Στραμμένα στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ βρίσκονται τα βλέμματα της Ελλάδας, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MIA, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση που στην ουσία θα επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών.
Εκτιμάται ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δύσκολα θα κατορθώσει να επιτύχει την αυξημένη πλειοψηφία των 80 επί 120 βουλευτών, που απαιτείται. Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Ζάεφ, σε περίπτωση που η συμφωνία δεν επικυρωθεί από τη Βουλή, θα προχωρήσει στην κήρυξη πρόωρων εκλογών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Πάλμερ θα βρεθεί στις 22 Οκτωβρίου στην ΠΓΔΜ, προκειμένου να πιέσει για τη συμφωνία των Πρεσπών. Θα συναντηθεί με Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και οι επαφές που πιθανότατα θα έχει με εκπροσώπους των υπόλοιπων κομμάτων, κυρίως του εθνικιστικού VMRO, που έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας.
Το ΝΑΤΟ τονίζει σε ανακοίνωση του πως η γειτονική χώρα έχει κάνει βήματα προόδου για την ένταξη στη Συμμαχία. Η ΠΓΔΜ έκανε έναν σημαντικό βήμα στον δρόμο προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ την Πέμπτη ξεκινώντας διήμερες επίσημες ενταξιακές διαπραγματεύσεις στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες». Υπενθυμίζεται ότι παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, το εθνικιστικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιμένει να μη στηρίζει τη συμφωνία.
Την Τρίτη δικαστήριο της ΠΓΔΜ απελευθέρωσε δύο βουλευτές του VMRO, τους Ljuben Arnaudov και Saso Vasilevski από κατ'οίκον περιορισμό, αφού προσέφεραν 300.000 και 400.000 ευρώ ως εγγύηση ότι δεν θα αποφύγουν τη δικαιοσύνη. Οι δύο βουλευτές ήταν μέρος μιας ομάδας 30 ατόμων που δικάστηκαν για τα επεισόδια στις 27 Απριλίου του περασμένου έτους στο κοινοβούλιο. Πέντε βουλευτές της αντιπολίτευσης συγκαταλέγονται μεταξύ των κατηγορουμένων. Όλοι εκτός από έναν έχουν μέχρι στιγμής απελευθερωθεί από τον κατ 'οίκον περιορισμό.
Καταγγελία για δωροδοκία βουλευτών
Την Πέμπτη ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του VMRO Αντόνιο Μιλόσοσκι καταγγέλλει απόπειρα δωροδοκίας από την κυβέρνηση τουλάχιστον δύο βουλευτών του κόμματος για να ψηφίσουν σήμερα υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα FAZ λέει χαρακτηριστικά: «Δύο συνάδελφοι προσεγγίστηκαν ξεχωριστά από “φιλικούς απεσταλμένους” που εστάλησαν από έναν υψηλά ιστάμενο κυβερνητικό αξιωματούχο και τους προσφέρθηκαν 250.000 ευρώ στον καθένα, αν αλλάξουν τη θέση τους και ψηφίσουν για τις συνταγματικές αλλαγές», λέει στη συνέντευξή του ο κ. Μιλόσοσκι. Όπως επισημαίνει, οι συνάδελφοί του αρνήθηκαν την πρόταση «και θα αναφέρουν αυτή την απόπειρα δωροδοκίας στον εισαγγελέα όταν αυτός ο θεσμός απελευθερωθεί από τον μακρινό έλεγχο της κυβέρνησης».