Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο προστασίας πρώτης κατοικίας που ήρθε μετά από «έντιμο συμβιβασμό» ανάμεσα σε κυβέρνηση και τραπεζίτες, ο Ευ. Τσακαλώτος θέλησε να απαντήσει στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Θανάση Καραθανασόπουλο, που κατηγόρησε την κυβέρνηση πως εξυπηρετεί τα σχέδια των δανειστών.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, όταν κάποιος δανείζεται για την αγορά σπιτιού παίρνει και το ρίσκο για να χάσει το σπίτι του. Πρόσθεσε ότι δεν είναι κακοπληρωτές όσοι ενδεχομένως να χάσουν τα σπίτια τους, καθώς δανείστηκαν σε μια περίοδο κανονικότητας, η οποία δεν υπάρχει πια.
«Υπάρχει μια αγορά για σπίτια. Αυτήν την αγορά μπορούμε να τη χωρίσουμε σε δύο περιπτώσεις. Υπάρχει η αγορά στην κανονικότητα, όταν γενικά είναι κανονικές οι συνθήκες και η αγορά όταν είμαστε εκτός κανονικότητας, όταν έχουμε μια τεράστια ύφεση, για παράδειγμα. Γενικά, στην κανονικότητα, αν εγώ κάνω μια συμφωνία με τον σύντροφό μου τον Νίκο ότι θα μου δώσει 50.000 ευρώ για να χτίσω ένα σπίτι, περιμένει ο σύντροφος ο Νίκος –πόσω μάλλον η τράπεζα- ότι κάποια στιγμή θα πάρει τα λεφτά του. Όσο και να με συμπαθεί, όσο και να είναι σύντροφος, κάποια στιγμή θα θέλει πίσω τα 50.000 ευρώ.
Άρα, η κανονική αγορά στέγασης έχει πάντα ένα ρίσκο. Παίρνεις ένα δάνειο και κάποια στιγμή πρέπει να το ξεπληρώσεις. Έχεις και την πιθανότητα κάποια στιγμή να μη σου βγει αυτό το ρίσκο και να το χάσεις. Γι’ αυτό, το 2009 υπήρχαν 56.000 πλειστηριασμοί και δεν υπήρχε ούτε κίνημα από το ΚΚΕ ούτε κίνημα από τον ΣΥΡΙΖΑ εναντίον αυτών των πλειστηριασμών, γιατί ήταν μία κανονική περίοδος με ανάπτυξη και ο κόσμος ήξερε ότι μπορούσε να πάρει ένα δάνειο και αν δεν μπορούσε να το ξεπληρώσει, θα είχε κάποιο πρόβλημα».
Αυτό που έγινε στην κρίση είναι πως δεν είμαστε στην κανονικότητα. Μια περίοδος που ένας κόσμος είχε ένα σχέδιο ζωής, που τώρα δεν μπορεί να το εξυπηρετήσει. Όχι γιατί έγινε κακοπληρωτής και δεν τον νοιάζει να πληρώσει, αλλά επειδή οι συνθήκες άλλαξαν. Μπορούμε να συζητήσουμε για το ποιος νόμος θα ήταν καλύτερος, αλλά χρειαζόμαστε κάτι για να επιστρέψουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα».
Ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η κυβέρνηση πατάει πάνω σε νομοθέτημα του Ρούσβελτ τη δεκαετία του 1930, επισημαίνοντας ότι πρέπει να μοιραστεί το κόστος ανάμεσα στις τράπεζες, στους δανειολήπτες και στο κράτος.
«Αυτός ο νόμος εδώ προσπαθεί να κάνει αυτό που έκανε ο Ρούσβελτ τη δεκαετία του 1930. Ο Ρούσβελτ τη δεκαετία του 1930 έκανε έναν νόμο στη μεγάλη ύφεση εκείνης της στιγμής στην Αμερική, με τον οποίο είπε να μοιραστεί το κόστος ανάμεσα στις τράπεζες, στους δανειολήπτες και στο κράτος. Αυτό κάνει. Δηλαδή, σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχει αυτή η βασική σύλληψη, ότι δηλαδή για να βγούμε από την κρίση και να πάμε στην κανονικότητα, σιγά-σιγά πρέπει να μοιραστεί το κόστος με το κράτος που δίνει την επιδότηση, με τις τράπεζες που θα χάσουν λεφτά με τις διευκολύνσεις που θα κάνουν –αρκετά λεφτά, μπορώ να σας πω και στοιχεία άμα ζητήσετε- και τον ίδιο τον δανειολήπτη. Πώς αλλιώς θα δουλέψει, για να μπορούν –φαντάζομαι ότι κι εσείς του ΚΚΕ και εσείς του ΠΑΣΟΚ το υποστηρίζετε- και νέα ζευγάρια να πάρουν καινούργια δάνεια; Εκτός αν πείτε ότι δεν σας ενδιαφέρει αυτό, ότι ποτέ ξανά ένα νέο ζευγάρι δεν θα πάρει ένα δάνειο για να μπορεί να επιζήσει».