Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Δ. Βίτσας αναφέρθηκε στην δραματική κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Μόριας, επισημαίνοντας ότι σε οριακή κατάσταση βρίσκονται και η Χίος και η Σάμος. Υποστήριξε πως «συζητούν» για το θέμα του κέντρου της Μόριας, προσθέτοντας το ζήτημα για την κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς είναι «ότι πρέπει συνεχώς να προσπαθούμε». Μίλησε για κοινές, ευρωπαϊκές λύσεις, παρά το ότι η Άνγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει νωρίτερα πως κάθε χώρα θα χρειαστεί μια ειδική λύση.
«Συζητάμε για τη Μόρια. Το ζήτημα για εμάς, την κυβέρνηση, τους διεθνείς οργανισμούς, είναι ότι πρέπει συνεχώς να προσπαθούμε. Μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία φτιάξαμε την προηγούμενη περίοδο 7.000 θέσεις, θα φτιάξουμε άλλες 10.000 θέσεις αλλά και πάλι εξαρτόμαστε από τις ροές κι από την ανακατανομή. Σε Λέσβο, Σάμο Χίο η κατάσταση είναι οριακή κι είμαι ο πρώτος υπεύθυνος να βρω λύσεις. Κοινές, ευρωπαϊκές λύσεις».
Όπως δήλωσε, αυτή τη στιγμή στη Λέσβο βρίσκονται 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων 8.000 στη Μόρια, 1.200 στο Καρατεπέ και 800 σε σπίτια, στην Ηλιαχτίδα ή άλλους χώρους, ενώ ανέφερε ότι μέχρι τις 17 Σεπτέμβρη είχαν φύγει από τη Λέσβο 1.043 άνθρωποι και πρόκειται να φύγουν μέσα στην εβδομάδα ακόμα 1.000.
Τέλος, ισχυρίστηκε πως πρέπει να διαμορφωθούν συνθήκες στις χώρες από τις οποίες φεύγουν οικονομικοί μετανάστες ώστε οι άνθρωποι να έχουν ζωή εκεί. «Εμείς έχουμε μία πολιτική την οποία παλεύουμε στην Ευρώπη. Αυτή η πολιτική έχει τρεις διαστάσεις. Η μία διάσταση είναι αυτό που λέμε, εξωτερική διάσταση. Η εξωτερική διάσταση έχει ως επίκεντρο τους πρόσφυγες, δηλαδή ότι όπου γίνονται πόλεμοι, υπάρχει προσφυγιά. Το άλλο είναι ότι πρέπει να διαμορφωθούν συνθήκες στις χώρες από τις οποίες φεύγουν οικονομικοί μετανάστες ώστε οι άνθρωποι να έχουν ζωή εκεί. Τι γίνεται συνήθως; Συνήθως δίνονται κάποια χρήματα αλλά δεν παρακολουθείται ποτέ αν αυτά τα χρήματα πηγαίνουν εκεί που πρέπει. Η δεύτερη διάσταση είναι το ζήτημα της διαχείρισης των συνόρων κι η τρίτη είναι η ανακατανομή του βάρους».
Σχέδιο για αποσυμφόρηση της Μόριας
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι πρώτοι 100, από τους συνολικά 2.000 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι θα φύγουν από τον καταυλισμό της Μόριας έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου, αναχώρησαν την Παρασκευή, με το πλοίο της γραμμής για την Καβάλα.
Προορισμός τους ο νέος καταυλισμός που δημιουργήθηκε στην περιοχή της Βόλβης στη Θεσσαλονίκη, δυναμικότητας περίπου 1200 ατόμων. Ανάλογες αναχωρήσεις έως και 400 ατόμων τη φορά, θα γίνονται όλη της επόμενη εβδομάδα με πλοία της γραμμής είτε προς Πειραιά είτε προς Καβάλα με προορισμό τη δομή της Βόλβης ή τη δομή του Κατσικά στην περιφέρεια Ιωαννίνων.