Με τα δύο ζητήματα με τα οποία έχει επανηλειμμένως ασχοληθεί το βρετανικό οικονομικό μέσο ενημέρωσης, εκείνο του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου και την υπόθεση του σκανδάλου των παράνομων πληρωμών της Novartis, σημειώνοντας την εμπλοκή τουλάχιστον δέκα σημαντικών πολιτικών προσώπων, πρώην υπουργών και πρώην πρωθυπουργών, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και του νυν Επιτρόπου Μετανάστευσης της Κομισιόν να δεσπόζουν στο άρθρο, αλλά και τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την «προβληματική επιλογή» σε περίοπτη θέση, οι Financial Times δημοσίευσαν την Τετάρτη άρθρο για τους «φόβους» που προκαλεί η τοποθέτηση του Μιχάλη Καλογήρου στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης.
 
Υπό τον τίτλο «Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για υπουργός Δικαιοσύνης προκαλεί φόβους για το κράτος δικαίου», οι FT επιχειρούν να συνθέσουν ένα κλίμα ανασφάλειας και φόβου για την Ελλάδα, «καλωσορίζοντας» με αυτόν τον τρόπο τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης. Το δημοσίευμα μεταφέρει ουκ ολίγες δηλώσεις πολιτικών και αξιωματούχων από την Ελλάδα, όλες με καταφανή προσανατολισμό στη στοχοποίηση του Μ. Καλογήρου..
 
«Είναι μία προβληματική επιλογή για μια χώρα που ισχυρίζεται πως είναι μέλος του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κατεστημένου» μεταφέρει το δημοσίευμα τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην αρχή του άρθρου.
 
Μετά τη δήλωση Μητσοτάκη, ο συντάκτης του άρθρου κάνει ειδική αναφορά στις υποθέσεις Γεωργίου και Novartis. Αναφορικά με την πρώτη, επαναλαμβάνει την «αγωνία της διεθνούς κοινότητας» για την τύχη του τεχνοκράτη, που αντιμετωπίζει ακόμα τις κατηγορίες περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, με το οποίο οδηγήθηκε η χώρα στο ΔΝΤ και τους μηχανισμούς διάσωσης, λίγους μόλις μήνες μετά την καταδίκη του για παράβαση καθήκοντος.
 
Ακολούθως, οι FT αναφέρονται στην πολύκροτη υπόθεση της Novartis, που βρίσκεται σήμερα υπό την έρευνα της Δικαιοσύνης και των ανακριτών Διαφθοράς, σημειώνοντας πως οι τελευταίοι «βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση», και υπογραμμίζοντας πως η Βουλή επέστρεψε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη «ελλείψει σημαντικών στοιχείων».
 
Το δημοσίευμα κάνει ειδική αναφορά στα ονόματα του Γιάννη Στουρνάρα και του Δημήτρη Αβραμόπουλου που βρίσκονται μεταξύ των ελεγχόμενων από τη Δικαιοσύνη, φιλοξενώντας ακολούθως τη δήλωση του δικηγόρου Στάθη Ποταμίτη, ο οποίος διατυπώνει την αγωνία του για την τύχη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑ.
 
«Έχουμε ένα σύστημα συνταγματικής προστασίας για τον διαχωρισμό των εξουσιών. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αποφάσεις που δεν μπορούν να εξηγηθούν νόμιμα και υποδηλώνουν κάποια άσκηση πολιτικής επιρροής. Η υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου είναι μία από αυτές» φέρεται να δηλώνει ο δικηγόρος, που χαρακτηρίζεται από το δημοσίευμα ως «ένας από τους κορυφαίους Αθηναίους».
 
Στη συνέχεια, το δημοσίευμα σημειώνει τη δήλωση του Μ. Καλογήρου κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, όπου και δήλωσε πως «το δικαστικό σύστημα και η κυβέρνηση πρέπει να είναι στην ίδια πλευρά στη μάχη για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος», υποστηρίζοντας πως αυτή θέτει ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευσή του για την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος.

Πυρήνες, Σακκάς, Κουφοντίνας και Ρουβίκωνας


 
Το «πορτραίτο» του νέου υπουργού από τους FT, ωστόσο, δεν τελειώνει εδώ, καθώς στη συνέχεια γίνεται εκτενής αναφορά στην υπεράσπιση του καταδικασμένου για συμμετοχή στου Πυρήνες της Φωτιάς, Κώστα Σακκά, καθώς και στη δράση της οργάνωσης.
 
Ο συντάκτης κάνει μία γρήγορη αναδρομή στο 2010 και στην «αποστολή βομβών σε ξένους πολιτικούς, μεταξύ των οποίων η Αγκέλα Μέρκελ, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Νικολά Σαρκοζί», ενώ μεταφέρει την κρίση πως η οργάνωση ενδέχεται να βρίσκεται πίσω από το παγιδευμένο δέμα που έλαβε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος το 2017, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του.
 
Επιπροσθέτως, αφού εντέχνως υπογραμμίζεται πως ο Μ. Καλογήρου ανέλαβε τα καθήκοντά του την ημέρα που εγκρίθηκε η τέταρτη νόμιμη άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο συντάκτης κάνει ειδική αναφορά στις δηλώσεις δυσαρέσκειας της Νέας Δημοκρατίας και της αμερικανικής κυβέρνησης για τη μεταχείριση του καταδικασμένου μέλους της 17Ν.
 
Καταλήγοντας, το άρθρο στέκεται σε «μία από τις πρώτες δοκιμασίες» του νέου υπουργού, ρίχνοντας την προσοχή στον Ρουβίκωνα, σημειώνοντας πως «τα μέλη του έχουν καταφέρει πάνω από 40 επιθέσεις σε κτίρια ξένων πρεσβειών, σπίτια διπλωματών, ξένες επιχειρήσεις και κυβερνητικά γραφεία», καθώς και τη ρίψη φυλλαδίων με πολιτικό περιεχόμενο. Παράλληλα, υπογραμμίζει πως η δράση του «είναι σε μεγάλο βαθμό ανεκτές από την αστυνομία και τα μέλη του ζητούν ασυλία από τις διώξεις, προκαλώντας δημόσιο θυμό και ανησυχία για το κράτος δικαίου».
 
Τέλος, το δημοσίευμα μεταφέρει ακόμα μία επικριτική δήλωση, αυτή τη φορά του Μανώλη Βασιλάκη, εκδότη του Athens Review of Books, ο οποίος φέρεται να δηλώνει πως «η Ελλάδα δεν είναι πλέον ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος όσον αφορά το κράτος δικαίου», ενώ υποστηρίζει πως «η κατάσταση στο δικαστικό σύστημα έχει επιδεινωθεί στο σημείο όπου είμαστε μόνο ένα βήμα πίσω από την Πολωνία και την Ουγγαρία».

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Financial Times πραγματοποιούν «παρέμβαση» στα της ελληνικής δικαιοσύνης, τόσο με την εμπλοκή του Γιάννη Στουρνάρα και της συζύγου του με τη Δικαιοσύνη, όσο και με του Ανδρ. Γεωργίου και της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και με την υπόθεση Novartis.