Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7», ο Κ. Γαβρόγλου στάθηκε στο νομοσχέδιο 15 σημείων που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις σχέσεις κράτους – εκκλησίας, πάνω στη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ιερώνυμο, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη συμφωνία «δεν μπορεί να ισχύσει παρά μόνο για όλα τα σημεία της», όπως και για το κομμάτι της μισθοδοσίας των ιερέων.

«Πρόκειται για μια συμφωνία ιστορικής σημασίας, πρωτόγνωρη για τη χώρα μας που, όπως είναι φυσικό, έχει δημιουργήσει μεγάλη αμηχανία σε πολλούς καθώς θεωρούσαν ακατόρθωτο να υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη. Με τις προτάσεις που θα επεξεργαστούμε εγκαινιάζεται και κάτι άλλο. Είναι η πρόθεση του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου όχι μόνον να προχωρήσουν στον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας αλλά και του τρόπου ρύθμισης αυτών των σχέσεων με διάλογο και όχι σύγκρουση. Μην φοβόμαστε τον διάλογο, ούτε τις διαφορετικές απόψεις που μπορεί να διατυπώνονται μέσα στη διαδικασία αυτή. Το τελευταίο από τα 15 σημεία της συμφωνίας αναφέρει, πράγματι, ότι η συμφωνία δεν μπορεί να ισχύσει παρά μόνο για όλα τα σημεία της. Και τα 15 σημεία της συμφωνίας θα αποτυπωθούν σε σχέδιο νόμου που θα ετοιμάσει η κυβέρνηση και το οποίο θα περιλαμβάνει, ασφαλώς, και τη ρύθμιση ως προς τη μισθοδοσία των κληρικών».

Ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια σε περίπτωση που η εκκλησία συνεχίσει να είναι αντίθετη σχετικά με τον τρόπο μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, απέφυγε να απαντήσει ευθέως, αρκούμενος να δηλώσει ότι οι ήδη υπηρετούντες Ιερείς εξασφαλίζονται απολύτως με τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου.

«Κάποιοι ενώ τόσον καιρό ήθελαν την απεμπλοκή του Δημοσίου από τα θέματα της Εκκλησίας, τώρα υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο! Δεν υπάρχει μία αντίφαση; Πέρα από αυτό, όμως, αμφισβητεί κανείς ότι η μισθοδοσία είναι ευθύνη και άρα απόφαση της Πολιτείας; Κανείς δεν αμφισβητεί την δέσμευση της Πολιτείας να τηρήσει την συμφωνία. Για αυτό και θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια του διαλόγου. Η συμφωνία, πάντως, προβλέπει ότι οι ήδη υπηρετούντες Ιερείς εξασφαλίζονται απολύτως. Δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν».

Αναφερόμενος στην επίθεση που εξαπολύει η ΝΔ στην κυβέρνηση για τις σχέσεις εκκλησίας – κράτους, ο Κ. Γαβρόγλου τόνισε πως ιστορικά η Δεξιά χειρίζεται την Εκκλησία χωρίς κανένα σεβασμό στον πνευματικό της ρόλο με μοναδικό κριτήριο το κομματικό της συμφέρον, προσθέτοντας πως η επίθεση στον Ιερώνυμο αποτελεί επίθεση στην ίδια την εκκλησία.

«Η Δεξιά έχει μεγάλη προϊστορία για το πώς χειρίζεται την Εκκλησία χωρίς κανένα σεβασμό στον πνευματικό της ρόλο με μοναδικό κριτήριο το κομματικό της συμφέρον. Αυτά δεν τα ξεχνάει κανείς. Εμείς έχουμε μια άλλη παράδοση που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό. Η επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενάντια στον Αρχιεπίσκοπο είναι μία επίθεση ενάντια στην Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος πήρε την σημαντική πρωτοβουλία να συζητηθεί η συμφωνία με τους αρχιερείς. Είχε κανείς την αυταπάτη ότι θα ήταν μία εύκολη και ανέφελη συζήτηση; Είχε κανείς την αυταπάτη ότι στις συζητήσεις αυτές δεν θα είχαν εκφραστεί διαφορετικές απόψεις; Η ΝΔ, ωστόσο, δεν επιτίθεται μόνον εναντίον του Αρχιεπισκόπου, αλλά πλήττει και το κύρος ενός θεσμού που επιζητεί να βρει λύσεις σε μεγάλες, ιστορικές εκκρεμότητες που τον αφορούν».

«Δεν υπάρχει περίπτωση νομοθέτησης» εκτιμά η ΝΔ

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, εκτίμησε πως η κυβέρνηση αποκλείεται να νομοθετήσει την απόλυση των κληρικών από το Δημόσιο, καθώς «δεν  υπάρχει περίπτωση να πάει ο Τσίπρας σε εκλογές με όλη την εκκλησία απέναντί του. Έχει προσπαθήσει να έχει καλή σχέση με τον Ιερώνυμο και την εκκλησία, κάτι που φέρνει σε δύσκολη θέση τον κ. Φίλη».

Ερωτηθείς για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα του σε περίπτωση που όντως η κυβέρνηση προχωρήσει σε τέτοια νομοθέτηση, η ΝΔ θα καταργήσει το νόμο και θα επαναφέρει τους ιερείς στο Δημόσιο. Υποστήριξε ότι με την λογική της επιδότησης  η κυβέρνηση ουσιαστικά απολύει τους κληρικούς, καθώς αν στο μέλλον η τρόικα ζητήσει περικοπή των επιδομάτων θα χάσουν τα λεφτά τους.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να κάνει ρουσφέτια 10.000 στο Δημόσιο και επανέλαβε πως πάγια θέση της ΝΔ είναι μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο. «Βασική αρχή της ΝΔ είναι ότι δεν θα κάνουμε απολύσεις στο Δημόσιο. θα κρατήσουμε την αναλογία του 1 προς 5 στο Δημόσιο και άρα ο αριθμός των υπαλλήλων θα μειώνεται φυσικά μέσω των συνταξιοδοτήσεων ούτως ώστε να γίνουν φοροελαφρύνσεις στον ιδιωτικό τομέα».

Τέλος, κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα για υποκριτική στάση απέναντι στον λαό και την εκκλησία, αναφέροντας πως «ο Τσίπρας λέει ότι είναι άθεος και πηγαίνει στο Άγιο Όρος και μένει 25 λεπτά με την εικόνα της Παναγίας», ενώ προανήγγειλε 7 έως 15 εξεταστικές στην επόμενη Βουλή και για την υπόθεση Novartis δήλωσε πως θα αρθεί η προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων.

Πιο χαμηλοί τόνοι από την Κεραμέως

Η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, κράτησε πιο χαμηλούς τόνους, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο αποκοπής της μισθοδοσίας των ιερέων από το Δημόσιο μελλοντικά. «Η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αν κάποια στιγμή τα κέρδη είναι τέτοια που να μπορούν να καλύψουν τη μισθοδοσία των ιερέων, το θέμα μπορεί να ξανα-ανοίξει».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες το κόμμα της θα καταψηφίσει την έξοδο των κληρικών από το Δημόσιο, καθώς η συμφωνία δεν προβλέπει τι θα γίνει με τις συντάξεις και την ασφάλισή τους. «Πρόκειται για εμπαιγμό. Τάζουν 10 χιλιάδες προσλήψεις, με το επιχείρημα ότι τάχα οι κληρικοί δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά θα πληρώνονται από το Δημόσιο».