Μια καθαρίστρια δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη. Χωρίς αναστολή. Βρίσκεται, ήδη, στις φυλακές Θήβας. Το έγκλημα ξεκίνησε πριν από περίπου σαράντα χρόνια όταν ένα κορίτσι δέκα χρονών πήγαινε στην Ε’ Δημοτικού. Είχε οκτώ αδέρφια, ήταν από φτωχή οικογένεια, μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο και δεν μπόρεσε να συνεχίσει το σχολείο, δεν τέλειωσε καν το Δημοτικό. Αυτό το κορίτσι όταν έγινε 29 χρονών, έγγαμη με σύζυγο ανάπηρο κατά 67%, μητέρα δυο παιδιών, παραποίησε το χαρτί του απολυτηρίου της προκειμένου να μπορέσει να προσληφθεί ως καθαρίστρια στον Δήμο. Έγραψε – ψευδώς – ότι είχε τελειώσει την Στ’ Δημοτικού. Αυτή είναι η γυναίκα που σήμερα βρίσκεται στις φυλακές.
Δείτε εδώ το κονό κάλεσμα του TPP, του Ημεροδρόμου και της Ελληνοφρένειας, για άμεση αποφυλάκιση της 53χρονης καθαρίστριας και υπογράψτε μαζί μας εδώ.
Στη συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του TPP, η Εύη Καρυδάκη σχολίασε, αναφερόμενη στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η είδηση:
Νομίζω ότι έχει πάρει μια έκταση. Το θέμα είναι βαθιά κοινωνικό και βαθιά πολιτικό. Αυτό θα πρέπει να το δουν όλοι, αρκεί να θέλουν να το δουν. Φαίνεται ότι υπάρχουν ψήγματα ξυπνήματος συνειδήσεων, αλλά θα δούμε το θέμα και στην εξέλιξη του, γιατί πάντα πρέπει να έχουμε μια επιφύλαξη. Απ'όσο ξέρω, μέχρι στιγμής φορείς και πολιτικά κόμματα έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους και την απαίτηση να αποφυλακιστεί η συγκεκριμένη συναδέρφισσα, η καθαρίστρια των παιδικών σταθμών του δήμου Βόλου.
Αντιδράσεις κομμάτων, φορέων και του Αρέιου Πάγου
Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Πέμπτης, η υπόθεση προκάλεσε την αντίδραση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, που ζήτησε τον φάκελο της δικογραφίας Ακόμη, όπως αναφέρεται, η Ξ. Δημητρίου αναμένεται να μελετήσει όλα τα στοιχεία της απόφασης, με σκοπό να ελεγχθούν πειθαρχικά οι δικαστές που εξέδωσαν την επίμαχη απόφαση, εάν συντρέχει λόγος. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ο δικηγόρος της 53χρονης κατέθεσε στον Άρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης της απόφασης την περασμένη Δευτέρα, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στις 26 Νοεμβρίου.
Σημειώνεται πως μετά την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η σχετική αίτηση δύναται να εισαχθεί άμεσα προς συζήτηση στο Πενταμελές Εφετείο Λάρισας, μόνο με το απόσπασμα της καταδικαστικής απόφασης, για να κρίνει το δικαστήριο το αίτημα για αποφυλάκιση της γυναίκας.
Ξεκάθαρη θέση για την σκανδαλώδη υπόθεση πήρε η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που σχολιάζει ότι «Η απόφαση δεν είναι απλώς απάνθρωπη. Είναι και ένα ακόμα κρούσμα, πολύ ενδεικτικό, μιας μόνιμης παθογένειας της ποινικής δικαιοσύνης: ουδέποτε εξ όσων γνωρίζουμε έχει ελεγχθεί δικαστής για υπερβολική αυστηρότητα, ενώ αυτό έχει συμβεί κατά κόρον για επιεικείς ή αθωωτικές αποφάσεις. Τούτο συμβαίνει συνήθως σε υποθέσεις που σχετίζονται με τους κατά καιρούς ηθικούς πανικούς, ιδιαίτερα δε σε υποθέσεις «διαφθοράς».
