Ο Α. Τσίπρας ευχαρίστησε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, τον υπουργό Εξωτερικών της Β. Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ, αλλά και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, τονίζοντας πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών μπαίνουν οι βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον στα Βαλκάνια.

«Σήμερα γιορτάζουμε την ελπίδα. Όχι την ελπίδα ως αφηρημένη έννοια, αλλά την ελπίδα ως μια συγκεκριμένη, χειροπιαστή προοπτική, βασισμένη σε ρεαλιστικές λύσεις και συμβιβασμούς. Ελπίδα, βασισμένη σε μια κοινή ευρωπαϊκή προοπτική που χτίζουμε με έναν συνεργάτη, έναν γείτονα και έναν φίλο. Την ελπίδα ότι οι νέοι των δύο χωρών μας, η νεολαία της Ελλάδας και ειδικότερα της Ελληνικής Μακεδονίας και η νεολαία της Βόρειας Μακεδονίας θα οικοδομήσουν μαζί ένα καλύτερο μέλλον, για τις σχέσεις μας, για την περιοχή των Βαλκανίων και για την Ευρώπη.

Έχουμε  χύσει πολύ αίμα πολεμώντας ο ένας τον άλλον, ή ακόμα και πολεμώντας δίπλα-δίπλα, στα Βαλκάνια. Ο μόνος τρόπος για να τιμήσουμε το παρελθόν μας είναι να οικοδομήσουμε ένα μέλλον αμοιβαίου σεβασμού. Και πιστεύω ακράδαντα ότι, αυτές τις μέρες, έχουμε θέσει τη βάση για αυτό το νέο μέλλον μεταξύ ημών, αλλά και μεταξύ όλων των άλλων χωρών στα Βαλκάνια, γιατί αυτή η συμφωνία αποτελεί ένα μοντέλο για την πρυτάνευση της ειρήνης στα Βαλκάνια».

Ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας, ανέφερε πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών οικοδομούνται τα Βαλκάνια του μέλλοντος, που γίνονται ένα με την Ευρώπη. «Εγώ και ο Αλέξης είμαστε εδώ απόψε για να σας μιλήσουμε για τα διαφορετικά Βαλκάνια, τα Βαλκάνια του μέλλοντος. Έχω ελπίδα να λύσουμε προβλήματα με τους γείτονες μας», είπε και πρόσθεσε πως «όταν όλοι μου έλεγαν ότι δεν είναι πιθανό, εγώ πίστευα σε μια λύση και σε ένα καλύτερο μέλλον. Πρέπει να εργαστούμε μαζί για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα. Η Ευρώπη και τα Βαλκάνια σήμερα γίνονται ένα. Τα Βαλκάνια ως ένας νέος τόπος ελπίδας, σταθερότητας, συνεργασίας. Δεν  υπάρχουν διαχωρισμοί δεξιοί ή αριστεροί στην Ευρώπη. Είναι καιρός ενότητας και συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στον εθνικισμό. Είναι καιρός επιλογής: μπροστά η πίσω».

Δέχθηκαν και πάλι συγχαρητήρια μηνύματα από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, έπλεξε το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ.

«Το θάρρος των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά. «Μια σύγκρουση για ένα όνομα δεν είναι μόνο μια μάχη για τις λέξεις και η σύγκρουση Σκοπίων-Αθηνών δεν ήταν ποτέ για ένα όνομα, αφορά πιο βαθιά ζητήματα. Ήταν μια ανοικτή πληγή μεταξύ των δύο χωρών και όχι μόνο», σημείωσε, για να τονίσει πως «αυτό που έκανε τη διαφορά μετά από 27 χρόνια ήταν εσείς κ. Τσίπρα και κ. Ζάεφ, το θάρρος σας να πείτε ότι ‘εμείς μπορούμε να το λύσουμε, δεν θα αφήσουμε μια σύγκρουση του παρελθόντος να εμποδίσει την ευημερία του μέλλοντος».