Μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Παρασκευής και την έγκριση από τη Βουλή της έναρξης της διαδικασίας συνταγματικών αλλαγών, η κυβέρνηση του Ζάεφ καλείται να τρέξει τις διαδικασίες ώστε να ολοκληρώσει όσο πιο σύντομα γίνεται τη συνταγματική αναθεώρηση όπως προβλέπει η συνθήκη των Πρεσπών.

Μέσα στις επόμενες 15 μέρες η κυβέρνηση αναμένεται να ετοιμάσει τα Προσχέδια του αναθεωρημένου Συντάγματος που θα πρέπει να κατατεθεί στις αρμόδιες Επιτροπές το αργότερο μέχρι τις 3 Νοεμβρίου. Σε περίπτωση που η συμφωνία κυρωθεί και από την ελληνική Βουλή, η ΠΓΔΜ αναμένεται να ενταχτεί στο ΝΑΤΟ το καλοκαίρι του 2019.

Στο πλαίσιο της ένταξης στο ΝΑΤΟ, πραγματοποιείται τη Δευτέρα η επίσκεψη του Μ. Πάλμερ. Σημειώνεται ότι μετά το αποτέλεσμα στη Βουλή της ΠΓΔΜ, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το ότι ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη στη Συμμαχία και την Ένωση.

Κρίση και διαγραφή βουλευτών στο VMRO

Μετά την ψηφοφορία της Παρασκευής, επικρατεί έντονος προβληματισμό στις τάξεις του εθνικιστικού VMRO. Ο ηγέτης του, Κρίστιαν Μίτκοτσκι διέγραψε τους επτά βουλευτές που συντάχθηκαν με την κυβερνητική πρόταση. Για πέντε από τους επτά βουλευτές εκκρεμούν υποθέσεις με τη δικαιοσύνη, ενώ δυο εξ’αυτών βρίσκονταν σε κατ’οίκον περιορισμό και βγήκαν λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία. Συνεχίζουν να υπάρχουν σκιές για χρηματισμό τους, παρά το ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν υφίσταται κάτι τέτοιο.

Σημειώνεται ότι η στήριξη τους θα είναι εκ νέου απαραίτητη στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, όταν ο πρωθυπουργός Ζάεφ θα χρειαστεί εκ νέου πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο. Όπως αναφέρει το Reader.gr, οι δυο ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν στο διάστημα των 100 επομένων ημερών θα αφορούν η μεν πρώτη το ποιες θα είναι οι αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος που απαιτεί απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών, ενώ η δεύτερη και τελευταία απαιτεί εκ νέου ενισχυμένη πλειοψηφία δυο τρίτων (80 βουλευτών από τους 120). Η όλη διαδικασία αναμένεται να κρατήσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου περίπου. Εάν η διαδικασία στην ΠΓΔΜ προχωρήσει με τους ρυθμούς που προβλέπεται, τότε η διαδικασία κύρωσης στην ελληνική βουλή θα πρέπει να ξεκινήσει μέσα στο Φεβρουάριο του 2019.