Ο πρόσφατα παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κάλεσε την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει την επιστολή παραίτησης του, ώστε να βγουν συμπεράσματα. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η επιστολή βρέθηκε στο γραφείο του την Πέμπτη και ο ίδιος δεν επιθυμούσε να κοινοποιήσει το περιεχόμενο της.
«Ενημερώθηκα για μια επιστολή που βρίσκεται το γραφείο μου σε ένα φάκελο με την ένδειξη “αυστηρά προσωπικό”. Θα τη διαβάσω με ενδιαφέρον -θα συναντηθώ άλλωστε και κατ’ ιδίαν με τον κ. Κοτζιά. Θα σας πω λοιπόν ότι δεν κοινοποιώ αυστηρά προσωπικές επιστολές», ανέφερε ο Α. Τσίπρας, που πρόκειται να συναντηθεί με τον Ν. Κοτζιά το Σάββατο στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών το Σάββατο
Στη συνέχεια εξήρε τον ρόλο του Ν. Κοτζιά, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα της παραίτησης του έχει τελειώσει και δεν πρόκειται να δοθεί συνέχεια. «Θα ήθελα λοιπόν με απόλυτη σαφήνεια να πω ότι το θέμα έχει λήξει και δεν πρόκειται να δώσω συνέχεια. Θέλω να πω όμως και ότι ο Νίκος Κοτζιάς αφήνει πίσω του στο ΥΠΕΞ σπουδαίο έργο, έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη για όλους μας, ώστε να συνεχίσουμε μια σειρά στρατηγικές στην εξωτερική μας πολιτική που εκείνος εμπνεύστηκε και μαζί υλοποιούμε. Σε ότι αφορά εμένα, θέλω να πω ότι ο Νίκος Κοτζιάς δεν ήταν απλώς ένας υπουργός μου και συνεργάτης μου, αλλά και ανοιχτό βιβλίο στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό με κάνει να είμαι ακόμη ευτυχής είναι ότι θα έχω τη δυνατότητα να το συμβουλεύομαι τακτικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής».
Ο Α. Τσίπρας έστειλε με έμμεσο τρόπο μήνυμα και στον Πάνο Καμμένο, σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του στις ΗΠΑ, τονίζοντας πως όποιο μέλος της κυβέρνησης εκπροσωπεί την Ελλάδα στο εξωτερικό, θα πρέπει να συντάσσεται με τις θέσεις της κυβέρνησης.
«Οι συμμαχικές κυβερνήσεις μπορούν να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις. Στην Ελλάδα δεν είναι συνηθισμένο, αλλά στην Ευρώπη είναι κάτι σύνηθες. Ωστόσο, είναι άλλο να εκφράζεται μια διαφορετική άποψη στο δημόσιο διάλογο και τα συλλογικά όργανα της κυβέρνησης και άλλο η εθνική γραμμή που αποτυπώνεται διεθνώς από αρμόδια πρόσωπα».
Παράλληλα, κάλεσε όσους μιλούν για εκλογές «να παίξουν λόττο, αφού αυτό προβλέπουν τα τελευταία δυόμιση χρόνια». Διέψευσε και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. «Αυτό συμβαίνει όταν αμφισβητείται η εμπιστοσύνη της Βουλής. Τώρα, η κυβέρνηση χαίρει της πλήρους και απόλυτης στήριξης της πλειοψηφίας. Οπότε δεν τίθεται τέτοιο θέμα».
Τόνισε ότι «θα κρατήσει την ευθύνη του ΥΠΕΞ μέχρι και την επιτυχή ολοκλήρωση της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, επισημαίνοντας πως η Παρασκευή είναι κρίσιμη μέρα . «Σήμερα είναι μια κρίσιμη μέρα στα Σκόπια. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στενά και με ενδιαφέρον. Να επαναλάβω ότι η προοπτική έναρξης της διαδικασίας για συνταγματική αναθεώρηση είναι μονόδρομος για τους γείτονές μας αν επιθυμούν την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Να ευχηθώ καλή τύχη στον Ζάεφ».