γράφει το ypopto_mousi
(το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Omniatv και αναδημοσιεύεται με την άδεια του συγγραφέα)

Ο Νίκος Α. συνελήφθη στις 18 Σεπτεμβρίου 2014 κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Π. Φύσσσα. Οι κατηγορίες που τον βάρυναν αποδόθηκαν σύμφωνα με το γνωστό «πακέτο» της διατάραξης κοινής ειρήνης, έκρηξης, κατοχής εκρηκτικής βόμβας (μολότοφ) και διακεκριμένης φθοράς και, τελικά, καταδικάστηκε για έκρηξη και κατοχή της μολότοφ. Η καταδίκη βασίστηκε στη μαρτυρία δύο πολύ επίμονων αστυνομικών της τότε ΔΕΛΤΑ.

Ο Νίκος Α., η πορεία και η διάλυσή της

Την ημέρα εκείνη τα καλέσματα ήταν πολλά: συλλογικότητες, κόμματα, κοινωνικοί χώροι, όλοι είχαν καλέσει στις κινητοποιήσεις καθώς ήταν η πρώτη επέτειος της δολοφονίας του Π. Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γ. Ρουπακιά και το τάγμα εφόδου της Νίκαιας. Ο κόσμος του αντιφασισμού, και όχι μόνο, ήταν σε αναταραχή και το κλίμα μύριζε μπαρούτι από νωρίς.

Τα μέτρα τάξης ήταν «δρακόντεια» και η αστυνομία ακολουθούσε μια τακτική προκλήσεων και αντιπαραθέσεων με τους διαδηλωτές, πράγμα που έχει καταγραφεί και σε βίντεο από την πορεία, που το omniatv είχε δημοσιεύσει τότε:

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Νίκος Α. προσεγγίζει το σημείο της συγκέντρωσης και εντάσσεται στο μπλοκ του αυτοοργανωμένου χώρου «Ρεσάλτο». Χώρου ήδη στοχοποιημένου από χρυσαυγίτες για τη συνεχή και συνεπή αντιφασιστική του δράση.

Η πορεία προχωρά και, σε κάποιο σημείο, με αφορμή ρίψεις μολότοφ από άτομα εκτός των μπλοκ της πορείας, οι δυνάμεις των ΥΑΤ αποφασίζουν να κάνουν πράξη τις πρότερες απειλές, εξαπολύοντας στην πορεία χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και δακρυγόνα. Το αποτέλεσμα των επιθέσων αυτών στο σώμα της πορείας ήταν αυτή να διαλυθεί και ένας μεγάλος αριθμός διαδηλωτών να τραπεί σε άτακτη φυγή προκειμένου να προστατευτεί από τα χημικά.

Η σύλληψη

Μέρος της διαλυμένης πια πορείας κατευθύνθηκε προς την πλατεία Κύπρου, μπροστά από το δημαρχείο Κερατσινίου, σε μια προσπάθεια των διαδηλωτών να βρούν λίγο ανοιχτό χώρο να αναπνεύσουν. Μαζί με αυτούς είναι και ο Νίκος Α. Η αστυνομία στα γύρω στενά έχει αφηνιάσει, ενώ ο αντιδήμαρχος Χ. Καραγιαννάκης μένει έκπληκτος όταν ακούει από έναν από τους Αστυνομικούς Διευθυντές που ήταν επιφορτισμένοι με την τήρηση των μέτρων τάξης να του λεει: «Έχει ξεφύγει η κατάσταση από εμας, είναι στα χέρια των ΜΑΤ και δεν μας ακούνε».

Μερικά λεπτά από την συγκέντρωση της ομάδας των περίπου 100 διαδηλωτών στην πλατεία Κύπρου, ακούγονται κόρνες από μακριά και απο την πλευρά της οδού Σμύρνης κάνει την εμφάνισή της μια επόχουμενη διμοίρια ΔΕΛΤΑ η οποία εφορμά στην πλατεία. Εκεί – και όσο οι ΔΕΛΤΑ κυνηγούν τους συγκεντρωμένους – μια από τις μηχανές εμβολίζει κυριολεκτικά τον Νίκο Α. Οι ενέργειες αυτές, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ήταν αδικαιολόγητες και απρόκλητες, καθώς δεν υπήρχε εκείνη τη στιγμή στο σημείο καμμία αντιπαράθεση ή ρίψη αντικειμένων ή μολότοφ. Οι άνδρες της ΔΕΛΤΑ κατεβαίνουν από τις μηχανές, κάποιοι βρίζουν και κυνηγάνε τους συγκεντρωμένους ενώ κάποιοι χτυπάνε τον ήδη πεσμένο Νίκο Α. και του περνάνε χειροπέδες.

Στη συνέχεια επιλέγουν, κατά παράβαση της ενδεδειγμένης διαδικασίας, να μην καλέσουν περιπολικό για την μεταγωγή στο πλησιέστερο τμήμα αλλά να πάρουν τον πισθάγκωνα χειροπεδημένο Νίκο Α. σε μια από τις μοτοσυκλέτες τους «τρικάβαλο» όπως χαρακτηριστικά και ανερυθρίαστα κατέθεσαν στο πρώτο δικαστήριο. Αυτή τους την πράξη την δικαιολόγησαν στις καταθέσεις τους λέγοντας πως δεν μπορούσε να προσεγγίσει περιπολικό γιατί «γινόταν χαμός» και «είχε οδοφράγματα και κάδους που καίγονταν». Ισχυρισμός ο οποίος έχει καταρριφθεί από τους αυτόπτες αλλά και από τον ίδιο τον Δήμο Κερατσινίου. Στη διάρκεια της διαδρομής οι αστυνομικοί επιδόθηκαν σε, γνωστές από άλλες περιπτώσεις, αθλιότητες, με τον συνοδηγό της μοτοσυκλέτας να τρίβει την περιοχή των γεννητικών του οργάνων στα χέρια του χειροπεδημένου Νίκου Α.

