Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη στο twitter ότι θα επιβάλουν δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα ύψους 11 δισ. δολαρίων, μία ημέρα αφού ο Αμερικανός αντιπρόσωπος για το εμπόριο (USTR) πρότεινε μια λίστα με προϊόντα που στοχοποιούνται ως αντίποινα για τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις στις εταιρίες αεροσκαφών.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου διαπιστώνει ότι οι ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Airbus έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τις ΗΠΑ, οι οποίες τώρα θα επιβάλουν Δασμούς σε προϊόντα 11 δισ. δολαρίων από την ΕΕ! Η ΕΕ εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ στο εμπόριο για πολλά χρόνια. Σύντομα θα σταματήσει!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η ΕΕ με τις επιδοτήσεις στις αεροπορικές της εταιρίες βλάπτει τα αμερικανικά συμφέροντα και γι' αυτό το λόγο επιθυμούν να απαντήσουν με δασμούς σε μία σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα. Τα προϊόντα αυτά ποικίλουν από εξαρτήματα αεροπλάνων μέχρι βασικά διατροφικά είδη όπως το κρασί, το τυρί και το ψάρι. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ήδη η ΕΕ ετοιμάζει την απάντηση της προς τις ΗΠΑ.