Οι Ενώσεις Εργαστηριακών και Κλινικοεργαστηριακών γιατρών διαμαρτύρονται, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, για τις υψηλές περικοπές στις αποζημιώσεις τους, ως αποτέλεσμα των υποχρεωτικών εκπτώσεων που καλούνται να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ.

Σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι ιατρικών συλλόγων και διαγνωστικών κέντρων αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, καθώς είχε προηγηθεί τριήμερη απεργία (23-25 Μαίου), με επ’ αόριστον αποχή από τα καθήκοντά τους που θα ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου και θα συνεχιστεί έως να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Επίσης αποφασίσθηκε να δρομολογηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για να ενημερωθούν για τα κρίσιμα ζητήματα, που όπως αναφέρουν, «απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου». Βασικά αιτήματα είναι η «κατάργηση του καταστροφικού clawback (σ.σ η επιστροφή χρηματικού ποσού από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς το δημόσιο) και rebate (σ.σ κάθε θεσμοθετημένη και ακούσια έκπτωση την οποία «δίνουν» οι ιδιώτες πάροχοι στον ΕΟΠΥΥ) που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο. Αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μηδενιστεί το clawback. Πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στήριξη της δημόσιας υγείας».