Οι Βραζιλιάνοι προσέρχονται στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, επικρατέστερος για την θέση του προέδρου είναι ο ακροδεξιός Ζαϊρ Μπολσονάρο. Την προηγούμενη Κυριακή δεκάδες  χιλιάδες Βραζιλιάνοι διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις της χώρας κατά της υποψηφιότητας του.

Το «όχι αυτόν» ήταν το βασικό σύνθημα των διαδηλωτών. Μεγάλο μέρος των διαδηλωτών αποτελούνταν από γυναίκες, καθώς ο Μπολσονάρο έχει προκαλέσει πολλές φορές με τις μισογύνικες δηλώσεις του. Το 2014 για παράδειγμα, ο γερουσιαστής είπε στη γερουσιάστρια Μαρία ντο Ροσάριο «δεν θα σε βίαζα γιατί δεν το αξίζεις». Καταδικάστηκε δύο φορές έκτοτε σε δικαστήριο, ασκώντας στη συνέχεια έφεση, με την υπόθεση να βρίσκεται στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας.

Ο Μπολσονάρο, ο οποίος δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι στις αρχές Σεπτεμβρίου σε φερόμενη απόπειρα δολοφονίας, προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έναντι του Φερνάντου Αντάτζι, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, αντικαταστάτη του φυλακισμένου πρώην προέδρου Λούλα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αljazeera, ο Μπολσονάρο συγκεντρώνει σε δημοσκοπήσεις 40% στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο Αντάτζι βρίσκεται στο 25%.

Ο Λούλα βρίσκεται φυλακισμένος εδώ και έξι μήνες για υπόθεση διαφθοράς που του έχει επιφέρει ποινή 12 ετών. Δεν θα έχει την ευκαιρία να στηρίξει τον Αντάτζι, καθώς του έχει απαγορευτεί το δικαίωμα ψήφου. Με βάση τους κανονισμούς για τη διεξαγωγή των εκλογών στη Βραζιλία, οι κρατούμενοι που δεν έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα, όπως ο Λούλα, μπορούν να ψηφίζουν, αλλά πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 20 ώστε να εγκατασταθεί κάλπη μέσα στη φυλακή. Οι δικηγόροι του κατήγγειλαν ότι η Δικαιοσύνη χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να του απαγορεύσει το δικαίωμα ψήφου.

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ «Επισκέφθηκα τον Λούλα, τον πιο εξέχοντα πολιτικό κρατούμενο στον κόσμο (Μέρος Α΄)»