Την άμεση αποφυλάκιση της εργαζόμενης ζητά με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας πως ο πλαστός «τίτλος σπουδών» χρησιμοποιήθηκε για να εργαστεί σε παιδικό σταθμό ως καθαρίστρια.
Στην ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ τονίζει πως «τόσο το κατηγορητήριο, με το οποίο παραπέμφθηκε για κακούργημα, όσο και οι καταδικαστικές σε βάρος της αποφάσεις των δικαστηρίων και πολύ περισσότερο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εργαζόμενη εκτίει την αδιανόητη 10ετή ποινή της στις Φυλακές της Θήβας, συναποτελούν μια κατάφωρη αδικία σε βάρος μιας φτωχής γυναίκας, που ουσιαστικά δεν αδίκησε κανέναν».
Σε σχετική ανακοίνωση προχώρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως η απόφαση του δικαστηρίου «προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα» και καλώντας σε «επανεξέταση και εξορθολογισμό του σχετικού νομικού πλαισίου».
Με εμφανή ειρωνική διάθεση προς το δικαστήριο που επέβαλλε την ποινή, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης προχώρησε σε ανάρτηση με την οποία εκφράζει και αυτός την αντίθεσή του στην καταδικαστική απόφαση.
«Γιατί μόνο 10 χρόνια; Γιατί όχι ισόβια; Και εξοστρακισμός, για να μη μολύνει την αγγελική μας κοινωνία. Ακούς εκεί; Να είναι της 5ης Δημοτικού και να εμφανίζεται της 6ης; Που ζει; Σε μια χώρα χωρίς κανόνες; Σαν δεν ντρεπόμαστε – αυτό πάει στους άλλους, όχι στην #καθαρίστρια», ανέφερε ο Στ. Θεοδωράκης σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, σχολιάζοντας την καταδίκη της καθαρίστριας στον Βόλο σε δεκαετή φυλάκιση.
«Ποιος έφερε τη συνάδερφο στη θέση να πρέπει να πει ψέματα»;
Απαντώντας στο αντίθετο επιχείρημα, περί «τήρησης των νόμων», η κ.Καρυδάκη, έθεσε ένα διαφορετικό ερώτημα:
Ποιος έφερε τη συνάδερφο αυτή, όπως κάθε εργαζόμενο, όπως κάθε άνεργο, στη θέση αυτή, ώστε να πρέπει να πει ψέματα για να ταϊσει την οικογένειά της; Γιατί δεν μπορεί να καταδικάζεται μια γυναίκα που αγωνίζεται, χρόνια τώρα, μέσα από όλες αυτές τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, για να θρέψει την οικογένειά της. Όταν παράλληλα, άνθρωποι που έχουν κάνει πραγματικά εγκλήματα, αλώνοντας τον δημόσιο πλούτο της χώρας, κυκλοφορούν ελεύθεροι.
«Η γυναίκα αυτή, καθαρίστρια προσλήφθηκε και καθαρίστρια παρέμεινε. Δεν ανελίχθηκε βαθμολογικά και υπηρεσιακά. Δεν πλαστογράφησε μερικά μεταπτυχιακά προκειμένου να γίνει, για παράδειγμα, πρόεδρος του Eurogroup»
σχολίασε επίσης, ενώ, σχετικά με το ποιες θα είναιοι επόμενες κινήσεις του συνδικάτου, απάντησε ότι αυτή και οι συναδέρφισσες – συνάδερφοι της θα εξαντλήσουν το θέμα:
«Εμείς θα το εξαντλήσουμε το θέμα, γιατί για εμάς είναι ζήτημα κοινωνικό καιπολιτικό. Δεν είναι δυνατόν, όταν βλέπουμε τι γίνεται στους δήμους, όταν μετράμε εργατικά θανατηφόρα, να ασχολείται η δικαιοσύνη με το αν η συγκεκριμένη συνάδερφος τελείωσε την πέμπτη ή την έκτη δημοτικού.»
Ευχήθηκε τέλος, να υπάρξει η απαραίτητη κινητοποίηση των αρμοδίων αρχών ώστε να έχει αίσιο και γρήγορο τέλος η περιπέτεια της 53χρονης καθαρίστριας.