Σύμφωνα με πληροφορίες του New York Times, εκρήξεις προκληθηκαν σε δύο δεξαμενόπλοια την Πέμπτη στον Κόλπο του Ομάν, που συνορεύει δυτικά με την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Υεμένη. Το πρώτο είναι το νορβηγικό δεξαμενόπλοιο «Front Altair», ενώ το άλλο είναι το ιαπωνικό «Kokuka Courageous». Οι εκρήξεις ανάγκασαν τα πληρώματα των δύο δεξαμενόπλοιων να εκκενώσουν τα πλοία, ενώ παραμένει άγνωστο τί προκάλεσε αυτό το περιστατικό. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης ότι με βάση τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις των δύο δεξαμενόπλοιων.
Το βράδυ της Πέμπτης κυκλοφόρησε βίντεο, που σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ, Μπιλ Έρμπαν, φαίνεται να δείχνει ένα περιπολικό πλοίο του σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης να απομακρύνει μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί. Ο Μ. Πομπέο ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον ότι «οι απρόκλητες επιθέσεις είναι μέρος μιας εκστρατείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας να απειλήσει την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια». Ανέφερε ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να θέλει το Ιράν να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
“It is the assessment of the U.S. government that Iran is responsible for today's attacks in the Gulf of Oman….”@StateDept @SecPompeo pic.twitter.com/sTIB0p1kCE
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 13 Ιουνίου 2019
Από την πλευρά του το Ιράν αντέδρασε στις κατηγορίες, καθώς σύμφωνα με το Reuters, η ιρανική κρατική ραδιοφωνία υποστήριξε ότι είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Χορμούζ, τονίζοντας ότι οι κατηγορίες των ΗΠΑ εναντίον της Τεχεράνης για τις επιθέσεις στα δύο δεξαμενόπλοια είναι ανησυχητικές. Ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας, Αμπάς Μουσαβί, δήλωσε συγκεκριμένα ότι «εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τη διατήρηση της ασφάλειας στο Στενό και διασώσαμε τα πληρώματα των δεξαμενόπλοιων μέσα στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα». Για τις κατηγορίες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών υποστήριξε ότι «προφανώς το να κατηγορεί το Ιράν για ένα τέτοιο ύποπτο περιστατικό είναι η πιο απλή και βολική λύση για τον Μ. Πομπέο και τους άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους. Οι κατηγορίες αυτές προκαλούν ανησυχία. Δεν είμαστε απροστάτευτοι».
.
Αύξηση στην τιμή του αργού πετρελαίου
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε με την σειρά της ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ δήλωσε ότι «συγκεντρώνουμε περισσότερες πληροφορίες και αξιολογούμε την κατάσταση» ενώ προσέθεσε ότι η περιοχή «δεν χρειάζεται περαιτέρω κλιμάκωση, δεν χρειάζεται αποσταθεροποίηση, δεν χρειάζεται περαιτέρω ένταση και ως εκ τούτου καλούμε για αυτοσυγκράτηση στον μέγιστο βαθμό και για αποφυγή των προκλήσεων».
Παράλληλα, οι επιθέσεις εναντίον των δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν προκάλεσαν άλμα στις τιμές του πετρελαίου κι εγείρουν νέες ανησυχίες για την ασφάλεια των πλοίων που διαπλέουν το Στενό του Χορμούζ. Το Στενό του Χορμούζ που αποτελεί δίαυλο ζωτικής σημασίας για τη ναυτιλία και συνδέει τους πετρελαιοπαραγωγούς της Μέσης Ανατολής με τις αγορές στην Ασία, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική κι όχι μόνο, βρίσκεται στο επίκεντρο των εντάσεων της περιοχής για δεκαετίες.
Οι επιθέσεις στα δύο δεξαμενόπλοια προκάλεσαν αναταραχή που θα μπορούσε να πλήξει το διεθνές εμπόριο πετρέλαιο, καθώς περίπου 17,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αργό και συμπυκνώματα εκτιμάται ότι μεταφέρθηκαν μέσω του Στενού το 2017 και περίπου 17,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το πρώτο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με την εταιρία αναλύσεων του πετρελαϊκού κλάδου Vortexa, που σημαίνει ότι περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου περνά μέσω των Στενών. Σύμφωνα με το Reuters, αύξηση σημειώθηκε στο αργό πετρέλαιο κατά 0,6%, που σημαίνει 61.69 δολάρια το βαρέλι στην ασιατική αγορά την Παρασκευή, ενώ την προηγούμενη μέρα είχε επέλθει αύξηση ύψους 2,2%.
Το τεταμένο κλίμα ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ συνεχίζεται, αφού ένα μήνα νωρίτερα σημειώθηκαν τρεις επιθέσεις – προκλήσεις από πλευράς Τεχεράνης. Η πρώτη αφορούσε την καταγγελία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων περί κάποιου ανεξιχνίαστου σαμποτάζ σε τέσσερα τάνκερ (δύο σαουδαραβικών, ενός νορβηγικού και ενός των Εμιράτων) στον Κόλπο του Ομάν, χωρίς να υπάρξουν θύματα.
Το δεύτερο επεισόδιο ήρθε με τον βομβαρδισμό πετρελαιαγωγού κοντά στο Ριάντ από drones των φιλοϊρανών ανταρτών Χούτι, στην Υεμένη, και πάλι χωρίς θύματα. Το τρίτο είχε να κάνει με την ισχυρή έκρηξη κοντά στη φυλασσόμενη Πράσινη Ζώνη, στη Βαγδάτη, όπου στεγάζονται κυβερνητικές υπηρεσίες και διπλωματικές αποστολές. Οι ΗΠΑ μάλιστα είχαν προειδοποιήσει για αφανισμό του Ιράν, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να κάνει λόγο για «επίσημο τέλος του Ιράν αν επιθυμήσει πολεμική σύρραξη με τις ΗΠΑ».
Just in: Pentagon video of what it says is an Iranian boat removing an unexploded mine from one of the attacked oil tankers in the Gulf of Oman. pic.twitter.com/XSxIPcyV6Q
— Philip Crowther (@PhilipinDC) 14 Ιουνίου 2019