Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Documento, ο Δ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε για μια κόμη φορά στην υπόθεση προφυλάκισης του πρώην υπουργού Οικονομικών και Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου, τονίζοντας ότι αναδεικνύεται με τον πιο εμφατικό τρόπο το όργιο διαφθοράς που είχε στηθεί από το παλιό πολιτικό σύστημα και ήταν ένας από τους λόγους που η χώρα οδηγήθηκε στη χρεοκοπία. Κάλεσε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό, τονίζοντας ότι στα χρόνια της ευμάρειας είχαν θεσμοθετήσει τη διαφθορά.
«Μόνο υπό την πολιτική πίεση του ΣΥΡΙΖΑ και της γενικευμένης λαϊκής κατακραυγής παραδόθηκε η λίστα στις αρμόδιες αρχές και ξεκίνησε η δικαστική έρευνα, παρά τη θέληση της τότε κυβέρνησης. Να θυμίσω εξάλλου ότι τόσο κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης όσο και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της και την αποστολή του φακέλου Παπαντωνίου στην τακτική Δικαιοσύνη, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επέμεναν να μιλούν για διαδικασία φιάσκο, πολιτικής στοχοποίησης και σκοπιμότητας. Ήταν όμως ακριβώς αυτή η διαδικασία που άνοιξε τον δρόμο για την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας, την άσκηση ποινικών διώξεων, την εκκίνηση της ανάκρισης και τελικά την προφυλάκιση του κ. Παπαντωνίου.
Στην ουσία τώρα του ζητήματος, η υπόθεση αυτή, που έρχεται μετά τις υποθέσεις Μαντέλη, Τσουκάτου, Παπαγεωργόπουλου, Ψωμιάδη και Τσοχατζόπουλου, αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο το όργιο διαφθοράς που είχε στηθεί από το παλιό πολιτικό σύστημα και ήταν ένας από τους λόγους που η χώρα οδηγήθηκε στη χρεοκοπία το 2010. Διότι, ξέρετε, στα χρόνια της ευμάρειας η διαφθορά είχε γίνει θεσμός από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Και νομίζω ότι έχει φτάσει πια ο καιρός τα δύο αυτά κόμματα, αντί να κάνουν ασκήσεις επί χάρτου για τη δημιουργία αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπων, να ζητήσουν επιτέλους μια συγγνώμη από τον ελληνικό λαό».
Εμπιστοσύνη στη στάση Καμμένου για το Μακεδονικό
Ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει αλώβητη τη συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, παρά το ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει πως θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ο Δ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι ο κυβερνητικός εταίρος δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση.
«Οι ΑΝΕΛ και ο Πάνος Καμένος έχουν δηλώσει ότι εφόσον έρθει η συμφωνία στη Βουλή θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Σε καμία περίπτωση όμως δεν έχουν πει ότι θα υποστηρίξουν μια πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ με αφορμή τη συμφωνία. Επομένως κοινοβουλευτικές και πολιτικές προϋποθέσεις υπάρχουν για την ολοκλήρωση της θητείας της παρούσας κυβέρνησης.
Νομίζω ότι απαντώ με σαφήνεια λέγοντας ότι υπάρχουν οι κοινοβουλευτικές και πολιτικές προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της θητείας της παρούσας κυβέρνησης και αυτός είναι ο στόχος του πρωθυπουργού».
Δηλώνει βέβαιος για τη μη περικοπή συντάξεων
Σχετικά με το αν οι συντάξεις θα περικοπούν εκ νέου από 1η Ιανουαρίου 2019, όπως έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι ο δημοσιονομικούς χώρος που προκύπτει από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, αφήνει περιθώρια για μη εφαρμογή του μέτρου και την υλοποίηση μέτρων κοινωνικής στήριξης.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης που συζητούνται αυτή την περίοδο με την Κομισιόν, στο πλαίσιο της διαδικασίας ελέγχου των προϋπολογισμών που προβλέπει το ευρωπαϊκό εξάμηνο και αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ, ο δημοσιονομικός χώρος όχι μόνο αρκεί ώστε να μην εφαρμοστεί το μέτρο, αλλά περισσεύει ώστε να υλοποιηθούν και οι εξαγγελίες ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης. Είμαι βέβαιος ότι πάρα πολύ σύντομα θα μπει και τυπικά η σφραγίδα στην πρόθεση της κυβέρνησης να μην υλοποιήσει το μέτρο της περικοπής».
Αναζητώντας συναινέσεις για την συνταγματική αναθεώρηση
Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της συνταγματικής αναθεώρησης για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, ο Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως αναζητούν τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις μεταξύ των κομμάτων στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Παράλληλα, ισχυρίστηκε πως η συνταγματική αναθεώρηση σήμερα είναι εξαιρετικά σημαντική υπόθεση που θα πρέπει να στοχεύει πρώτα και κύρια στην προστασία της δημοκρατίας και της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας.
«Η πρωτοβουλία για την εκκίνηση της διαδικασίας αναθεώρησης του συντάγματος έρχεται σε μια ιστορική φάση που εμπεδώνονται τα διδάγματα από τη δεκαετή οικονομική κρίση. Αλλά και σε μια ιστορική περίοδο που η δημοκρατία παγκοσμίως αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις: από την αυτονόμηση μηχανισμών του κράτους, την κυριαρχία της τεχνοκρατικής ιδεολογίας που παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα στη διακυβερνητική πρακτική υψώνοντας τείχη μεταξύ του λαού και των φορέων άσκησης εξουσίας, οι οποίοι παρουσιάζονται ως ουδέτεροι και τεχνικοί, από την πειθαρχική λειτουργία που ασκούν οι αγορές στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής αρχιτεκτονικής. Επομένως, η συνταγματική αναθεώρηση σήμερα είναι εξαιρετικά σημαντική υπόθεση που θα πρέπει να στοχεύει πρώτα και κύρια στην προστασία της δημοκρατίας και της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας. Και τούτο μπορεί να γίνει μόνο με την ενίσχυση του κοινοβουλίου αλλά και της εκλεγμένης κυβέρνησης που ελέγχεται από τον λαό, από τη μια μεριά, και την κατοχύρωση θεσμικών προϋποθέσεων για την άμεση εμπλοκή των πολιτών στη διαμόρφωση της πολιτικής από την άλλη.
Την ίδια στιγμή η συνταγματική αναθεώρηση οφείλει να επιλύσει ζητήματα που προέκυψαν με ένταση τα τελευταία χρόνια, όπως είναι η αλλαγή του νομικού πλαισίου για την ποινική ευθύνη των υπουργών, την ασυλία των βουλευτών, να ικανοποιήσει το υπερώριμο αίτημα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους, ενώ, τέλος, οφείλει να θέσει στο επίκεντρο ζητήματα προστασίας των κοινών αγαθών όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Από τη δική μας πλευρά θα θέσουμε αυτά τα ζητήματα και θα αναζητήσουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις μεταξύ των κομμάτων στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».