Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για κομματισμό και αναξιοκρατία, επισημαίνοντας ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν μπορεί να προκόψει κάποιος, ακόμα και αν δουλεύει σκληρά. 

«Αναξιοκρατία και κομματισμός υπονομεύουν σήμερα τα θεμέλια της κοινωνίας. Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση. Είναι αυτή η αίσθηση ότι στην Ελλάδα δεν μπορείς να προκόψεις αν πραγματικά δουλεύεις σκληρά, που οδήγησε μισό εκατομμύριο νέους να καταφύγουν στο εξωτερικό και να προσφέρουν σε άλλες χώρες τις γνώσεις τους και την εργασία τους»

«Ορμπάν του Νότου ο Τσίπρας»

Ο πρόεδρος της ΝΔ συσχέτισε τον Α. Τσίπρας με τον ακροδεξιό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, και υποστήριξε πως το κόμμα του ήταν το πρώτο που κατήγγειλε τον Ορμπάν εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο συνεχίζει να τον διατηρεί στις τάξεις του.

«Όλοι πια έχουν καταλάβει τι είναι ο κ. Τσίπρας: είναι ένας αριστερός Ορμπάν του Νότου. Αυταρχικός στο εσωτερικό, με διαρκείς παρεμβάσεις σε ανεξάρτητους θεσμούς και στη Δικαιοσύνη. Πάνω απ’ όλα όμως ένας αμετανόητος λαϊκιστής. Γι’ αυτό ακριβώς εμείς ήμασταν το πρώτο μεγάλο Κόμμα το οποίο κατήγγειλε τον κ. Όρμπαν εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Και αυτά που δεν δεχόμαστε στην Ουγγαρία σίγουρα δεν θα επιτρέψουμε να συμβούν στην Ελλάδα».

«Ο Κόκκαλης είναι η διαπλοκή στην Ελλάδα σήμερα»

Αναφερόμενος στην κριτική περί ταύτσισης με την ακροδεξιά που δέχεται από την κυβέρνηση, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν μπορεί να τον κατηγορεί αυτός που συνεργάστηκε με τον Πάνο Καμμένο και μαζί με τη Χρυσή Αυγή οδήγησαν τη χώρα σε εκλογές. Θέλοντας να υποστηρίξει ότι δεν είναι υπέρ των ελίτ και της διαπλοκής, χρησιμοποίησε το παράδειγμα του ανάπηρου γιατρού Στέλιου Κυμπουρόπουλου. Παράλληλα, υποστήριξε ότι το όνομα του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρου Κόκκαλη, «είναι η διαπλοκή» στην Ελλάδα του σήμερα.

«Επιτρέψτε μου να αφιερώσω λίγο χρόνο για να επιχειρήσω να αποδομήσω την κριτική την οποία γνωρίζουμε ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει στη Νέα Δημοκρατία και σε εμένα προσωπικά πηγαίνοντας από τώρα μέχρι τις εκλογές. Θα μας κατηγορήσει ο κ. Τσίπρας όλους μας -και εμένα προσωπικά- ότι είμαστε ακροδεξιοί και ότι ταυτιζόμαστε με τις ακροδεξιές δυνάμεις στην Ευρώπη. Και θα το πει ποιος αυτό; Αυτός, που κυβέρνησε τέσσερα χρόνια με τον κ. Καμμένο. Αυτός που στο τέλος του 2014 έσυρε τη χώρα σε εκλογές μαζί με τη Χρυσή Αυγή. Και μιλάει για «ακραίους» αυτός που δεν μπορεί να διασφαλίσει, εδώ και τέσσερα χρόνια, ότι θα ολοκληρωθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Θα μας πει ο κ. Τσίπρας ότι είναι φίλος των αδυνάμων, λέγοντας πως εμείς είμαστε με τους λίγους, με το κεφάλαιο, με την «ελίτ». Θα το πει ποιος αυτό; Ο κ. Τσίπρας που έκοψε το ΕΚΑΣ; Που έκοψε τις συντάξεις χηρείας; Θα το πει σε εμάς, που μιλάμε για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε 800.000 πολίτες; Σε μας που θέλουμε να συνδέσουμε τους κατώτατους μισθούς με την ανάπτυξη της χώρας; Εγώ είμαι με την «ελίτ» και τη διαπλοκή που προτείνω για υποψήφιο ευρωβουλευτή έναν άνθρωπο σαν τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο και όχι αυτός που θέλει στην Ευρωβουλή τον Κόκκαλη; Λένε -αν θυμάμαι καλά το είχε πει ο Φρανσουά Μιτεράν- ότι η πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων. Το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ως εμβληματική μορφή στο ευρωψηφοδέλτιό του τον Μανώλη Γλέζο. Σήμερα, το 2019, έχει στα ψηφοδέλτιά του το όνομα που ταυτίζεται με τη διαπλοκή. Συγγνώμη, δεν το είπα σωστά. Που είναι η διαπλοκή στην Ελλάδα σήμερα».