Όπως μεταδίδει το CNN, έρευνα του ΟΗΕ αναφέρει ότι περίπου 14 εκατομμύρια Βρετανοί ζουν σε συνθήκες φτώχειας . Σύμφωνα με την έκθεση, τα «αναδρομικά» μέτρα λιτότητας που υιοθετούνται από το 2010 από τους Συντηρητικούς που βρίσκονται στην εξουσία «συνεχίζονται με σταθερό ρυθμό», «σε κατάφωρη παραβίαση των υποχρεώσεων (της βρετανικής κυβέρνησης) αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα», σύμφωνα με την έκθεση.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι «σχεδόν το 40% των παιδιών θα αναγκαστούν να ζήσουν σε κατάσταση φτώχειας ως το 2021. Οι τράπεζες τροφίμων εξαπλώνονται, ο αριθμός των αστέγων έχει αυξηθεί δραματικά το προσδόκιμο ζωή έχει μειωθεί για κάποιες ομάδες ανθρώπων και το σύστημα νομικής βοήθειας έχει αποδεκατιστεί».
Ο Άλστον αναφέρει πως «ούτε η ανάπτυξη της οικονομίας, ούτε η αύξηση των θέσεων εργασίας ούτε το δημοσιονομικό πλεόνασμα έχουν αντιστρέψει τη λιτότητα, μια πολιτική που ακολουθείται περισσότερο λόγω ιδεολογίας παρά βάσει οικονομικής ατζέντας».
Ο Guardian αναφέρει ότι η βρετανική κυβέρνηση έκανε λόγο για «εντελώς ανακριβή» και «δύσκολα πειστική» έκθεση. Όπως επισημαίνει εκπρόσωπος του υπουργείου Συντάξεων στο Γαλλικό Πρακτορείο, «τα ίδια τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι η Βρετανία είναι ένα από τα μέρη του κόσμου όπου οι άνθρωποι χαίρονται να ζουν».
Την προηγούμενη εβδομάδα έκθεση του ανεξάρτητου βρετανικού οργανισμού Institute for Fiscal Studies (IFS) είχε αποκαλύψει ότι έπειτα από δέκα χρόνια λιτότητας στη Βρετανία καταγράφεται η μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα μεταξύ των πλούσιων χωρών, με εξαίρεση τις ΗΠΑ. Υποραμμίζεται ότι οι οικονομικές αυτές διαφορές είναι αισθητές όσο ποτέ άλλοτε στη βρετανική κοινωνία, σε τέτοιο βαθμό που αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία και τη συνοχή της χώρας.