Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος στον Ορέστη Βέλμαχο και τον Μηνά Κωνσταντίνου, για το ΜηνΌρε του TPP:
Πριν πάμε στο νομό Θεσσαλονίκης και στα σχετικά, μία ερώτηση, η οποία μας έχει γίνει και σε μας πολλές φορές από ακροατές και αναγνώστες, σχετικά με τη στάση που τήρησε το Κομουνιστικό κόμμα στην Ευρωβουλή για το copyright, για τον περίφημο νόμο που πέρασε. Κατέκριναν κάποιοι το ΚΚΕ για την απόφασή του να ψηφίσει «λευκό»…
Ναι, έγινε πολλή συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα. Το ζήτημα είναι να ξεκαθαρίσει ποιο ήταν ακριβώς το αντικείμενο της συζήτησης και οι θέσεις που διαμορφώθηκαν γύρω από αυτό. Να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν. Μέχρι σήμερα οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες, τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, ψυχαγωγίας κτλ, όπως για παράδειγμα η google με το youtube και λοιπά, είχαν το δικαίωμα, χωρίς να καταβάλουν οποιοδήποτε δικαίωμα στους δημιουργούς, να ανεβάζουν οποιοδήποτε έργο. Ο καθένας είχε αυτό το δικαίωμα, χωρίς όμως να απολαμβάνουν οποιοδήποτε δικαίωμα οι δημιουργοί. Αυτή είναι η μία πλευρά του ζητήματος, που πραγματικά έχει πάρα πολλά αρνητικά στοιχεία, ακριβώς για τον λόγο τον οποίο σας είπα.
Από την άλλη πλευρά δημιουργήθηκε η αντίθεση των δημιουργών, οι οποίοι ζητούσαν να έχουν πνευματικά δικαιώματα πάνω στην εργασία τους, στη δημιουργία τους που προβαλλόταν μέσα από αυτά τα μέσα, αλλά βέβαια και εδώ είναι το κρίσιμο, αυτά τα δικαιώματα εκφράζονταν μέσα από ισχυρές μονοπωλιακές αν το θέλετε επιχειρήσεις εκμετάλλευσης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, ούτως ώστε να καταβάλλονται μεν δικαιώματα για το ανέβασμα στο διαδίκτυο, αλλά τελικά τα δικαιώματα αυτά να μην φτάνουν στον πραγματικό δημιουργό αλλά στην εταιρία η οποία αντιπροσωπεύει τα πνευματικά του δικαιώματα και εδώ μιλάμε για μεγάλες εταιρείες. Ήταν όλο αυτό μία αντίθεση μεταξύ κυρίως της αμερικάνικης πλατφόρμας της google και της αντιπαράθεσης που γίνεται με αυτήν από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να δημιουργήσει το δικό της ψαχτίρι με τεράστια οικονομικά συμφέροντα και για τους Αμερικάνους και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιτιθέμενα μεταξύ τους λόγω της διαφήμισης κτλ. Είναι δισεκατομμύρια που διακινούνται σ' αυτό. Ήταν λοιπόν μια αντίθεση μεταξύ ευρωπαϊκών μεγάλων επιχειρήσεων εκπροσώπησης πνευματικών δικαιωμάτων απέναντι στην google. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ότι ο δημιουργός ελάχιστα θα έπαιρνε από όλη αυτή την υπόθεση, ως πνευματικά δικαιώματα. Γι' αυτό ακριβώς τοποθετηθήκαμε στο γενικό νομοθέτημα με το λευκό.
