Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν σε θέση ισχύος σε περίπτωση πολέμου εναντίον του Ιράν και μια ενδεχόμενη σύγκρουση «δεν θα διαρκούσε πολύ», δήλωσε σήμερα ο Ντ. Τραμπ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business. Σύμφωνα με το Reuters ο Αμερικάνος πρόεδρος δεν ενέπλεξε στην ενδεχόμενη σύγκρουση χερσαία στρατεύματα, υπογραμμίζοντας πως δεν μιλάει για «μπότες στο έδαφος».

Το Ιράν δεν επιδιώκει τον πόλεμο με την Αμερική, δήλωσε ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χ. Ροχανί στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τρίτη οι δύο ηγέτες. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσων ΙRNA, ο Χ. Ροχανί τόνισε στον Μακρόν ότι αν οι ΗΠΑ παραβιάσουν ξανά τον εναέριο χώρο του Ιράν, όπως οι αξιωματούχοι της Τεχεράνης υποστηρίζουν ότι έγινε με το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος την περασμένη εβδομάδα, μια τέτοια ενέργεια θα αντικρουστεί.

«Αν οι Αμερικανοί επιθυμούν να παραβιάσουν ξανά τα χωρικά ύδατα ή τον εναέριο χώρο του Ιράν, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν το καθήκον να τους αποκρούσουν και θα λάβουν μια αποφασιστική σύγκρουση», προειδοποίησε ο Ιρανός πρόεδρος. Παράλληλα, ανέφερε στον Μακρόν ότι το Ιράν δεν θα επαναδιαπραγματευτεί την πυρηνική συμφωνία του 2015 και δεν θα κάνει πίσω στην παραίτηση και από άλλες δεσμεύσεις, όπως είχε ανακοινώσει.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χάμενεϊ, αναφέρθηκε στην επιθυμία των ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις μαζί του, τονίζοντας πως η πρόταση των ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις με το Ιράν είναι μία απάτη και αποτελούν τον τρόπο των ΗΠΑ να εξαπατούν και να παίρνουν αυτό που θέλουν. «Έχεις ένα όπλο στα χέρια σου και δεν τολμούν να πλησιάσουν. Λένε: άφησε το όπλο ώστε να μπορώ να κάνω ό,τι θέλω μαζί σου. Αυτές είναι οι διαπραγματεύσεις», επεσήμανε ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο.

Ο Ιρανός ανώτατος ηγέτης δήλωσε πως οι ΗΠΑ αποτυγχάνουν να νικήσουν το Ιράν εδώ και 40 χρόνια και ότι ο ιρανικός λαός δεν θα υποκύψει στις πιέσεις τους. Πρόσθεσε πως «αν παραιτηθείς σε αυτούς, έχεις τελειώσει» και πως αν δεν το δεχτείς θα συνεχίσουν να μιλάνε για δικαιολογίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Για ανθρώπινα δικαιώματα αυτοί που σκοτώνουν 300 άτομα από αεροπλάνο και που βοηθάνε Σαουδάραβες να βομβαρδίσουν την Υεμένη σε γιορτές και νοσοκομεία».