«Στην αποβάθρα όπου ο αέρας είναι έντονα υγρός μέσα στη ζέστη του Μάρτη, ένα τρένο διασχίζει τις ράγες. Η γυναίκα είναι οδηγός. Στα εισιτήρια η υπεύθυνη είναι γυναίκα. Μία τρανς γυναίκα βοηθάει τον κόσμο στον γκισέ εξυπηρέτησης πελατών. Σε 4 από τους σταθμούς του μετρό, οι γυναίκες μπορούν να μπουν σε ειδικούς χώρους για να θηλάσουν τα μωρά τους» περιγράφει το ρεπορτάζ της Guardian για την πόλη Kochi της Ινδίας.

Οι γυναίκες μπορούν μάλιστα να θηλάσουν τα μωρά τους χωρίς να απαιτείται να έχουν προμηθευτεί εισιτήριο, ώστε ακόμα και απλές περαστικές να είναι να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον χώρο. Αν η ζήτηση είναι μεγάλη, οι χώροι για θηλασμό θα αυξηθούν, λέει μία από τις υπεύθυνες του μετρό.  

Οι γυναίκες αποτελούν το 80% των 1.300 εργαζομένων του μετρό της πόλης που μετρά 2 εκατομμύρια κατοίκους.


«Είναι ένα ασφαλές και καθαρό περιβάλλον για μένα. Τα χρήματα που κερδίζω παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο οικογενειακό μπάτζετ και στο τι μπορώ να προσφέρω στην οικογένειά μου» λέει μία από τις γυναίκες στη δημοσιογράφο της Guardian.
 
Οι γυναίκες ακόμα κι όταν έχουν μόρφωση, σπανίως φτάνουν να εισαχθούν στην αγορά εργασίας, ενώ ακόμα πιο σπάνια τις βλέπεις να κυκλοφορούν μετά το ηλιοβασίλεμα. Στο μετρό της Kochi όμως, οι γυναίκες κάνουν και βραδινές βάρδιες ενώ 7 από τους 39 συνολικά οδηγούς τρένων είναι γυναίκες.
 
Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι η κρατική αυτή υπηρεσία μεταφορών, αποφάσισε να προσλάβει 60 τρανς γυναίκες. «Η νοοτροπία της κοινωνίας θα αλλάξει μόνο με άμεση επαφή με τους τρανς ανθρώπους» ήταν τα λόγια ενός πρώην διευθυντή του μετρό που πιστεύει σε αυτή την κίνηση. Μόνο 12 από αυτές μπόρεσαν να κρατήσουν τη δουλειά αφού τέθηκε το πρόβλημα ότι λόγω έντονης φτώχειας οι υπόλοιπες ζήτησαν να πληρώνονται σε καθημερινή βάση αντί μηνιαία, ένας κανονισμός που «δε γινόταν να αλλάξει όμως κατά περίσταση».
 
Προσπαθώντας να ανοίξει ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας για γυναίκες, το μετρό στην πόλη Kochi συνεργάζεται με έναν γυναικείο συνεταιρισμό που μαγειρεύει και προμηθεύει τους εργαζόμενους του μετρό με σπιτικά γεύματα – μάλιστα, σε μεταλλικά δοχεία και όχι σε πλαστικά. Οι γυναίκες μπορούν έτσι να βγάζουν κάποια χρήματα ενώ οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες απολαμβάνουν σπιτικό φαγητό.