και την Τουρκία.
 
Μεταξύ άλλων, κατά τη συνέντευξή του στο διεθνές οικονομικό πρακτορείο, ο Ντ. Τραμπ δήλωσε επίσης ότι θέλει να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σχεδίου επιβολής δασμών ύψους 200 δισ. δολ. στις κινέζικες εισαγωγές, και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν. Την ίδια ώρα, η Κίνα έχει ήδη προχωρήσει σε αντίποινα ίσης αξίας, ενώ έχει προσφύγει στον ΠΟΕ.
 
Υπενθυμίζεται πως οι νέες απειλές Τραμπ έρχονται λίγες ημέρες μετά την επίτευξη μιας «πολύ καλής συμφωνίας» με το Μεξικό για την ανανέωση της NAFTA (Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών), η οποία επίσης ήταν προϊόν απειλών του αμερικανού προέδρου.