O αρχηγός της ΝΔ δήλωσε συγκεκριμένα ότι «εδώ και μήνες, η Τουρκία δείχνει απόλυτη περιφρόνηση στο Διεθνές Δίκαιο. Παραβιάζει συστηματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)». Στη συνέχεια τόνισε ότι σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση τέτοιων ενεργειών, «είναι απολύτως επιβεβλημένο, Ελλάδα και Κύπρος, να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας».
 
Παράλληλα άφησε αιχμές για τη στάση του Α. Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία «είναι αναγκαίο να υπάρχει εθνική ενότητα και αποφασιστικότητα. Όμως, σε καμία περίπτωση, η κρισιμότητα της κατάστασης δεν δικαιολογεί την ανεύθυνη δραματοποίηση της. Σύγκληση κυβερνητικών οργάνων εντός του Σαββατοκύριακου, του Αγίου Πνεύματος, δεν ωφελεί την εθνική στάση και την εθνική γραμμή, την οποία πρέπει όλοι να τηρήσουμε».
 
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας σε δήλωσή τουτην Κυριακή  έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), προειδοποίησε  ότι «όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή, να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες».