Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ισπανίδα ευρωβουλευτής Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ θα είναι από την Τρίτη η νέα πρόεδρος της Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς ήταν η μοναδική υποψήφια μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Γερμανού Ούντο Μπούλμαν πως αποσύρεται από τη διεκδίκηση. Η σχετική ψηφοφορία ήταν προγραμματισμένη να λάβει χώρα την Τρίτη, αλλά μετά των υπαναχώρηση του Γερμανού Μπούλμαν, η Ισπανίδα απλώς θα λάβει την τυπική έγκριση από τις σοσιαλιστικές αντιπροσωπείες.
Ο Μπούλμαν ήταν για 14 μήνες επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας στην Ευρωβουλή, όμως παραιτήθηκε μετά και την μη ικανοποιητική απόδοση του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, εξασφαλίζοντας μόλις 16 έδρες (από τις 27 στην προηγούμενη θητεία). Από την άλλη πλευρά, το ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα PSOE μετά τις εκλογές της 26ης Μαΐου αποτελεί την πολυπληθέστερη αντιπροσωπεία στη σοσιαλιστική ομάδα, με 20 έδρες.
Η Γκ. Πέρεθ είχε έρθει σε επαφή με πολλές σοσιαλιστικές αντιπροσωπείες πριν από την παραίτηση του Μπούλμαν, με σκοπό να προωθήσει την υποψηφιότητά της, έχοντας κυρίως την υποστήριξη της Πορτογαλίας. Η Ισπανίδα εκλέγεται από το 2004 στην Ευρωβουλή, ενώ θα αποτελέσει την δεύτερη προσωπικότητα από την Ισπανία που θα ηγηθεί της σοσιαλιστικής ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Η πρώτη ήταν αυτή του Ενρίκε Μπαρόν Κρέσπο, με θητεία από το 1999 έως το 2004.
Στην πρώτη της θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο, η Γκ. Πέρεθ υπήρξε μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI), της αποστολής στην Ευρω-Μεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση (ΕΜΡΑ) και της αποστολής για τις σχέσεις με τις χώρες του Μαγκρέμπ. Έχει αποτελέσει επίσης μέλος της επιτροπής για το Περιβάλλον, τη Δημόσια Υγεία και Ασφάλεια Τροφίμων (EVI) και μέλος της Κοινοβουλευτικής Αποστολής για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο και της μεικτής ομάδας της Ευρωβουλής για τη Δυτική Σαχάρα.
Παράλληλα, ήταν μέλος της ομάδος του Ευρωκοινοβουλίου για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ. Το 2014 εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων (FEMM), ενώ την ίδια χρονιά, ο ηγέτης του PSOE Πέδρο Σάντσεθ την τοποθέτησε επικεφαλής των ισπανών Ευρωοβουλευτών της S&D, αντικαθιστώντας την Ελένα Βαλενθιάνο.
Σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη διάρκεια του προηγούμενου συνεδρίου του PSOE, η Γκ. Πέρεθ είχε αναφέρει ότι «θα πρέπει να αφήσουμε πλέον πίσω τούτη την Ευρώπη της λιτότητας, που τόσο πόνο έχει προκαλέσει στη μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας μας. Η Ευρώπη θα πρέπει να εξοπλιστεί ξανά με αξίες και αρχές. Για να επιστρέψει στα βασικά προτάγματα της πολιτικής ισότητας και δικαιοσύνης, θα πρέπει να γίνει μία Ευρώπη της αλληλεγγύης και για τον λόγο τούτο εμείς στοχεύουμε σε μία δυνατή και δυναμική ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Μία Σοσιαλδημοκρατία ηγεμονική, η οποία θα αποτελέσει την εναλλακτική λύση για τη δεξιά, που σήμερα κυβερνά, έχοντας επίσης και μία μεγάλη πλειοψηφία στους διεθνείς θεσμούς και στις αποφάσεις τους».
Αναφορικά με την οικονομική πολιτική της ΕΕ είχε τονίσει ότι «τα μακροοικονομικά μεγέθη ναι μεν δείχνουν θετικά στοιχεία και τάσεις, ωστόσο έχουμε ανάγκη τούτα τα θετικά στοιχεία να μεταφραστούν σε μία βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να θέσουμε επί τάπητος και σθεναρά στη συζήτηση το θέμα του κατώτατου μισθού, της κατώτατης σύνταξης, μίας μεγαλύτερης κοινωνικής ισότητα. Και θα επαναλάβω για άλλη μία φορά την επιμονή μου σε αυτό το θέμα: μολονότι τα γενικά μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρώπη είναι θετικά , έχουμε απόλυτη ανάγκη αυτό το γεγονός να μεταφρασθεί σε μία μεγαλύτερη βελτίωση των συνθηκών και της ποιότητας ζωής των ανδρών και γυναικών στην ΕΕ».
Για το προσφυγικό ζήτημα είχε υπογραμμίσει ότι υπάρχει η ανάγκη να αποτελέσει προτεραιότητα και στο Ευρωκοινοβούλιο, τονίζοντας ότι «την προσφυγική πολιτική στην ΕΕ θα πρέπει να την προσεγγίσουμε απόλυτα ως μία πολιτική δεσμεύσεων και ηθικών υποχρεώσεων, που οφείλουν να εκπληρώνουν στο έπακρο οι χώρες της ΕΕ. Τα κράτη μέλη είναι αδιανόητο να παραβλέπουν τις υποχρεώσεις τους και πιστεύω πως η τελευταία απόφαση των ευρωπαϊκών θεσμών για επιβολή κυρώσεων σε εκείνες τις χώρες που δεν εκπληρούν τις υποχρεώσεις τους θα πρέπει να πραγματωθούν μέχρι κεραίας».
Τέλος είχε επισημάνει την ανάγκη θέσπισης εκ μέρους της Ευρώπης κοινών πολιτικών ως προς το προσφυγικό καθώς και την υποχρέωση που έχει κάθε χώρα να αναλάβει τις ευθύνες της, προσθέτοντας ότι «δεν θα πρέπει να επιτρέπουμε σε κυβερνήσεις και σε εθνικισμούς στις διάφορες χώρες να θεωρούν ότι δεν πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες και τις θεσμικές υποχρεώσεις τους στο θέμα των προσφύγων».