Μιλώντας σε δημόσια συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, ο Ζ. Ζάεφ αναφέρθηκε στην αντικατάσταση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» με τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» επιμένοντας ότι πρόκειται για γεωγραφικό προσδιορισμό και προσθέτοντας ότι «η “μακεδονική” ταυτότητα και η “μακεδονική” γλώσσα είναι προστατευμένες».
Απαντώντας σε πολίτες που τόνισαν ότι είναι νιώθουν προδομένοι από τη στάση των βουλευτών που στηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών και εξέφρασαν την αγωνία τους για το πώς θα αποκαλούνται οι επόμενες γενιές, ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξει κάτι σε σχέση με σήμερα. «Βόρειοι Μακεδόνες δεν θα είστε ούτε εσείς ούτε τα παιδιά σας, γιατί είναι σαφές ότι είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε μακεδονικά, είναι σημαντικό κανείς να μην το αρνηθεί αυτό», ενώ πρόσθεσε ότι στη συμφωνία με την Ελλάδα αναγνωρίζεται η μακεδονική γλώσσα και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.
Κλείνοντας το μάτι στην ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε ότι η τροποποίηση του άρθρου 35, το οποίο αναφέρει πως η δημοκρατία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, τη κυριαρχία και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών, αποτελεί εγγύηση για την Ελλάδα ότι «είμαστε φιλικός λαός».
Ο Καμμένος χαρακτηρίζει νεκρή τη συμφωνία των Πρεσπών
Μετά την τοποθέτηση Ζάεφ, ο Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόμενης συμφωνίας των Πρεσπών και τόνισε ότι η προκλητική συμπεριφορά των Σκοπιανών αποδεικνύει στη διεθνή κοινότητα πως είναι εγκλωβισμένοι στην προπαγάνδα του Μουσολίνι και του Τίτο.
«Μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ είναι πλέον προφανές ότι έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόμενης “συμφωνίας των Πρεσπών”. Ο αλυτρωτισμός και η προκλητική συμπεριφορά των Σκοπιανών αποδεικνύουν στη διεθνή κοινή γνώμη ότι όχι απλώς δεν είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και ότι δικαιώνουν όλους όσοι από την πρώτη στιγμή επιμένουμε στη βεβαιότητα ότι είναι εγκλωβισμένοι στην προπαγάνδα του Μουσολίνι και του Τίτο».
Σημειώνεται ότι προ ημερών ο Ζ. Ζάεφ δήλωσε ότι στο μέλλον μπορεί να είναι δυνατή η διδασκαλία μακεδονικής γλώσσας σε ελληνικά σχολεία προκειμένου να μη χαθεί η ταυτότητα όσων υπηκόων της ΠΓΔΜ βρίσκονται στην Ελλάδα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσπάθησε να τον καλύψει λέγοντας ότι «ο κ. Ζάεφ δίνει πολιτική μάχη για να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση και υπερβάλλει στις ερμηνείες».
Ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης, κάλεσε την Τετάρτη τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρει τη συμφωνία και να προκηρύξει εκλογές, τονίζοντας ότι η συμφωνία έχει ήδη παραβιαστεί μετά τις δηλώσεις του Ζάεφ για τη διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας στα ελληνικά σχολεία.
«Η ευκαρία του Τσίπρα να αποσυρθεί»
«Το άρθρο 19 της προσυμφωνίας των Πρεσπών ήδη ενεργοποιήθηκε, σε περίπτωση που δεν τηρούνται κάποια πράγματα υπάρχει μια διαδικασία. Από τη στιγμή που οι γείτονές μας εμμένουν σε αυτά και τα εκστομίζουν έστω και για εσωτερική συνοχή τους και δεν τα αφαιρούν από το Σύνταγμά τους, είναι ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να δηλώσει ότι δεν “δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα, αναπέμπω τη Συμφωνία των Πρεσπών και οδηγώ την Ελλάδα σε εκλογές”».
Την ίδια μέρα δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm», ότι δίνεται η ευκαιρία στον πρωθυπουργό να αναπέμψει τη συμφωνία. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην τηρηθούν μέχρι το τέλος αυτά τα οποία προσυμφωνήθηκαν στις Πρέσπες, με αποτέλεσμα η συμφωνία που θα έρθει εδώ να μην είναι αυτή που πρέπει να είναι και ο Πρωθυπουργός έχει δικαίωμα, η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να την αναπέμψει. Η θέση των ΑΝΕΛ είναι ξεκάθαρη, ότι εμείς δεν ψηφίζουμε τη συμφωνία όποιες αλλαγές και να γίνουν διότι περιέχει τη λέξη ‘Μακεδονία’ στη σύνθετη ονομασία».
Αίνιγμα η στάση του Ποταμιού
Ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, δήλωσε ότι το κόμμα ήταν από την αρχή θετικά προδιατεθειμένο απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά προβληματίστηκαν από τις δηλώσεις Ζάεφ για τη διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας και υπογράμμισε ότι θα τα σταθμίσουν όλα όταν η συμφωνία έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.
«Από την αρχή είχαμε πει ότι απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει θετική προδιάθεση, ότι με τα σημερινά δεδομένα θα την στηρίξουμε. Οι πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ ήταν εκτός του πλαισίου της συμφωνίας, η επανόρθωση έγινε επειδή του τράβηξαν το αυτί από τον ΟΗΕ. Σημασία έχει να ερμηνεύουμε με τον ίδιο τρόπο τη συμφωνία, αλλιώς δεν θα είναι βιώσιμη. Ήδη ακούγονται πολλά για ερμηνευτική δήλωση και πρόσθετα πρωτόκολλα. Θα πρέπει να αποσαφηνιστούν τα πράγματα, οι διαφορές στην ερμηνεία της συμφωνίας θα εμποδίσουν τη βιωσιμότητά της. Όταν έρθει η ώρα της κύρωσης θα τα σταθμίσουμε όλα».
Ερωτηθείς για το αν το Ποτάμι δέχεται πιέσεις από τη ΝΔ, προκειμένου να μην στηρίξουν τη συμφωνία και να συνεργαστούν στη συνέχεια, υποστήριξε πως το Ποτάμι έχει τη δική του γραμμή. «Δεν νομίζω ότι η ΝΔ θα ήθελε να συνεργαστεί με κωλοτούμπες. Θα κατέβουμε αυτόνομα στις εκλογές, έχουμε τη δυνατότητα να μπούμε στη Βουλή. Το θέμα των εκλογών θα τεθεί έτσι κι αλλιώς, δεν μπορούν να πάνε μετά το Μάιο».