Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Anadolu, ξεκίνησε η δίκη των έντεκα που θεωρούνται ύποπτοι από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβία για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στην πρεσβεία της Κωνσταντινούπολης στις 2 Οκτωβρίου. Ο Σαουδάραβας γενικός εισαγγελέας αιτήθηκε να επιβληθεί η θανατική ποινή σε πέντε από τους έντεκα κατηγορούμενους.
Όπως μεταδίδει το CNN, οι κατήγοροι ανέφεραν πως η δολοφονία του Κασόγκι στην πρεσβεία ήταν προσχεδιασμένη. Επικαλέστηκαν στοιχεία που δείχνουν πως οι δράστες έδεσαν τον Κασόγκι και του χορήγησαν πολύ μεγάλη δόση ηρεμιστικού με αποτέλεσμα να τον σκοτώσουν και στη συνέχεια διαμέλισαν το πτώμα του. Οι δικηγόροι των κατηγορούμενων ζήτησαν και έλαβαν χρόνο για να ετοιμάσουν τη γραμμή υπεράσπισης τους, χωρίς να γνωστοποιηθεί η ημερομηνία της επόμενης δικασίμου.
Παρά το ότι η Σαουδική Αραβία οδήγησε σε δίκη έντεκα άτομα, υπάρχει η αίσθηση πως πρόκειται για κουκούλωμα της υπόθεσης, προκειμένου να μείνει στο απυρόβλητο ο πρίγκιπας και ισχυρός άνδρας της χώρας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Η CIA έχει πραγματοποιήσει έρευνα για την υπόθεση και έχει καταλήξει στο ότι πίσω από τη δολοφονία κρύβεται ο πρίγκιπας.
Όπως είχε διαρρεύσει η Washington Post, CIA μελέτησε διάφορες πηγές και στοιχεία, ιδίως μια τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον αδελφό του πανίσχυρου πρίγκιπα διαδόχου -και πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ- Χάλεντ μπιν Σαλμάν με τον Κασόγκι.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Χάλεντ μπιν Σαλμάν συμβούλευσε τον Κασόγκι να πάει στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη για να λάβει τα πιστοποιητικά που ήθελε για να μπορέσει να παντρευτεί ξανά και τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα του συνέβαινε τίποτε. Οι ίδιες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι ο Χάλεντ μπιν Σαλμάν έκανε αυτή την κίνηση κατ' απαίτηση του αδελφού του, αν και σημειώνεται ότι δεν είναι σαφές το κατά πόσον ο πρεσβευτής γνώριζε πως ο δημοσιογράφος επρόκειτο να δολοφονηθεί.
Η ρωγμή στις σχέσεις με τις ΗΠΑ
Τον Δεκέμβριο η Γερουσία των ΗΠΑ είχε εγκρίνει ομόφωνα ψήφισμα στο οποίο ο μπιν Σαλμάν χαρακτηριζόταν υπεύθυνος για τη δολοφονία του Κασόγκι, ενώ στη συνέχεια η Σ. Αραβία απέρριψε τους ισχυρισμούς τους, κάνοντας λόγο για προσπάθεια των ΗΠΑ να παρέμβουν στα εσωτερικά του βασιλείου.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τότε σε ανακοίνωση του το Ριάντ. «το Βασίλειο καταδικάζει την πρόσφατη θέση της αμερικανικής Γερουσίας, η οποία βασίζεται σε ψευδείς καταγγελίες και κατηγορίες, και διατρανώνει την απόλυτη απόρριψη κάθε επέμβασης στις υποθέσεις του». Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι το ψήφισμα «στέλνει λάθος μηνύματα σε όσους θα επιθυμούσαν ρήγμα στις καλές σχέσεις» μεταξύ Ουάσιγκτον και Ριάντ.
Οι κατηγορίες της Τουρκίας και η παραπομπή υψηλόβαθμων αξιωματούχων
Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει προ ημερών η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είχε στείλει στην Κωνσταντινούπολη μια «ερευνητική ομάδα» που αποτελούνταν από 11 άτομα. Ανάμεσα τους βρίσκονταν ο χημικός Ahmad Abdulaziz al-Janobi και ο ειδικός περί της τοξικολογίας Khaled Yahya al-Zahrani.
Όπως επισημαίνεται η «ομάδα έρευνας» έφτασε στην Κωνσταντινούπολη στις 11 Οκτωβρίου, εννέα μέρες μετά τη δολοφονία του Κασόγκι. Επισκέπτονταν καθημερινά το προξενείο από τις 12 έως τις 17 Οκτωβρίου, προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη της δολοφονίας. Η Σαουδική Αραβία επέτρεψε την είσοδο στην τουρκική αστυνομία στις 15 Οκτωβρίου και αφού είχε ξεσπάσει διεθνής κατακραυγή για τη δολοφονία του δημοσιογράφου.
Οι τουρκικές Αρχές κατηγόρησαν τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας πως καθυστέρησαν σκόπιμα τις έρευνες, προκειμένου να μην βγουν άμεσα στοιχεία μετά τη δολοφονία του Κασόγκι. Τούρκος αξιωματούχος είχε δηλώσει στην εφημερίδα ότι η δράση της συγκεκριμένης ομάδας αποδεικνύει πως η δολοφονία του Κασόγκι ήταν προμελετημένη και ανώτατοι αξιωματούχοι στην κυβέρνηση της Σ. Αραβίας ήταν πλήρως ενημερωμένοι.
Σημειώνεται ότι οι Τούρκοι έχουν ζητήσει επανειλημμένα την έκδοση 18 Σαουδαράβων (ανάμεσα τους και οι έντεκα που δικάζονται) τους οποίους θεωρούν ύποπτους για τη δολοφονία. Ωστόσο, το Ριάντ έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι δική τους υπόθεση και δεν πρόκειται να αφήσουν άλλη χώρα να επέμβει στα εσωτερικά τους. Μέχρι στιγμής έχουν καθαιρεθεί από τη θέση τους 5 μέλη της βασιλικής οικογένειας που προέρχονται από τον στενό κύκλο του πρίγκιπα. Παράλληλα, έχουν απολυθεί έξι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι