«Παρεμπιπτόντως, αυτό το λέω χωρίς να θέλω να ανοίξω κύκλο συζήτησης, υπάρχουνε διάφορα συστήματα για τον ορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης. Όμως, στη ΗΠΑ για παράδειγμα, ο ορισμός των ανωτάτων δικαστών στο ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, είναι μια πολύ βαθιά πολιτική συζήτηση και διαδικασία. Άρα, η συζήτηση που υπάρχει πιο πολύ στον ευρωπαϊκό χώρο, για την ουδετερότητα της δικαιοσύνης…» ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Μάκης Βορίδης, για να συνεχίσει.
 
«Λόγου χάρη, στο αμερικανικό ή στο αγγλοσαξονικό σύστημα, δεν έχουν την ίδια προσέγγιση, χωρίς αυτό να σημαίνει… Και αυτό θα έλεγα ότι συνάδει και με μια ορισμένη κριτική της Αριστεράς, σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο, που δεν αποδέχεται την αξιολογική ουδετερότητα του δικαστικού συστήματος. Μιλώ τώρα πιο θεωρητικά, έτσι…», ενώ στη συνέχεια παραδέχτηκε πως και σήμερα, η «ουδετερότητα» της δικαιοσύνης αποτελεί έννοια σχετική.
 
«Αλλά προσέξτε, αυτή η συζήτηση έχει ένα ενδιαφέρον… Γιατί παραδείγματος χάρη έχει ένα ενδιαφέρον να ακούσει κανείς τι απόψεις έχουν οι δικαστές για τις άδειες που μπορεί να παίρνουν οι καταδικασμένοι τρομοκράτες, για τα μείζονα θέματα που μπορεί να κριθούν σε συνταγματικό επίπεδο, σε ανώτατο ακυρωτικό επίπεδο… Άρα λοιπόν, η συζήτηση αυτή δεν είναι ουδέτερη. Είναι μια συζήτηση που έχει φορτίσεις, αλλά έχει μια σημασία το τι, αν θέλετε, πιστεύουν οι δικαστές. Αν και, το τονίζω για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις, αυτό που συζητάμε τώρα, είναι ο διοικητικός ρόλος των δικαστών στην ηγεσία της δικαιοσύνης, όχι δικαιοδοτικός του, η δικαιοκρισία του. Η διοίκηση του Αρείου Πάγου» πρόσθεσε, χωρίς ουσιαστικά να λάβει απάντηση, παρά αρκετή ώρα αργότερα, από τον δημοσιογράφο της Αυγής, Δ. Στούμπου, που βρισκόταν στο τηλεοπτικό πάνελ.
 
«Η αμιγής πολιτική εντολή για την ηγεσία της δικαιοσύνης, κατά τη γνώμη μου, μειώνει τη δημοκρατία, και αυτή ήταν πάντα η προσέγγιση που είχε η Αριστερά […] Αλλά, υπενθυμίζω ότι έχουμε το μοντέλο της καθετοποίησης και της δικαιοσύνης, που δεν βοηθάει, γι'αυτό να αποφεύγουμε τα φαινόμενα της επεξεργασίας κινήσεων και αναγνώσεων. Γιατί, ας πούμε, στη Μ. Βρετανία, ο γενικός εισαγγελέας συμμετέχει στην κυβέρνηση, και στην Αμερική, ο ίδιος ο πρόεδρος, ορίζει τα μέλη των ανώτατων δικαστηρίων. Άρα διαλέγει ο καθένας, γιατί είναι και πολιτικό θέμα αυτό, που θέλει να οδηγεί τη δημοκρατία και τη δόμηση της δημοκρατίας» του απάντησε ο Δ. Στούμπος.
 
Παρακολουθήστε την επίμαχη αναφορά του στελέχους της Νέας Δημοκρατίας, που στο πρόσφατο παρελθόν έχει διατελέσει και τομεάρχης Δικαιοσύνης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (από το 46.30):