Ξέρετε ως ΚΚΕ υποστηρίζουμε πάντα την απόδοση των πνευματικών δικαιωμάτων στους δημιουργούς και με προτάσεις μας, και με ερωτήσεις μας κτλ, και στο ελληνικό κοινοβούλιο, σε επαφή βεβαίως με τους δημιουργούς. Αυτό όμως το οποίο νομοθετούνταν δεν εξασφάλιζε πραγματικά τα δικαιώματά τους. Από την άλλη στα επί μέρους ζητήματα τροπολογίας κτλ τα οποία έβαζαν θέματα όσον αφορά τα φίλτρα απαγόρευσης ανεβάσματος τέτοιων δημιουργιών στο youtube, εμείς καταψηφίσαμε βεβαίως αυτό το πράγμα, γιατί δεν μπορούμε να δεχτούμε τέτοιου είδους περιορισμούς, στην διακίνηση των ιδεών, των δημιουργημάτων κτλ. μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών. Εμείς θεωρούμε ότι υπερασπιστήκαμε τα συμφέροντα των δημιουργών απέναντι στα 2 μεγάλα αντιτιθέμενα συμφέροντα αμερικάνικα και ευρωπαϊκά, απαιτώντας να δημιουργηθούν οι μηχανισμοί, οι θεσμοί που πραγματικά θα πληρώνονται τα δικαιώματά τους για τις δημιουργίες που ανεβάζουν.
Κρατάμε αυτή τη συζήτηση ανοιχτή για μελλοντική συνέχιση, γιατί η εμπειρία σας μπορεί να μας δώσει και περισσότερες πληροφορίες. Ενδεχομένως θα ασχοληθούμε και μετά από τις εκλογές με αυτό γιατί θα μας απασχολήσει άλλωστε, θα έρθει και στην Ελλάδα η νομοθεσία. Την Κυριακή αναμετράστε απέναντι σε 19 – 20 υποψηφίους…
Τελικά απέμειναν 19 υποψήφιοι από τους 22 στην αρχή. Ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης, το ΚΚΕ δηλαδή και άλλοι 18 συνδυασμοί. Για το δήμο Θεσσαλονίκης μιλώντας.
Καταρχάς, ποια είναι η δική σας εικόνα; Έχουμε μιλήσει με αρκετούς υποψήφιους από επάνω από την πόλη. Ποια είναι η εικόνα σας για την προεκλογική αντιπαράθεση; Θεωρείτε ότι έχουν συζητηθεί τα ζητήματα που αφορούν την πόλη πρωτίστως και την ευρύτερη κατάσταση επάνω στην Θεσσαλονίκη;
Το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών απασχολούσε και απασχολεί ακόμα, είναι αλήθεια. Ακόμη οι επιπτώσεις δεν έχουν φανεί με τόσο εμφανή τρόπο. Πάντως την άποψη του ΚΚΕ φαντάζομαι την γνωρίζετε, την γνωρίζουν και οι ακροατές σας, η κάθετη αντίθεσή του σ' αυτή την συμφωνία, όχι βέβαια για το ζήτημα το ονοματολογικό, αλλά για το ζήτημα της ενίσχυσης με μία ακόμα χώρα του ΝΑΤΟ.,σε μία περιοχή από τα Βαλκάνια που έχει ματοκυλιστεί από το ΝΑΤΟ, και μετατρέπεται η χώρα, η πόλη, η ευρύτερη περιοχή σε ένα κέντρο τεράστιων αντιπαραθέσεων Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκής Ένωσης κλπ, με κινδύνους για τους λαούς της περιοχής.
Τώρα, τα υπόλοιπα ζητήματα της πόλης συζητήθηκαν είναι αλήθεια, σε ένα αρκετά ικανοποιητικό βαθμό. Προβλήθηκαν προτάσεις απ' όλες τις πλευρές, αυτό όμως που δεν προβλήθηκε ήταν το τι ακριβώς εμποδίζει, όχι μόνο την Θεσσαλονίκη, όλες τις πόλεις, να μπορέσουν να λύσουν βασικά προβλήματα.
Για παράδειγμα, το ζήτημα της καθαριότητας προβάλλεται με έντονο τρόπο και είναι υπαρκτό σε όλες τις πόλεις, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη. Και στην Αθήνα και σ' όλες τις υπόλοιπες πόλεις. Το ζήτημα των συγκοινωνιών επίσης. Το ζήτημα του νερού επίσης. Το ζήτημα της στάθμευσης, του κυκλοφοριακού.. ισχύει για όλες τις πόλεις. Άρα λοιπόν εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με έναν διαγωνισμό, όπως έτσι πάει να δοθεί, του ικανότερου προσώπου για να μπορέσει να επιλύσει τα προβλήματα. Εδώ το κύριο ερώτημα είναι το τι ακριβώς εμποδίζει ικανά κατά τα άλλα πρόσωπα, γιατί φαντάζομαι ότι όλοι οι υποψήφιοι από οποιοδήποτε πολιτικό χώρο είναι ικανοί για να έρθουν σε αυτό το επίπεδο, του υποψηφίου δημάρχου.
