Σήμερα κατατίθεται η τροπολογία που καταργεί την υποχρέωση δημοσίευσης των ισολογισμών στον Τύπο

Της Αγγέλας ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

(από την Αυγή)

Σε πλήρη συμπόρευση με κυβέρνηση και τρόϊκα οι εκδότες των μεγάλων εφημερίδων αποδέχονται το αίτημα για κατάργηση της υποχρέωσης από τις Α.Ε. και ΕΠΕ να δημοσιεύουν τους Ισολογισμούς τους στον Τύπο, μέτρο εμπνεύσεως ΣΕΒ, ως ρύθμιση που θα …συβάλλει στην “ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων”. Μετά το ρήγμα στο μέτωπο των εκδοτών – που έχει διαφανεί ιδίως την τελευταία διετία, μετά το θάνατο του Χρ. Λαμπράκη- οι εκδότες των μεσαίων και μικρών εφημερίδων με επιστολή τους τονίζουν την εγκυρότητα και τη διαφάνεια που εξασφαλίζει η δημοσίευση των ισολογισμών στον Τύπο, διευκολύνοντας τις επιχειρηματικές συναλλαγές, σε αντίθεση με την ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο. Την ίδια ώρα, με κοινή ανακοίνωσή τους οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων ζητούν τη διατήρηση της δημοσίευσης των ισολογισμών στον Τύπο με ταυτόχρονη εκλογίκευση της διαδικασίας δημοσιοποίησης.

Η σχετική τροπολογία κατατίθεται σήμερα προς ψήφιση και πληροφορίες λένε ότι καταργεί την υποχρέωση δημοσίευσης των ισολογισμών και οικονοπμικών αποτελεσμάτων στον Τύπο, αλλά υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να δημοσιοποιούν τους ισολογισμους στα site τους. Όσες δεν έχουν site θα υποχρεούνται να δημοσιοποιούν σε μία μόνο ημερήσια οικονομική εφημερίδα. Είναι άγνωστο ακόμα εάν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος.

Πλήγμα στην ενημέρωση από τους ίδιους τους εκδότες

Το πλήγμα στην ενημέρωση και την πολυμέρεια είναι προφανές, καθώς στην “επόμενη μέρα” διατηρείται εν ζωή ο μνημονιακός Τύπος, όσο αφαιρείται το οξυγόνο από τις μικρότερες εκδόσεις. Η κατάργηση της υποχρέωσης οδηγεί σε κλείσιμο τουλάχιστον τρεις ή τέσερεις ημερήσιες οικονομικές εφημερίδες και ακόμα περισσότερες πολιτικές, αλλά και άγνωστο αριθμό τοπικών και περιφερειακών εφημερίδων. Αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας στους δημοσιογράφους και γενικά στο χώρο του Τύπου, αλλά και μεγάλη απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά Ταμεία από το αναλογουν αγγελιόσημο.

Στη χθεσινή γενική Συνέλευση της Ένωσης Εκδοτών (ΕΙΗΕΑ) τόσο ο πρόεδρος Στ. Ψυχάρης όσο και ο ταμίας Φ. Μπόμπολας (ιδιοκτήτης ο ίδιος της “Ημερησίας” που χάνει σημαντικά έσοδα) αρνήθηκαν κατηγορηματικά να στηρίξει η Ένωση αίτημα εναντίον της κατάργησης, με επιχειρήματα όπως “έχει τελειώσει το θέμα”, “ήταν ένας αναχρονισμός που πρέπει να λήξει” κ.ο.κ. Στη συνέχεια αρνήθηκαν να θέσουν το θέμα σε ψηφοφορία, όπως πρότεινε ο εκπρόσωπος της “Α” Δημήτρης Στούμπος, καθώς διαφαινόταν ότι συγκεντρώνεται πλειοψηφία. Ο Δ. Στούμπος κατήγγειλε τη στάση του προεδρείου, αποχώρησε από τη συνέλευση και κατήγγειλε ότι χρεώνονται το βίαιο κλέισιμο πολλών εφημερίδων.

Αναγκαιότητα η διατήρηση των ισολογισμών στον Τύπο

Στην επιστολή τους οι Εκδότες των χαμηλότερης κυκλοφορίας εφημερίδων αναφέρουν:

Οι ισολογισμοί αποτελούν τον καθρέπτη κάθε κεφαλαιουχικής εταιρείας και ένα αναντικατάστατο εργαλείο για τις επιχειρηματικές συναλλαγές και τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ επιχειρήσεων, προμηθευτών, πιστωτών και πελατών. Αρκεί να δημοσιοποιούνται εγκαίρως και να πιστοποιούνται εγκύρως.

