Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της ειδικού στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ,  Άγκνες Κάλαμαρ, σχετικά με την πώληση τεχνολογιών κατασκοπείας στην Σαουδική Αραβία. Όπως υπογραμμίζει, η διεθνής απαγόρευση πώλησης τέτοιων τεχνολογιών θα κρατήσει την χώρα υπεύθυνη για την δολοφονία Κασόγκι αλλά θα αποτρέψει επίσης και την επανάληψη μιας τέτοιας ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα ο πρώην αναλυτής της NSA, Edward Snowden, αναφέρει ότι η Ισραηλινή εταιρεία συστημάτων παρακολούθησης «Pegasus», πούλησε στην Σ.Αραβία, την τεχνολογία με την οποία εντοπίστηκε ο δημοσιογράφος Κασόγκι. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Κάλαμαρ στο think tank Brookings Institution, «Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει μορατόριουμ για την πώληση τεχνολογίας επιτήρησης στη Σαουδική Αραβία».

Διευκρινίζεται ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος και επικριτής του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Τζαμάλ Κασόγκι, δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε εντός της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας  στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018. Η έρευνα της Κάλαμαρ, μεγέθους 101 σελίδων, δείχνει χωρίς να τον κατηγορεί ξεκάθαρα, τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, πίσω από την δολοφονία. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο αποτελεί καρπό εξάμηνης έρευνας και βάζει νέα αδιάσειστα στοιχεία ότι η δολοφονία ήταν προμελετημένη και έτοιμη να πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου. Υπάρχουν ηχογραφήσεις στις οποίες ο Κασόγκι αναφέρεται ως «ζώο για θυσία» και άλλες που συζητιέται ξεκάθαρα ο τρόπος δολοφονίας.

Όπως υποστηρίζει η ειδική ερευνήτρια του ΟΗΕ, όλα δείχνουν μια κρατική δολοφονία, χωρίς να καταφέρνει να αποδώσει επακριβείς ευθύνες στον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Παρόλα αυτά όπως τονίζει, υπάρχουν αρκετά στοιχεία που τον συνδέουν με την δολοφονία ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να αποδοθούν και ατομικές ευθύνες σε Σαουδάραβες αξιωματούχους και μαζί με αυτούς και στον ίδιο τον πρίγκιπα. Να σημειωθεί ότι η Σαουδική Αραβία αρχικά είχε δώσει αντικρουόμενες απαντήσεις όσο αφορά την υπόθεση, πράγμα το οποίο οδήγησε τον ΟΗΕ στην προσεκτικότερη διερεύνηση του θέματος.