Τι είναι αυτό λοιπόν που τους εμποδίζει όλους να επιλύσουν αυτά τα προβλήματα, αλλά αντίθετα τα προβλήματα αυτά όσο πάνε και χειροτερεύουν; Χειροτερεύουν και με την κατάσταση αυτή που δεν βελτιώνεται σε όλα αυτά τα ζητήματα που είπαμε, αλλά και με την επιβάρυνση των δημοτών σε όλες τις πόλεις, με φόρους, ανταποδοτικά τέλη κτλ, χαράτσια, πρόστιμα.. σαν ένας δεύτερος μηχανισμός πέραν της κεντρικής εφορίας, ένας δεύτερος μηχανισμός φορολόγησης των πολιτών. Εμείς λοιπόν λέμε ότι, αυτό το οποίο εμποδίζει να λυθούν τα προβλήματα είναι το γεγονός ότι οι άλλοι δήμαρχοι, οι σημερινοί ή οι υποψήφιοι δήμαρχοι, δεν έχουν το πολιτικό πρόγραμμα, δεν έχουν την πολιτική διάθεση, δεν έχουν την πολιτική βούληση και τα κότσια, να σπάσουν αυγά. Τι εννοούμε με αυτό. Να έρθουν σε αντίθεση με όλους εκείνους τους νόμους του κράτους, με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι καθορίζουν με αυστηρό τρόπο, με επιτακτικό τρόπο τι κάνει ένας δήμος. Ο δήμος στην πραγματικότητα είναι ένα μακρύ χέρι του κράτους. Είναι μια υπηρεσία του κράτους. Είναι μια υπηρεσία η οποία φορολογεί αγριότατα τους δημότες, δεύτερη φορά μετά το κεντρικό κράτος για τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες, επειδή το κράτος αρνείται να αποδώσει αυτά για τα οποία φορολογεί τους δημότες της Θεσσαλονίκης, Αθήνας και οποιασδήποτε άλλης πόλης. Υποτίθεται ότι πρέπει να επιστρέψει στους δήμους για να ανταποκριθούν στις ανάγκες τις καθημερινές της πόλης, αλλά δεν τα επιστρέφει. Στο 100% το παρακρατά για να πληρωθεί το δημόσιο χρέος, για να πληρωθούν οι τράπεζες, για να πληρωθούν οι δανειστές κτλ. Οπότε οδηγούνται οι δήμοι στην περαιτέρω φορολόγηση για τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών αυτών. Σε ιδιωτικοποίηση που είναι βασική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως και όλων των κυβερνήσεων. Και του ΠΑΣΟΚ, και της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Παράδειγμα στο ζήτημα της καθαριότητας αναπτύσσονται προτάσεις από τους προερχόμενους μεν εκ της Νέας Δημοκρατίας υποψηφίους, και είναι αρκετοί εδώ στη Θεσσαλονίκη, ως αντάρτες, δήθεν ανεξάρτητοι κτλ, οι οποίοι μιλάνε για απευθείας ανάθεση σε εργολάβους και σε ιδιώτη.
Από την άλλη όμως η πρόταση για την καθαριότητα της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέχει καθόλου από αυτό. Καταλήγει με μαθηματική ακρίβεια πάλι στην ιδιωτικοποίηση. Απλώς παρεμβάλει ένα ενδιάμεσο στάδιο της ΚΣΕ της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, όπου μπορούν κάποιοι εργαζόμενοι να αναλάβουν μια συλλογική επιχειρηματική πρωτοβουλία η οποία πάντα καταλήγει και έχουμε παραδείγματα εδώ στη Θεσσαλονίκη πολύ χτυπητά, στην είσοδο μέσω των ΚΣΕ, των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων εργολάβων σε οποιοδήποτε τομέα λειτουργίας.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις αστικές συγκοινωνίες και με το νερό. Οι της Νέας Δημοκρατίας λένε σε ιδιώτες, ο συνδυασμός του ΣΥΡΙΖΑ και η υποψήφιά του λένε δημοτικοποίηση.
Ποιος είναι όμως αυτός ο δήμος που σήμερα δεν μπορεί καν να αντιμετωπίσει ένα εξ ορισμού δικό του αντικείμενο, την καθαριότητα, σε οικονομικό επίπεδο και θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την αστική συγκοινωνία που χρειάζεται να αγοράσει λεωφορεία, να συντηρήσει, να έχει έναν τεράστιο στόλο και πολλούς εργαζόμενους; Τι θα κάνουν λοιπόν οι δήμοι που θ' αναλάβουν μια τέτοια αρμοδιότητα στην αστική συγκοινωνία; Θα συνεργαστούν όπως λέει και ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ πριν από δύο χρόνια, με ιδιώτες. Και θα παραδοθεί έτσι εκ του πλαγίου η συγκοινωνία στους ιδιώτες γενόμενη πολύ ακριβότερη και πολύ χειρότερη από τη σημερινή…
Τι περιθώριο υπάρχει αυτή τη στιγμή, έτσι όπως είναι δεμένοι οι δήμοι με την κεντρική διακυβέρνηση για μία διαφορετική πολιτική; Εσείς δηλαδή τι προτείνετε;
Έχετε δίκιο. Αν θέλουμε δήμους που πραγματικά να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τις τοπικές των πολιτών, χρειάζεται μια εκ βάθρου διαφορετική οργάνωση συνολικά του κράτους. Όχι μόνο των δήμων. Βέβαια τα νομοθετήματα των τελευταίων δεκαετιών και ο Κλεισθένης τώρα τελευταία, στην πραγματικότητα οδηγούν στην ακόμα μεγαλύτερη πρόσθεση των δήμων με το κράτος, την εξάρτησή του, στο να γίνει υπηρεσία του κράτους. Να γίνει φορομπήχτης, να γίνει τροχονόμος συμφερόντων. Να γίνει η πλατφόρμα ιδιωτικοποιήσεων και λειτουργιών.
Χρειάζεται λοιπόν μια εντελώς διαφορετική οργάνωση του κράτους. Αυτό εισηγούμαστε εμείς, γι' αυτό παλεύουμε σαν ΚΚΕ. Είναι ένα άλλο κράτος, είναι η υπηρεσία του λαού, με την εργατική τάξη στην εξουσία, αυτό που ονομάζουμε σοσιαλισμό. Επειδή όμως ακόμα δεν πετάμε στα σύννεφα, δεν φτάσαμε σε εκείνο τον συσχετισμό για να είναι θέμα της αυριανής μέρας, παλεύουμε βέβαια γι' αυτό από σήμερα, λέμε ότι αυτό που μπορεί να επιτευχθεί αυτή τη στιγμή στους δήμους είναι αφ' ενός μεν να προσπαθήσουμε, να προσπαθήσει ίδιος ο λαός και να αναδείξει με την ψήφο του περισσότερους κομμουνιστές δημάρχους, περισσότερους δημοτικούς συμβούλους και στις περιφέρειες αντίστοιχα. Έχοντας πάντα σαν παράδειγμα τους 5 κομμουνιστές δημάρχους και στις μεγάλες πόλεις της χώρας μας, ξεκινώντας από την Πάτρα, που έδειξαν ότιι ακόμη και μέσα σ' αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια, του ελέγχου των δήμων κτλ, υπάρχουν οι δυνατότητες, αν σπάσεις αυγά όπως λέμε μαζί με το λαό, μαζί με τους εργαζόμενους, να δώσεις ανάσες και να πας κόντρα σ' αυτήν την πολιτική.
