Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών νομού Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης, σήμερα 11.000 νεφροπαθείς σε όλη την Ελλάδα (εκ των οποίων οι 3.500 στη Βόρεια Ελλάδα) υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Το 70% από αυτούς κάνει αιμοκαθάρσεις στον ιδιωτικό τομέα, στις Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης και στις Μονάδες Τεχνητού των ιδιωτικών κλινικών.
 
Ο ίδιος επισημαίνει ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις» στις 6 Μαρτίου, τροποποιούνται οι διατάξεις λειτουργίας των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού που θα λειτουργήσουν στις νέες ιδιωτικές κλινικές και τίθεται σε κίνδυνο η θεραπεία και η ζωή των νεφροπαθών.
 
«Εάν δεν αποσυρθούν άμεσα αυτές οι διατάξεις εμείς θα δώσουμε οδηγίες στους νεφροπαθείς να μην πηγαίνουν για αιμοκάθαρση στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού των νέων ιδιωτικών κλινικών» προσθέτει ο Χρ. Καραγκιόζης.
 
«Ενώ στις αυτόνομες Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης και στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού των ιδιωτικών κλινικών η αναλογία νοσηλευτών / αιμοκαθαιρόμενων είναι 1/3, στις Μονάδες Νεφρού, που θα δημιουργηθούν στις νέες ιδιωτικές κλινικές, θα είναι 1/5 του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα παρέχεται το δικαίωμα σε μία Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Ιδιωτικής Κλινικής να έχει ακόμη και έναν βοηθό νοσηλευτή ανά πέντε (ασθενείς, θέτοντας την ζωή των νεφροπαθών σε άμεσο κίνδυνο. Η αλλαγή της αναλογίας νοσηλευτών ασθενών, πέρα από το προφανές της μείωσης του αριθμού του προσωπικού στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, δυσχεραίνει την λειτουργία της Μονάδας με βάση τα πρωτόκολλα της αιμοκάθαρσης σε σχέση με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σε περίπτωση δε που προκύψουν επιπλοκές κατά την διαδικασία αιμοκάθαρσης (συμβαίνουν εξαιρετικά συχνά), όπως υποτασικά, ή υπογλυκαιμικά επεισόδια, ή αλλεργικές αντιδράσεις, ή τεχνικά προβλήματα, αυξάνει σημαντικά η πιθανότητα να μην μπορούν αυτά να αντιμετωπιστούν από το προσωπικό όταν η αναλογία είναι ένας νοσηλευτής, πολύ δε περισσότερο βοηθός νοσηλευτή, ανά πέντε ασθενείς. Οι παραπάνω τροποποιήσεις στο καθεστώς λειτουργίας των νέων Μονάδων Νεφρού αποτελούν δώρο στις ιδιωτικές κλινικές σε βάρος της θεραπείας και της ζωής των αιμοκαθαρόμενων νεφροπαθών. Ζητούμε την άμεση απόσυρση τους και επαναφορά του πλαισίου λειτουργίας των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού των ιδιωτικών κλινικών όπως ίσχυε έως τώρα» δήλωσε ακόμη ο πρόεδρος των νεφροπαθών Θεσσαλονίκης.
 

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν εξετάσεις στο Νεφρολογικό Τμήμα του «Παπαγεωργίου»

 
Δωρεάν εξετάσεις για το κοινό θα προσφέρει αύριο, (14 Μαρτίου), το Νεφρολογικό Τμήμα του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού.
 
Στο κεντρικό σαλόνι του Νοσοκομείου θα διαμορφωθούν ειδικοί χώροι για εξετάσεις, όπως μετρήσεις γλυκόζης του αίματος και αρτηριακής πίεσης. Από τις 10:00 έως τις 12:00, όσοι πολίτες ενδιαφέρονται μπορούν να επισκέπτονται τους χώρους ώστε να υποβληθούν σε ιατρικό έλεγχο. Ταυτόχρονα, σε ειδικά σταντς, γιατροί και νοσηλευτές του Τμήματος θα μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια για τις παθήσεις του νεφρού, καθώς και συμβολικά δώρα, ενώ θα απαντούν και στις ερωτήσεις του  κοινού.
 
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εορταστική εκδήλωση στο αμφιθέατρο για την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων. Στην ενημερωτική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα μιλήσει για τις στρατηγικές πρόληψης της χρόνιας νεφρικής νόσου, τις νεφροπάθειες από φαρμακευτικά και μη φαρμακευτικά προϊόντα, την αντιμετώπιση των νεφροπαθών τελικού σταδίου, καθώς και την επιλογή της μεθόδου θεραπευτικής υποκατάστασης και τη νοσηλευτική φροντίδα. Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με συζήτηση του κοινού και των ειδικών πάνω στα θέματα που θα παρουσιαστούν.