«Η ανάληψη του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από γυναίκα δείχνει συμβολικά και τον δρόμο που πολιτικά χαράζουμε» δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η προστασία όλων ανεξαιρέτως των πολιτών». Επιπλέον, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι «η εμμονή της ΝΔ με τον "Ρουβίκωνα" δείχνει την ιδεολογική της απομόνωση», ενώ για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης είπε ότι «η επιδίωξη ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων είναι κάτι που αυτή η κυβέρνηση το αποδεικνύει στην πράξη».
Nick Paleologos / SOOC
Την πρώτη της συνέντευξη ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραχώρησε η Όλγα Γεροβασίλη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «το γεγονός πως γυναίκες αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης σε κρίσιμους τομείς της δημόσιας ζωής και της πολιτικής δεν θα έπρεπε, το 2018, να συνιστά είδηση. Πράγματι, η πολιτική ευθύνη της προστασίας των πολιτών στη χώρα μας ήταν –μέχρι την περασμένη Τετάρτη– αποκλειστικά ανδρική υπόθεση».
Και πρόσθεσε: «Σε αντίθεση με τη στελέχωση των σωμάτων ασφαλείας, που, ευτυχώς, πολλά χρόνια τώρα έπαψαν να είναι ανδρικό άβατο. Έτσι, ήρθε η στιγμή για πρώτη φορά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επικεφαλής να είναι γυναίκα. Ταιριαστό δεν είναι; Καθώς η ασφάλεια, η προστασία, η ανάληψη ευθύνης και η εμβάθυνση της δημοκρατίας είναι επίσης γένους θηλυκού. Αν θέλετε, η ανάληψη του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου για πρώτη φορά από γυναίκα συμβολικά δείχνει και τον δρόμο που πολιτικά χαράζουμε και επιδιώκουμε για την ελληνική κοινωνία. Αυτόν της ισονομίας και της άρσης κάθε είδους αποκλεισμών».
Σχετικά με το χαρτοφυλάκιο που έχει αναλάβει υποστήριξε ότι «είμαστε από κάθε άποψη έτοιμοι να απαντήσουμε τόσο θεσμικά όσο και οργανωτικά και επιχειρησιακά σε ό,τι προκαλεί ζημία στην προστασία και ασφάλεια των συμπολιτών μας» και πρόσθεσε πως «στόχος της κυβέρνησής μας παραμένει το να αποκτήσει ουσιαστικό νόημα η έννοια της προστασίας όλων ανεξαιρέτως των πολιτών. Διότι, στα πρώτα μνημόνια –κανείς δεν ξεχνά– η πραγματικότητα που βίωσε η πλειονότητα των πολιτών ήταν η άγρια καταστολή κάθε διαφωνίας, όχι η προστασία».
Στη συνέχεια τόνισε ότι «για την Αριστερά η ασφάλεια δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αφορά όλους και το σύνολο της καθημερινής ζωής: την εργασία, την εκπαίδευση, τη στέγη, τις μετακινήσεις, τις συναθροίσεις. Κοινός παρονομαστής σε όλα αυτά είναι η ασφάλεια με αίσθημα δικαίου και η εμβάθυνση της δημοκρατίας στην πράξη» και έκανε λόγο για το περιεχόμενο της προστασίας και της ασφάλειας το οποίο όρισε ως «ίση μεταχείριση των πολιτών έναντι του νόμου, ίση πρόσβαση στο δικαίωμα της προστασίας στο σύνολο της επικράτειας, ίσα δικαιώματα για όλους».
Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι «κατέφευγε στο τέχνασμα της σπίλωσης των πολιτικών της αντιπάλων, κατηγορώντας τους για σχέσεις με την τρομοκρατία, όταν αυτό το περίεργο σύμπλεγμα Ακροδεξιάς και νεοφιλελεύθερης Δεξιάς στερούνταν πολιτικών επιχειρημάτων».
«Ταυτίζεται με την ταξική μεροληψία ενός νεοφιλελεύθερου κατεστημένου απέναντι στους διαφορετικούς και πιο αδύναμους, ακόμη κι αν πρόκειται για αθώους – σας θυμίζω την Ηριάννα και τον Περικλή. Κάθε διαφορετική προσέγγιση τούς είναι αδιανόητη και δεν μπορούν να την εξηγήσουν διαφορετικά παρά μόνο ως “προνομιακή” σχέση με την τρομοκρατία. Πρόκειται για αστεία, ανιστόρητα πράγματα» είπε χαρακτηριστικά η Ο. Γεροβασίλη.
Αναφορικά με τα Εξάρχεια και την κόντρα της κυβέρνησης με τη ΝΔ τόνισε πως «τα Εξάρχεια δεν είναι μια ομοιογενής, συμπαγής κοινωνική οντότητα με ίδια χαρακτηριστικά. Για να προσεγγιστεί και να επιλυθεί το θέμα, δεν αρκεί η επιχειρησιακή δράση μόνο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Χρειάζεται συνέργεια κατοίκων, φορέων, συλλογικοτήτων, πολιτικών κομμάτων, αυτοδιοίκησης, κράτους και συντονισμένη συλλογική προσπάθεια, ώστε να βρούμε τις αιτίες, να δούμε ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα της περιοχής, ποιοι παράγοντες οδηγούν τελικά στην υποβάθμιση κάποιων γειτονιών στα μεγάλα αστικά κέντρα και να προχωρήσουμε στην οριστική λύση».
«Η εμμονή της ΝΔ με τον “Ρουβίκωνα” δείχνει την ιδεολογική της απομόνωση»
Επιπλέον, για την αναρχική συλλογικότητα «Ρουβίκωνας» είπε πως «η εμμονή της ΝΔ με τον “Ρουβίκωνα” δείχνει την ιδεολογική της απομόνωση από τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Όσο δεν μπορεί να αρθρώσει ουσιαστικό πολιτικό λόγο για τα ζητήματα ασφάλειας που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες, τόσο περισσότερο περνά τον Ρουβίκωνα της». Επιπροσθέτως, συμπλήρωσε οτι «το τι συνιστά απειλή για τη δημόσια ασφάλεια το καταδεικνύουν οι στατιστικές και αποτυπώνεται στις επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας όπως προκύπτουν από τη σοβαρή δουλειά των ανθρώπων της».
Σε ερώτηση για τις προτεταιότητες της κυβέρνησης μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου η Ο. Γεροβασίλη στάθηκε στην «περαιτέρω ενίσχυση των κοινωνικών στρωμάτων που σήκωσαν τα μεγαλύτερα βάρη».
Για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης υποστήριξε ότι «η επιδίωξη ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων είναι κάτι που αυτή η κυβέρνηση το αποδεικνύει στην πράξη. Αν υπήρχε πλήρως αναλογικό σύστημα –κάτι που ήταν για χρόνια αίτημα της Αριστεράς–, αναπόφευκτα μια κυβέρνηση θα έπρεπε να στηριχτεί σε περισσότερα του ενός κοινοβουλευτικά κόμματα. Όπως προκύπτει και από την ευρωπαϊκή εμπειρία, η δημιουργία σταθερών κυβερνήσεων μέσα από πολυσυλλεκτικά σχήματα τείνει να γίνει ο κανόνας. Σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς χωρούν όσοι μπορούν να διατυπώσουν προγραμματικό λόγο που αφενός απαντά στις συνέπειες της κρίσης, αφετέρου οδηγεί σε ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και του δημοσίου συμφέροντος, του συμφέροντος των πολλών».