Η κυβέρνηση μειοψηφίας στην Ολλανδία, η οποία χρειάστηκε να ‘πλασάρει' το πρόγραμμα δανεισμού στην Ελλάδα στην κοινή της γνώμη και είναι εξαρτημένη από την στήριξη της ακροδεξιάς στο εθνικό Κοινοβούλιο, δεν έχει άλλη επιλογή από το να υιοθετήσει μία «σκληρή στάση» απέναντι στην Αθήνα, λένε αναλυτές.

«Υπάρχει διάχυτη στον πληθυσμό μια επιφύλαξη να δοθούν αυτά τα χρήματα στην Ελλάδα, διότι ο κόσμος πιστεύει πως αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα, στην ίδια την Ολλανδία για παράδειγμα», τονίζει ο πρώην καθηγητής Οικονομίας στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ Άρνολντ Χέρτγε.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να ‘πλασάρει' την στήριξη προς την Ελλάδα στο ολλανδικό κοινό. Ο υπουργός Οικονομικών θα το καταφέρει ευκολότερα εάν δείξει πως δεν υποστηρίζει την Ελλάδα ελαφρά τη καρδία και πως το κάνει θέτοντας αυστηρές προϋποθέσεις στα προγράμματα βοήθειας», τονίζει η Ζοζέ Μπλέμερ, καθηγήτρια διαχείρισης επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο της Νιμέγης (ανατολικά).

«Είναι σημαντικό να ικανοποιηθούν οι ψηφοφόροι», τονίζει από την πλευρά του ο Πάουλ Σέφερ, καθηγητής ευρωπαϊκών σπουδών στο πανεπιστήμιο Τίλμπουργκ. Κατά τον ίδιο, οι Ολλανδοί έχουν την αίσθηση πως «η Ελλάδα δεν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

 

Κριτική Ολλανδού ΥΠΟΙΚ για την Ελλάδα

Παράλληλα, κριτική στην Ελλάδα για τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών της άσκησε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ, σε συνέντευξή του σε γαλλική εφημερίδα, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί με την Αθήνα».

Ερωτηθείς εάν αποφεύχθηκε τελικά η χρεοκοπία της Ελλάδας, ο Ολλανδός υπουργός απάντησε ότι «όλα εξαρτώνται από τους ίδιους τους Έλληνες». «Μια από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις των δύο τελευταίων χρόνων είναι ότι η Ελλάδα, παρά την διεθνή υποστήριξη, δεν πέτυχε τους στόχους. Δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της», επισήμανε.

Παρ' όλα αυτά, πρόσθεσε, υπήρξε τεράστια προσπάθεια από τα άλλα κράτη-μέλη. «Όπως εμείς, έτσι και η Γαλλία πρέπει να αφιερώσει μεγάλα ποσά στην Ελλάδα, τη στιγμή που και η ίδια υπόκειται σε δύσκολες επιλογές στον προϋπολογισμό της. Ακόμα και τα λιγότερο δύσκολα μέτρα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, δεν έγιναν», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε τέλος ότι η Ευρώπη θα πρέπει να σταθεροποιήσει την ευρωζώνη, εάν θέλει να αποφύγει την καταστροφή.