Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου καταδίκασε τον μητροπολίτη Αμβρόσιο για «δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους» και για «κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος» για το κείμενο στην ιστοσελίδα του που καταφερόταν εναντίον των ομοφυλόφιλων. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης επτά μηνών με αναστολή καθώς αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο Αμβρόσιος παραδέχτηκε τελικά ότι το επίδικο κείμενό του αναφερόταν στους ομοφυλόφιλους πολιτικούς και σε όσους πολιτικούς υποστηρίζουν την ομοφυλοφιλία, όπως και γενικά στους ομοφυλόφιλους, διαψεύδοντας ο ίδιος την πρωτόδικη απόφαση που βασιζόταν στο σκεπτικό ότι οι επίμαχες φράσεις αφορούν μόνο τους πολιτικούς, υποστηρίζοντας ότι «ουδέποτε αναφέρθηκα σε συγκεκριμένα πρόσωπα».
«Αστειευόταν» για τον πυροβολισμό ομοφυλόφιλων
Αναφερόμενος στα όσα είχε πει πρωτόδικα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου για το ότι θα πυροβολούσε ομοφυλόφιλους αν είχε όπλο στο χέρι, ο Αμβρόσιος ισχυρίστηκε ότι αστειευόταν, με αποτέλεσμα οι «αγράμματοι» να διαστρεβλώσουν τα όσα είχε δηλώσει στο δικαστήριο. «Τόσο αγράμματοι είναι; Δεν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ σοβαρού και αστείου; Διαστρέφουν, παρερμηνεύουν για να φιμώσουν όσους αντιδρούν, για να δρουν οι ίδιοι ανεξέλεγκτοι, να διαφημίζουν τα πάθη τους, να κάνουν τις παρελάσεις τους και να υβρίζουν τα θεία». Υπενθυμίζεται ότι ο Αμβρόσιος είχε δηλώσει «αν είχα όπλο και με άφηνε ο νόμος θα το χρησιμοποιούσα να ξεμπερδεύουμε».
Απολογία άνευ απολογίας
Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο Αμβρόσιος στην ουσία δεν πήρε πίσω τα όσα είχε πει κατά των ομοφυλόφιλων, ενώ στην προσπάθεια του να αποκρούσει τις κατηγορίες χρησιμοποίησε ακόμα και τον Άγιο Παύλο, θέλοντας να υποστηρίξει ότι ο σοδομισμός είναι κατά του Θεού».
«Εάν καταδικάσετε τον Απόστολο Παύλο, τότε λογικό είναι να καταδικάσετε και εμένα. Τα Σόδομα και τα Γόμορρα καταστράφηκαν από φωτιά εξ ουρανού. Το σύμφωνο συμβίωσης νομιμοποιεί τον σοδομισμό, είναι εναντίον του λόγου του Θεού».
Ερωτηθείς για το αν το κείμενό του είναι πρόσφορο να προκαλέσει σε ζηλωτές χριστιανούς μισαλλοδοξία, απάντησε «εμένα με ενδιαφέρει να κηρύσσω τον λόγο του Θεού» και υποστήριξε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει περιστατικό βίας προς ομοφυλόφιλους που να συνδέεται άμεσα με το κείμενό του.
Πρότεινε την αθώωση του η εισαγγελέας
Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωση του Αμβρόσιου δεχόμενη ότι το επίδικο κείμενο στρέφεται κατά των ομοφυλόφιλων και σε καμία περίπτωση μόνο κατά των πολιτικών, όπως είχε αποφανθεί το πρωτόδικο δικαστήριο. Ωστόσο, τόνισε ότι αμφιβάλλει ότι ο λόγος του κατηγορουμένου μπορεί να προκαλέσει εχθροπάθεια, δηλαδή αισθήματα μίσους και εχθρότητας ικανά να οδηγήσουν σε πράξεις μίσους.
«Οι συγκεκριμένες ενέργειες και προτροπές είναι απόλυτα καταδικαστέες ακόμα και σε ιδιωτικό λόγο, πολύ περισσότερο όταν αυτός που τον εκφέρει κατέχει δημόσιο αξίωμα. Ο μητροπολίτης μπορεί να είναι λαοπρόβλητος και να χαίρει σεβασμού, πόσοι όπως ενστερνίζονται ή παρασύρονται από τα λόγια του; Μόνο άνθρωποι που ήδη τα πιστεύουν αυτά. Η κοινωνία μας έχει κάνει βήματα μπροστά», ανέφερε το σκεπτικό της εισαγγελέως.
«Απειλείται η αξία του ανθρώπου»
Η Πολιτική Αγωγή υπογράμμισε πως η στάση και τα λεγόμενα του Αμβρόσιου απειλούν την αξία του ανθρώπου και τη Δημοκρατία. «Απειλείται ευθέως όχι η τιμή των ομοφυλόφιλων αλλά η αξία του ανθρώπου και η δημοκρατία. Η ελευθερία κάποιου να μην κρύβεται, να μην τον διώχνουν από τη δουλειά, από το τραπέζι του γάμου, από το οικογενειακό τραπέζι. Η έννομη τάξη έχει κανόνες, όποιος τους παραβαίνει τιμωρείται. Δεν μπορεί να επικαλείται κάποιος ότι εφαρμόζει τους ιερούς κανόνες, δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το οποιοδήποτε δόγμα».
Υπενθυμίζεται ότι ο Αμβρόσιος είχε αθωωθεί μετά από απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αιγίου. Ωστόσο, μετά από εφέσεις δικάστηκε εκ νέου.