Τελικά, ο λόγος για τον οποίο ισχυρίστηκαν οι αστυνομικοί της ΔΕΛΤΑ ότι συνέλαβαν τον Νίκο Α. ήταν πως «τον είδαν να τους πετάει μολότοφ» και, αφού «την απέφυγαν με έναν ελιγμό», τον ακινητοποιήσαν και τον συνέλαβαν.

Η εκδίκαση του πρώτου βαθμού

Ο Νίκος Α. δικάστηκε τον Μάρτιο του 2018 σε πρώτο βαθμό με κύριους μάρτυρες κατηγορίας τους (κατά το περιστατικό) άνδρες της ΔΕΛΤΑ, Β. Μανδέλα και Δ. Γεωργούλια οι οποίοι υποστήριξαν πως «ο κατηγορούμενος μας πέταξε μολότοφ» και πως «είμαι σίγουρος 1000% ότι ήταν ο κατηγορούμενος». Κατέθεσαν επίσης ότι «ήταν γύρω στα 50 άτομα με κουκούλες και κοντάρια και χτυπάγανε με αυτά» αλλά αυτοί είδαν μόνο έναν να τους πετάει μολότοφ, λέγοντας «μπήκε μπροστά, κέντραρε και πέταξε», ενώ στη συνέχεια αρνήθηκαν ότι έπεσαν πάνω του, ισχυριζόμενοι πως «έπεσε μόνος του […] έπεσε στην πρασιά».

Είναι χαρακτηριστικό πως, σε άλλα σημεία των καταθέσεων τους, μιλάνε για «κοντάρι», προκειμένου να δικαιολογηθεί μια σημαία που φορτώθηκε εκ των υστέρων στον Νίκο Α., ενώ, στη συνέχεια, ο ένας αστυνομικός λέει «πήδηξε την πρασιά με αναμμένη τη μολότοφ στο χέρι» και ο άλλος ότι «μπουρδουκλώθηκε στην πρασιά».

Οι μάρτυρες υπεράσπισης στις καταθέσεις τους είπαν πως δεν υπήρχαν καμμένοι κάδοι στο σημείο ή ρίψεις μολότοφ αλλά μάταια. Παράλληλα, ένας από αυτούς δήλωσε πως ο Νίκος Α. δεν έκανε τίποτα από αυτά που τον κατηγορούν, καθώς ήταν μαζί όλη την ώρα αλλά επίσης μάταια. Το δικαστήριο, στο σκεπτικό της απόφασής του, έδωσε μεγαλύτερο βάρος στους αστυνομικούς και ερμηνευσε τις αποκλίσεις στις καταθέσεις τους ως «εξηγήσιμες, αφενός λόγω της παρέλευσης τριών και πλέον ετών από το επίδικο περιστατικό και, αφετέρου, λόγω των συνθηκών γενικευμένης αναταραχής και επικινδυνότητας υπό τις οποίες συνελήφθη ο κατηγορούμενος».

Γιατί μας ενδιαφέρει όλες και όλους η υπόθεση του Νίκου Α.

H συγκεκριμένη υπόθεση είναι άλλη μια από τις πολλές υποθέσεις «φορτώματος» κακουργηματικών πράξεων σε διαδηλωτές και ειδικότερα σε «σεσημασμένους» αντιφασίστες.

Έχοντας εικόνα από τις σχέσεις Χρυσής Αυγής και Αστυνομίας, δεν μας κάνει τόσο εντύπωση, καθώς στη δίκη της Χρυσής Αυγής ακούσαμε ακόμα και απευθείας συνεννόηση Δεβελέκου με αστυνομικούς της ΥΑΤ κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής διαδήλωσης:

Όπως δεν μας κάνει εντύπωση το ότι η εισαγγελέας του δικαστηρίου στον πρώτο βαθμό ήταν η γνωστή και μη εξαιρετέα ακροδεξιά, Βικτωρία Μαρσιώνη.


Από τον ψευδώνυμο λογαριασμό στο Facebook που διατηρούσε η εισαγγελέας Β. Μαρσιώνη.

Αυτό όμως που εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς είναι το πόσο ακόμα θα συνεχίσει αυτή η μέθοδος ενοχοποίησης αθώων ανθρώπων και πόσο όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτές θα βρίσκονται στο απυρόβλητο.

Βέβαια μέχρι να το απαντήσουμε δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Γι’ αυτό και κατά την εκδίκαση σε β΄ βαθμό αυτής της, κραυγαλέα στημένης, υπόθεσης του αντιφασίστα Νίκου Α., η στήλη του omniatv, The Case, θα βρίσκεται στο Εφετείο Πειραιά στις 5 Απριλίου και θα σας μεταφέρει όλα όσα θα συμβούν κατά την εκδίκαση της.