Όταν σε όλους τους δήμους αυξάνονται οι τοπικοί φόροι, τα ανταποδοτικά τέλη και τα χαράτσια, στον δήμο Πάτρας πέφτουν, μειώνονται. Όταν στη Θεσσαλονίκη πληρώνεις ακόμα -και σ' αυτό συμφωνούν όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι- 1,70 ευρώ την ώρα για να σταθμεύσεις το αυτοκίνητό σου, δηλαδή για να νοικιάσεις το χώρο το δημόσιο της πόλης σου από τον δήμο και από την ιδιωτική εταιρεία κατά το ήμισυ, κατά το 50% των εσόδων, που εκμεταλλεύεται αυτό το σύστημα διαχείρισης στάθμευσης, στην Πάτρα έπεσε από το 1,60 ευρώ την ώρα στο 0,30 και πηγαίνουν για κατάργηση. Καταργούνται άρα ανταποδοτικά τέλη. Στηρίζονται οι εργαζόμενοι του δήμου. Εκεί που στους άλλους δήμους οι εργαζόμενοι περνάνε από την κρισάρα της αξιολόγησης με ό,τι αυτό σημαίνει για το μέλλον τους, όχι βέβαια να κρίνεις αν κάποιος είναι τεμπέλης ή όχι, αλλά να τον κρίνεις με τέτοιο τρόπο που να τον απειλήσεις και να τον βγάλεις και άχρηστο ως έναν βαθμό και να προετοιμάσεις την έξοδό του από την εργασία.
Όταν οι άλλοι εργαζόμενοι, οι συμβασιούχοι απολύονται ο δήμος της Πάτρας τους στήριξε στα δικαστήρια, δεν έπραξε την αξιολόγηση, ξεπέρασε νόμους, κυβερνητικές αποφάσεις, δικαστικές αποφάσεις, παρέδωσε το παραλιακό μέτωπο της πόλης στους δημότες και όχι στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που τα επιβουλεύονταν και υπάρχει και κάτι ανάλογο και στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα στη Θεσσαλονίκη με μελέτη του ιδρύματος Rockfeller και της γνωστής εταιρείας Deloitte, το παραλιακό μέτωπο παραδίδεται ουσιαστικά σε επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως θα γίνει και επιχειρηματικό κέντρο η έκθεση Θεσσαλονίκης. Εδώ συμφωνούν οι πάντες.
Η Λαϊκή Συσπείρωση αυτή τη στιγμή βάσει των δημοσκοπήσεων δεν φαίνεται ότι μπορεί να είναι η πρώτη δύναμη, ή η δεύτερη δύναμη τέλος πάντων, να έχει ισχυρές δυνάμεις την επόμενη μέρα στη Θεσσαλονίκη. Μιλάτε για το σχέδιό σας, λέτε ότι είστε κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αντίθεση με τους υπόλοιπους. Την επόμενη μέρα, τι προτίθεστε να πράξετε; Υπάρχει κάποιο περιθώριο συνεργασίας με τους άλλους; Από τη στιγμή που βάσει δημοσκοπήσεων δεν φαίνεται να συγκεντρώνετε μεγάλη δύναμη. Υπάρχει άνοιγμα δικό σας απέναντι σε άλλους συνδυασμούς;
Δεν ισχυριζόμαστε ότι αύριο θα πάρουμε τον δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά κρατάμε επιφυλάξεις, και έχουμε καταγγείλει ανοιχτά όλες αυτές τις δημοσκοπήσεις στηριζόμενοι στα εξής:
Πρώτον, στην ίδια τη δικιά σας γνώση ως έγκυρο δημοσιογράφο. Ότι δεν υπάρχει τα τελευταία χρόνια καμιά απολύτως σωστή δημοσκόπηση σε οποιοδήποτε επίπεδο έστω και σε σχετικά μέσα.