Η δημοσίευση των Ισολογισμών στον Τύπο διασφαλίζει στο ακέραιο τους εν λόγω όρους. Αντιθέτως:

* Η δημοσίευση των ισολογισμών στα εταιρικά websites ουδεμία εγκυρότητα προσφέρει, καθώς ο εκδότης του ισολογισμού είναι ταυτοχρόνως και ιδιοκτήτης του μέσου δημοσιοποίησης.

* Η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, γίνεται με χρονική καθυστέρηση, που μπορεί να ξεπεράσει τους οκτώ έως δέκα μήνες, με αποτέλεσμα η χρησιμότητά τους να ακυρώνεται.

* Το δε ΓΕΜΗ (Μητρώο Επιχειρήσεων) βρίσκεται ακόμη σε σπαργανώδη μορφή, χωρίς να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτόν τον απαιτητικό ρόλο.

* Η δημοσίευση των ισολογισμών στις εφημερίδες, οι περισσότερες των οποίων διαθέτουν και παράλληλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, είναι η μοναδική προσώρας επιλογή που εκπληρώνει τους όρους της χρονικής αμεσότητας και της εγκυρότητας των ισολογισμών.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ουδεμία χώρα κατήργησαν την υποχρέωση δημοσίευσης Ισολογισμών στον Τύπο, ούτε υπάρχει σχετική οδηγία που να το επιβάλλει.

Αν και το μέσο κόστος δημοσίευσης σε μια εφημερίδα κυμαίνεται στα 400 ευρώ, συμφωνούμε απολύτως σε μια εκλογίκευσή του για τις επιχειρήσεις, αλλά δεν είναι δυνατόν στο όνομα αυτής εκλογίκευσης να παγιώνεται καθεστώς αδιαφάνειας στις επιχειρηματικές συναλλαγές με την ουσιαστική κατάργηση των ισολογισμών, που προωθείται με την εν λόγω ρύθμιση.

Ως εκ τούτου, η οποιαδήποτε ρύθμιση πρέπει να γίνει με ένα ικανό διάστημα προσαρμογής μέχρι το 2015 και αφού προηγουμένως λυθούν όλα τα προβλήματα, ώστε και στο μέλλον οι ισολογισμοί να διατηρήσουν τον ρόλο και τη χρησιμότητά τους και οι επιχειρήσεις Τύπου να καταφέρουν να προχωρήσουν στην αναγκαία για τη βιωσιμότητά τους αναδιάρθρωση.

Επιμελητήρια: Ο Τύπος εξασφαλίζει εγκυρότητα, διαφάνεια, αμεσότητα

Με κοινή ανακοίνωσή τους οι πρόεδροι της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Γ. Κασιμάτης, του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Κ. Μίχαλος, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Π. Καρέλλας, ζητούν διεξοδική μελέτη και προγραμματισμό, αλλά κυρίως χρόνο προσαρμογής, προκειμένου να υπάρξουν τα προσδοκώμενα θετικά αποτελέσματα, χωρίς αρνητικές παρενέργειες.

Όπως  υπογραμμίζουν “Υπό τις συνθήκες της σημερινής χρηματοπιστωτικής κρίσης, η διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των συναλλασσόμενων προς τις επιχειρήσεις πρέπει με κάθε τρόπο να διαφυλαχθεί. Για τον λόγο αυτό, η δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων έχει περισσότερο παρά ποτέ σημασία. Οι εφημερίδες σήμερα διαδραματίζουν – και θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν – ουσιώδη ρόλο στην οικονομική πληροφόρηση. Η κατάργηση της δημοσίευσης των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων σ’ αυτές θα περιόριζε τον ρόλο αυτό.

Θεωρούμε ότι η πλήρης και άμεση κατάργηση της δημοσίευσης οικονομικών στοιχείων θα προκαλέσει προβλήματα στην αγορά καθώς: (α) δεν έχουν ωριμάσει ευρύτερα οι συνθήκες για διεξοδική δημοσιοποίηση στοιχείων με ανάρτηση στο διαδίκτυο, ενώ (β) στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως οι δημοσιεύσεις οικονομικών καταστάσεων γίνονται με καθυστερήσεις και ταυτόχρονα επιβαρύνουν με επιπλέον κόστος τις επιχειρήσεις.