Μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1, η Ε. Αχτσιόγλου προανήγγειλε αύξηση του κατώτατου μισθού από τις αρχές Ιανουαρίου, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει ακριβής πρόβλεψη για το ύψος της αύξησης, καθώς αυτό θα φανεί στις διεργασίες που θα ξεκινήσουν από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Εντός της εβδομάδας θα εισηγηθώ τροπολογία στη Βουλή με την οποία επιταχύνεται η διαδικασία. Αυτή τη στιγμή ο νόμος προβλέπει ότι κανονικά η διαδικασία θα έπρεπε να ξεκινήσει Φεβρουάριο και να τελειώσει Ιούνιο. Εντός της εβδομάδας θα φέρω την τροπολογία στη Βουλή η οποία λέει ότι η διαδικασία ξεκινάει τώρα τέλη Σεπτεμβρίου και καταλήγει αρχές Ιανουαρίου.

Ο κοινωνικός διάλογος θα γίνει, οι επιπτώσεις της αύξησης στα βασικά μεγέθη της οικονομίας θα αποτυπωθούν, θα υπάρξει εισήγηση από επιτροπή εμπειρογνωμόνων και στο τέλος θα υπάρξει υπουργική πράξη. «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόση θα είναι η αύξηση. Αυτή θα είναι η δουλειά των 4 μηνών. Σε κάθε περίπτωση αυτή όλη δουλειά δεν πρέπει την προκαταλάβει κανείς».
«Ξεπερνά τα 800 εκατ. ο δημοσιονομικός χώρος»

Αναφερόμενη στα λεφτά που μπορεί να εξοικονομήσει η κυβέρνηση για τα λεγόμενα μέτρα ανακούφισης των πολιτών, η υπουργός δήλωσε πως στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι δεδομένο το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος και από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα έχει δημοσιονομικό χώρο μεγαλύτερο των 800 εκατομμυρίων.

«Το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι δεδομένο. Από εκεί και πέρα έχουμε πει ότι υπάρχει ένας δημοσιονομικός χώρος αποτυπωμένος στο μεσοπρόθεσμο, ο οποίος ξεπερνάει τα 800 εκατ. επιπλέον. Τον οποίο χώρο εξειδίκευσε και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ με τις συγκεκριμένες εξαγγελίες που είναι απολύτως κοστολογημένες. Για το 2019 αυτό ο χώρος είναι περί τα 800 εκατ. αν όχι κάτι παραπάνω και φτάνει μέχρι το 2022 τα 3,5 δισ. Και έτσι ακριβώς εξαγγέλθηκαν τα μέτρα από τον πρωθυπουργό διότι αυτός ο χώρος υπάρχει. Και μέσα σε αυτόν τον χώρο εξαγγέλθηκαν τα συγκεκριμένα μέτρα που θα υλοποιηθούν το 2019 για μειώσεις εισφορών για το επίδομα ενοικίου, για φοροαπαλλαγές κτλ».

75.000 νέες θέσεις εργασίας με μισθό «πολύ ανώτερο από τον σημερινό»

Σχετικά με το ασφαλιστικό σύστημα, επανέλαβε πως «είναι βιώσιμο» και αυτό πλέον το παραδέχονται και οι δανειστές. Χαρακτήρισε εμμονική τη στάση του ΔΝΤ για τη νέα περικοπή συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2019, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο δεν είναι αναγκαίο ούτε δημοσιονομικά ούτε διαρθρωτικά.

Δήλωσε ότι μέχρι τα μέσα του 2019 η κυβέρνηση υλοποιεί προγράμματα περίπου 75.000 θέσεων εργασίας για τους νέους επιστήμονες, με μισθούς πολύ ανώτερους από τους σημερινούς. «Μέχρι τα μέσα του 2019 υλοποιούμε προγράμματα περίπου 75.000 νέων θέσεων εργασίας με επικέντρωση στους νέους επιστήμονες δηλαδή εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό για το οποίο θα εγγυηθούμε μισθούς πολύ ανώτερους από αυτούς που δίνονται μέχρι σήμερα στα προγράμματα ώστε να τα καταστήσουμε πιο ελκυστικά».