Δεύτερον, επειδή έτυχε το 2010 στις δημοτικές εκλογές να ξαναήμουν υποψήφιος δήμαρχος με το ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση, θυμάμαι ότι την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές οι δημοσκοπήσεις μας δίνανε 3% και τελικά πήραμε 9,5%. Ξέρετε, αυτές οι εξήμισι μονάδες διαφορά δεν είναι στατιστικό λάθος. Είναι χειραγώγηση. Είναι ηθελημένο. Αυτό λοιπόν έγινε και τώρα και μάλιστα σε έναν υπέρτατο βαθμό, τόσο πολύ που έχουν γίνει ανέκδοτο στην πόλη αυτές οι δημοσκοπήσεις. Κυκλοφορούν οι φήμες σε όλα τα στόματα της πόλης ότι εδώ πέφτει πολύ χρήμα. Δεν πρόκειται σε καμία απολύτως περίπτωση ούτε κατά προσέγγιση, ούτε ακόμα και αν δεχτούμε λάθη στην στατιστική μέθοδο, δεν αποτελεί ούτε κατά προσέγγιση αποτύπωση της λαϊκής γνώμης.
Υπάρχουν πληρωμένες δημοσκοπήσεις;
Αποτελεί στημένη, πληρωμένη χειραγώγηση της κοινής γνώμης υπέρ ορισμένων υποψηφίων κτλ. Και μάλιστα αν θέλετε, προσπαθεί να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι αυτή τη στιγμή στο δήμο Θεσσαλονίκης παίζουν τρεις, τέσσερις, το πολύ πέντε υποψήφιοι, όσον αφορά τον δεύτερο γύρο για τη δημαρχία. Ξέρετε ότι αυτοί οι υποψήφιοι είναι αυτοί οι οποίοι γίνονται ανεκτοί από το σύστημα. Ανεκτοί από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που θα έχουν ήσυχο το κεφάλι τους γιατί θέλουν να κάνουν business στην πόλη. Βεβαίως με το ΚΚΕ δεν μπορούν να έχουνε ήσυχο το κεφάλι τους. Γι' αυτό λοιπόν προσπαθούν να το αποκλείσουν.
Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Ότι έχουμε εκατοντάδες καταγγελίες και όχι από κομμουνιστές, ότι στις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις που γίνονται προβάλλονται ως υποψήφιοι δήμαρχοι προς επιλογήν από τους δημοσκοπούμενους όλοι οι υπόλοιποι πλην του ΚΚΕ. Ωστόσο αυτές οι ίδιες οι δημοσκοπήσεις που δεν βάζουν σαν επιλογή το ΚΚΕ, βγάζουν αποτέλεσμα για το ΚΚΕ. Αυτό είναι στατιστικό λάθος, είναι το 2,5 με 3%. Ας το ξεπεράσουμε όμως αυτό το ζήτημα.
Λίγες μέρες μένουν για την κάλπη. Μετά την κάλπη όμως τι; Αυτό που ρωτήσατε. Και το ξαναλέμε με τον πιο καθαρό τρόπο. Όποια πρόταση απ' όποιον και αν προέρχεται, πρόκειται να χαλαρώσει έστω και ελάχιστα τους δημότες της Θεσσαλονίκης και ελάχιστα θα προσπαθήσει να προστατεύσει τον δημόσιο χώρο, θα την στηρίξουμε και θα την ψηφίσουμε. Όχι όμως προγραμματικές συμφωνίες, συμφωνίες αρχής και παζάρια. Και όσον αφορά τις θέσεις της αντιδημαρχίας και όλα αυτά τα πράγματα, ήδη έχουν ξεκινήσει στην πόλη από όλους τους υπόλοιπους συνδυασμούς. Και ο λόγος είναι απλός. Γιατί όλοι οι υπόλοιποι συνδυασμοί ταυτίζονται στο κύριο: στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παραπέρα φορολογία των δημοτών, στο να μην καλυφθούν άμεσες ανάγκες, στο να μην προχωρήσουν επενδύσεις όσον αφορά για παράδειγμα την αντισεισμική φθορά των δημόσιων κτιρίων και ιδιαίτερα των σχολείων σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, σ' όλα αυτά συμπίπτουν.
