Με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, συναντήθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, το απόγευμα της Δευτέρας. Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός γερουσιαστής των Δημοκρατικών είναι εκείνος που μαζί με τον Ρεπουμπλικάνο Μάρκο Ρούμπιο επιδιώκουν να παγιώσουν το ενδιαφέρον της αμερικανικής διπλωματίας για την Ανατολική Μεσόγειο και να προχωρήσουν σε μια ουσιαστική αναθεώρηση της αμερικανικής στρατηγικής με στόχο να αναγνωριστούν οι νέες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή, μέσω νομοσχεδίου που κατατέθηκε πρόσφατα στην αμερικανική γερουσία.
Σύμφωνα με ενημέρωση της Νέας Δημοκρατίας, ο Ρ. Μενέντεζ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως σύμμαχος χώρα στο ΝΑΤΟ, αλλά και στους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες. Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έκανε ειδική αναφορά στην κατάσταση στη Βενεζουέλα και στον αγώνα του λαού της για ελευθερία, ενώ, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «εξήρε τη στάση του κ. Μητσοτάκη».
«Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε στην Αθήνα έναν παραδοσιακό, πολύ καλό φίλο, της Ελλάδας. Ο γερουσιαστής Μενέντεζ υπήρξε ανέκαθεν ένας στενός σύμμαχος της χώρας μας και χαιρετίζω και εγώ δημόσια την υπερκομματική – νομοθετική του πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφάλειας ενεργειακής, αλλά και γεωπολιτικής συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Χαιρόμαστε που η πρωτοβουλία αυτή έχει διακομματικό χαρακτήρα και αναγνωρίζει τη σημασία της σχέσης των ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Μία πολιτική η οποία ξεκίνησε από κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και υιοθετείται και από τη σημερινή κυβέρνηση».
Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «προσβλέπουμε σε μια ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και ΗΠΑ», ενώ πρόσθεσε πως «ειδικά στον οικονομικό τομέα, στην προσέλκυση επενδύσεων πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε ακόμη πολλά περισσότερα, καθώς η Ελλάδα με γρήγορα βήματα, πιστεύουμε ότι μετά τις επόμενες εκλογές, θα βγει από την κρίση που την ταλαιπωρεί εδώ και μια δεκαετία».
Παράλληλα, η ίδια ενημέρωση της ΝΔ αναφέρει πως ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι έθιξε στον γερουσιαστή και το ζήτημα που αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-ΕΕ-ΗΠΑ με τη Βενεζουέλα, δεσμευόμενος πως με την εκλογή του, θα αλλάξει ουσιαστικά η ελληνική εξωτερική πολιτική απέναντι στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
«Γνωρίζω την προσωπική ευαισθησία του γερουσιαστή για το ζήτημα αυτό και τον διαβεβαίωσα ότι η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης. Στηρίζουμε τον μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας και τοποθετούμαστε απέναντι στο αυταρχικό καθεστώς του Μαδούρο. Και, εφόσον οι Έλληνες πολίτες μας εμπιστευτούν στις επόμενες εκλογές, στο ζήτημα αυτό θα υπάρξει μια ουσιαστική μεταβολή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και ευχαρίστησε τον Ρ. Μενέντεζ για όσα έχει κάνει για την ουσιαστική προώθηση των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
Παρακολουθήστε το βίντεο με τη δήλωση Μητσοτάκη, μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών:
Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε έναν φίλο και στενό σύμμαχο της Ελλάδας, τον @SenatorMenendez. Και θέλω να χαιρετίσω κι εγώ δημόσια την υπερκομματική-νομοθετική του πρωτοβουλία για την δημιουργία μιας ζώνης ασφάλειας ενεργειακής και γεωπολιτικής συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο. pic.twitter.com/qyvfRI2Ws9
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) April 22, 2019