«Το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του της 26ης Ιουνίου 2018, το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν ουσιαστικά σταματήσει και ότι δεν μπορούν να ανοίξουν ή να ολοκληρωθούν περαιτέρω κεφάλαια και δεν προβλέπεται περαιτέρω εργασία για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας», αναφέρουν τα συμπεράσματα.
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την πρόταση της Επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Β. Μακεδονία, οι υπουργοί της ΕΕ αποφάσισαν να παραπέμψουν τη λήψη αποφάσεων στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου 2019. «Λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου χρόνου και της σημασίας του θέματος, το Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα αυτό, με στόχο την επίτευξη σαφούς και ουσιαστικής απόφασης το συντομότερο δυνατόν και όχι αργότερα από τον Οκτώβριο του 2019», αναφέρουν σχετικά τα συμπεράσματα της συνεδρίασης. Ειδικότερα, ο επίτροπος Χαν εξήγησε ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε «θεσμικά προβλήματα» που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες, και συγκεκριμένα ανέφερε πως ο Γερμανός υπουργός επικαλέστηκε έλλειψη χρόνου που δεν επέτρεψε στη γερμανική Βουλή να συζητήσει το ζήτημα.
Σε κάθε περίπτωση, ο επίτροπος Χαν δήλωσε «εξαιρετικά αισιόδοξος» ότι τον Οκτώβρη τα κράτη-μέλη θα είναι σε θέση να ανάψουν το πράσινο φως. Τόσο ο επίτροπος, όσο και ο Ρουμάνος υπουργός για ευρωπαϊκά θέματα, Τζορτζ Τσιάμπα που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο, τόνισαν τη σημασία της διατήρησης του «μομέντουμ» της Συμφωνίας των Πρεσπών και εξέφρασαν ικανοποίηση για το γεγονός, ότι οι υπουργοί κρατάνε ζωντανή, έστω και με αυτήν την καθυστέρηση, την ευρωπαϊκή προοπτική για τις δύο χώρες.
Τουρκία: Ομάδα διαπραγμάτευσης συμφερόντων η ΕΕ
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτηρίζει «μεγάλο λάθος» της ΕΕ την απόφασή της να γίνει μέλος της η Κύπρος το 2004. «Τώρα, συνεχίζει αυτό το λάθος και γίνεται όμηρος του προβλήματος. Φαίνεται ότι η ΕΕ έχει γράψει τις αποφάσεις της σήμερα από μία εντελώς ελληνική προοπτική», αναφέρει.
Η Αγκυρα κατηγορεί την ΕΕ ότι με τις σημερινές αποφάσεις της «δεν ενήργησε ως σύνολο αρχών και αξιών, αλλά ως ομάδα διαπραγμάτευσης συμφερόντων, κάτι που αντιβαίνει την ιδρυτική φιλοσοφία της ΕΕ». Ακόμη, καταγγέλλει ότι η ΕΕ, «με το επιχείρημα της Ενωσης αλληλεγγύης, ενεργεί ως δικαστήριο σε διμερείς διαφωνίες για την κυριαρχία και δίνει μεροληπτικές ερμηνείες σε ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, όπως η θαλάσσια οριοθέτηση. Είναι γνωστό ότι η ΕΕ δεν ήταν ποτέ μέρος διμερών ζητημάτων στο παρελθόν, αναφορικά με την θαλάσσια δικαιοδοσία των μελών της». Παράλληλα κάνει λόγο για «σφετερισμό των δικαιωμάτων των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων» και κάνει λόγο για «αβάσιμες, μαξιμαλιστικές θέσεις», τις οποίες απορρίπτει η Τουρκία.
«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι η Τουρκία θα παραμείνει δεσμευμένη στη λήψη των απαραίτητων μέτρων, προκειμένου να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματά της και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.
Χριστοδουλίδης: Να αποδειχθεί έμπρακτα η αλληλεγγύη στην Κύπρο
Να αποδειχθεί έμπρακτα η αλληλεγγύη στην Κύπρο, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ενώπιον των ομολόγων του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής έναντι τέτοιας κατάφωρης παραβίασης του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου αλλά και των συμφερόντων ολόκληρης της Ένωσης.
Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Διεύρυνση, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταφέροντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κατάσταση απαιτεί όπως η ΕΕ προχωρήσει πλέον από τα λόγια στις πράξεις.
Τα αυστηρά μηνύματα της ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης, όχι μόνον δεν εισακούστηκαν, αλλά αγνοήθηκαν επιδεικτικά από την Τουρκία η οποία έχει προβεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης. Η αλληλεγγύη πρέπει να αποδειχθεί έμπρακτα, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής έναντι τέτοιας κατάφωρης παραβίασης του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου αλλά και των συμφερόντων ολόκληρης της Ένωσης.
Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αξιοποιήσει αποτελεσματικά όλα τα μέσα που διαθέτει για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.
Για «σημαντική διπλωματική επιτυχία Ελλάδας και Κύπρου» κάνει λόγο ο Κατρούγκαλος
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην εκπομπή “Επόμενη Μέρα” της ΕΡΤ1 και στον Σεραφείμ Κοτρώτσο μαζί με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, τόνισε ότι η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για την επιβολή κυρώσεων της ΕΕ στην Τουρκία αποτελεί “μια σημαντική διπλωματική επιτυχία, αποτέλεσμα συστηματικής προσπάθειας και συνέργειας με την Κύπρο σε όλα τα επίπεδα” επισημαίνοντας ότι δεν έχουν υπάρξει ξανά στο παρελθόν μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας.
“Η ΕΕ στέλνει ένα σαφές αποτρεπτικό μήνυμα ότι η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας πρέπει να λάβει τέλος” υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνοντας ότι όποιος προβαίνει σε παράνομες ενέργειες πρέπει να έχει και συνέπειες.
Οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ δεν αποτελούν απλώς μια διμερή διαφορά, αντίθετα, αφορούν τα σύνορα της ίδιας της ΕΕ εξήγησε, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ περνά από την απλή καταδίκη της Τουρκίας σε συγκεκριμένα μέτρα. Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε την αναγκαία διπλωματική ισχύ που έχει διασφαλίσει η Ελλάδα μέσω και των τριμερών σχημάτων συνεργασίας της στη ΝΑ Μεσόγειο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της προβολής ισχύος της Τουρκίας. “Δεν φοβόμαστε, ούτε ανησυχούμε, οφείλουμε όμως να είμαστε σε εγρήγορση” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.
Από την πλευρά του ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μία πρόθεση επιβολής κυρώσεων από πλευράς ΕΕ, η οποία αντιδρά όχι ως μία κίνηση αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά ως μία υποχρεωτική κίνηση υπέρ των δικών της συμφερόντων λόγω της ανάγκης ενεργειακής ασφάλειας. Παράλληλα τόνισε ότι η ΝΔ ζήτησε από την ΕΕ να αφήσει τα λόγια και προχωρήσει σε εξέταση κυρώσεων και συγκεκριμένες θέσεις, θέμα που θα θέσει την προσεχή Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πριν από το Συμβούλιο της ΕΕ και ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο πλαίσιο δε του συντονισμού Αθήνας-Λευκωσίας ανέδειξε τη σημασία της διασφάλισης της ενότητας του ελληνισμού, μία πολύτιμη σύγκλιση και πολιτικά και διπλωματικά, όπως είπε, που διαμορφώνεται σήμερα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.