Άρα δεν υπάρχει ούτε ένας συνδυασμός, με τον οποίο να είστε έστω κοντά, να πείτε ότι μ' αυτούς θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε την επόμενη μέρα; Ούτε ένας από τους υπόλοιπους συνδυασμούς που κατεβαίνουν;
Όχι, δεν υπάρχουν και σας παρακαλώ μην το θεωρήσετε πως ξινίζουμε τα μούτρα απέναντι στους άλλους συνδυασμούς. Πολιτικά κάνουμε την εκτίμηση ότι όλοι οι υπόλοιποι συνταυτίζονται στην ίδια στρατηγική, στην ίδια κατεύθυνση των υποτιθέμενων λύσεων. Τώρα αν το περιτύλιγμα που θα το προβάλει ο καθένας είναι διαφορετικό, δεν έχει μεγάλη ουσία. Είναι περίπου αυτό που συμβαίνει και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ υπηρετούν την ίδια πολιτική, ο καθένας με τα δικά του διλήμματα, προοδευτικού μετώπου ή οτιδήποτε άλλου, ούτως ώστε να εγκλωβιστεί ο κόσμος, όπως παλιότερα με το ΠΑΣΟΚ, θυμάστε ΠΑΣΟΚ Νέα Δημοκρατία κ.τ.λ. να εγκλωβιστεί σε τέτοιου είδους διλήμματα, να μην ξεφύγει ποτέ από αυτή την πολιτική. Να ξαναπάρουν έγκριση για να συνεχίσουν τα μνημόνια. Αυτό περίπου συμβαίνει και στο δήμο Θεσσαλονίκης και στους υπόλοιπους δήμους βεβαίως.
Αλλά πολιτικά κρίνοντας, λέμε ότι το κύριο σήμερα, είναι τι; Να αναδείξεις ένα Δήμαρχο, ο οποίος θα σηκώνει τα χέρια μπροστά σε ένα νόμο ή σε μία κρατική απόφαση, ή σε μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να λέει, εγώ θέλω αλλά δεν μπορώ; Ή θα αναδείξεις ένα Δήμαρχο που με τη συμμετοχή των εργαζόμενων θα πάει κόντρα και θα συρθεί στα δικαστήρια βεβαίως, αλλά θα δικαιωθεί μέσα από τη λαϊκή συμμετοχή, μέσα από τη λαϊκή αποδοχή; Όπως γίνεται σήμερα και στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις με κομμουνιστές δημάρχους.
Αυτό σημαίνει δηλαδή, ότι σήμερα με μια λαϊκή αντιπολίτευση, είτε από τη θέση του Δημάρχου, όπου θα κληθεί κομμουνιστής Δήμαρχος, είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης σε μια δημοτική αρχή, μια ενισχυμένη λαϊκή αντιπολίτευση, η οποία να κάνει τι; Να ενημερώνει για το τι γίνεται εκεί μέσα και τις προοπτικές, να αποκαλύπτει, να καταγγέλλει, να κάνει βεβαίως και προτάσεις θετικές και να βάζει τον καθένα να το προωθεί απέναντι σ' αυτόν και κυρίως να οργανώνει το λαό, τους συλλογικούς λαϊκούς φορείς, τα εργατικά σωματεία, τις επιτροπές της κοινωνίας κ.τ.λ. για να μπλοκάρουν τις κεντρικές αποφάσεις, για να προωθούν τις δικές τους προτάσεις, τις δικές τους λύσεις για τα λαϊκά συμφέροντα στο δημοτικό συμβούλιο, το περιφερειακό κ.τ.λ.
Ποια είναι η άποψή σας για τη μη συμμετοχή της ναζιστικής οργάνωσης στις εκλογές της Θεσσαλονίκης και ποια είναι η εικόνα σας για τον κόσμο τους επάνω στη Θεσσαλονίκη;
Είμαι ο μοναδικός ευρωβουλευτής που καταδικάστηκε με αγωγή βέβαια, να πληρώσει 5.500 ευρώ σε Χρυσαυγίτες βουλευτές, επειδή τους αποκάλεσα φασίστες. Αυτή είναι η Ελληνική δικαιοσύνη. Είναι ταξική βεβαίως.
Τώρα όσον αφορά τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής ή δύο ακόμα ψηφοδελτίων, εδώ πολλά φημολογούνται. Δε μπορούμε βέβαια να τεκμηριώσουμε αλλά πολλά φημολογούνται, γιατί επρόκειτο, υποτίθεται, για κάποιες τυπικές παραλήψεις του ψηφοδελτίου, που δύσκολα, κυριολεκτικά, θα μπορούσε να τα κάνει ένας έμπειρος, φαντάζομαι, δικηγόρος, ο οποίος διαχειρίζεται τα ζητήματα της κατάστασης του ψηφοδελτίου κ.τ.λ. Πολλά ακούγονται για τον ηθελημένο δακανονισμό από πίσω, τις συμμαχίες, συνεργασίες ή κλείσιμο ματιού που μπορεί να υπάρχει από πλευράς του φασιστικού ναζιστικού αυτού μορφώματος, του εγκληματικού απέναντι σε άλλους, πολλές είναι οι θεωρίες. Κοντά είναι όμως οι εκλογές και όποιος σκέφτεται ότι μπορεί να αξιοποιήσει προεκλογικά και εκλογικά τους ναζιστές και τους εγκληματίες, θα φανεί το βράδυ των εκλογών. Θα το πληρώσει πανάκριβα.
Εσείς πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιος από τους συνδυασμούς, που κατεβαίνουν τώρα, που τους αξιοποιεί όντως; Που παίρνει δυνάμεις των ναζιστών μαζί του;
Δε μπορώ να το πω αυτό το πράγμα. Δεν έχουν γίνει μετρήσεις, Σας είπα όμως, και μετρήσεις να γίνανε, είναι αναξιόπιστες. Θα φανούν όλα το βράδυ των εκλογών. Νομίζω θα είναι αρκετά φανερά και όποιος σκέφτεται ότι μπορεί να τους χρησιμοποιήσει, γιατί ήδη χρησιμοποιείται ο κίνδυνος της Ακροδεξιάς και του φασισμού, αλλά με έναν τρόπο που τον ενισχύει. Η Ακροδεξιά και με την όποια πείρα μου στην Ευρωβουλή, -αλλά το ξέρουν πια οι πάντες, δεν είναι ανάγκη να είσαι ευρωβουλευτής-, η Ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, ανεβαίνει κάτω από την επίδραση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, με κυβερνήσεις συντηρητικές, φιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές, και αριστερές τύπου ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι, αν μπορούν, αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα, να την αντιμετωπίζουν τώρα την Ακροδεξιά, γιατί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ το εμφανίζει σαν το μέτωπο το οποίο θα αντιμετωπίσει.
Και ο δεύτερος λόγος είναι πάρα πολύ απλός. Ότι δεν μπορεί να επικαλείσαι αντιακροδεξιό μέτωπο, την ώρα που έχεις συγκυβερνήσει με τους ΑΝΕΛ και τον Καμένο, φωτογραφίζεσαι και με τον Κασσιδιάρη και με τον Αμβρόσιο, μεθοδεύεις αλλαγή της ποινικής νομοθεσίας, για να πέσει στα μαλακά η Χρυσή Αυγή. Αυτό, με συγχωρείτε, αλλά όταν συνεργάζεσαι με τον ακροδεξιό Τραμπ,και τον αποκαλείς διαβολικά καλό, -για τον κύριο Τσίπρα μιλάω-, προφανώς δημιουργείται ένα ακροδεξιό μέτωπο. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα. Σήμερα, αντιακροδεξιός αντιφασίστας σημαίνει, ότι χτυπάς τη ρίζα του κακού και η ρίζα του κακού, του φασισμού δηλαδή, είναι ότι είναι γέννημα θρέμμα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Δείτε λίγο πώς φέρονται οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, μέσα στη Βουλή. Ποια συμφέροντα επιχειρηματικά προστατεύουν, τι προτείνουν και ρωτούν γι' αυτά. Κάνουν ερωτήσεις. Εφοπλιστικά συμφέροντα, βιομηχανικά συμφέροντα, είναι οι ίδιοι που υποδέχονται κάθε κυβέρνηση και επιτάσσουν τα συμφέροντά τους σε κάθε κυβέρνηση.