«Απόψε στέλνουμε το μήνυμα της μεγάλης ανατροπής σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ας μη βιάζονται οι πρίγκιπες να επιστρέψουν στο θρόνο. Ο ελληνικός λαός δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη», είπε ο πρωθυπουργός από την πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα, κάνοντας λόγο για παρουσία του κόσμου, σε μία ομιλία που κατά την αναμετάδοση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, «θυμίζει άλλες εποχές».

Στο επίκεντρο της ομιλίας του Α. Τσίπρα βρέθηκε η οικονομία και η πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να χρησιμοποιήσει το γνωστό ως «μαξιλάρι ασφαλείας» και να ζητήσει πιστοληπτική γραμμή στήριξης, τονίζοντας πως «δεν πρόκειται να σας αφήσουμε να βάλετε χέρι σε αυτά τα χρήματα. Φτάνει, ως εδώ» είπε με αποφασιστικότητα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τους πολίτες την Κυριακή των εκλογών να αποφασίσουν «να κρατήσουν σφιχτά την κυριαρχία της πατρίδας μας, που με κόπο κερδίσαμε».

Ο Α. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε άδεια ταμεία και τώρα έχουν πάνω από 35 δισ. που είναι οι θυσίες του λαού. Ζήτησε να μην παραδοθούν τα κλειδιά του ταμείου σε αυτούς που το λεηλάτησαν και είπε ότι «σήμερα αποκαλύφθηκε το σχέδιο τους».

Παρακολουθήστε την ομιλία Τσίπρα στην Πάτρα:

Ειδικότερα, είπε ότι τόσες μέρες ρωτά τον κ. Μητσοτάκη και απάντηση δε παίρνει, αναφορικά με το γιατί λέει πως πρέπει να δελεάσει τους εταίρους με κύμα μεταρρυθμίσεων για να πέσουν τα πλεονάσματα αφού η κυβέρνηση το έχει ήδη καταφέρει καταθέτοντας μέρος των χρημάτων αυτό σε ειδικό λογαριασμό, ώστε να γίνουν στοχευμένες ελαφρύνσεις και στήριξη του λαού μας. «Σήμερα κατάλαβα και καταλάβαμε όλοι το γιατί», είπε και πρόσθεσε: «Ετοιμάζονται να πάρουν τα λεφτά που μαζεύτηκαν με το κόπο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού και να τα δώσουν στις τράπεζες και στους τραπεζίτες».

«Φτάνει πια. Ως εδώ. Πόσα χρόνια ακόμα θα δουλεύουν οι Έλληνες για να ξεπληρώνουν τα σπασμένα των τραπεζών; Πόσα δισ ακόμα να ξοδευτούν στην μαύρη τρύπα που άνοιξαν τα golden boys και οι κομματάρχες των θαλασσοδανείων» αναρωτήθηκε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

 

«Η μεγάλη ανατροπή της Κυριακής είναι πρώτα απ’ όλα θέμα συνείδησης», είπε ο Α. Τσίπρας και ζήτησε να σκεφτεί ο καθένας και η καθεμιά «τι έζησε ως το 2014 και πως είναι η χώρα σήμερα, ελεύθερη από τα δεσμά του ΔΝΤ, των δανειστών, και να συγκρίνει με ψυχραιμία και με λογική, να κρίνει» και «να φέρει στην κάλπη έναν ακόμη που θέλει να ζήσει καλύτερα σε αυτό τον τόπο».

«Συζητάμε με κάθε πολίτη, είτε είναι αριστερός είτε είναι δεξιός, είτε είναι κεντρώος», είπε και τόνισε πως «την επόμενη Κυριακή βάζουμε Πρώτα τη ζωή μας. Πρώτα την Ελλάδα. Πρώτα τον άνθρωπο. Και γυρίζουμε το παιχνίδι».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα και τόνισε πως «ο ελληνικός λαός δεν έχει πει ακόμα την τελευταία λέξη», ενώ αναφερόμενος στη στάση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας  και τη βεβαιότητά τους για επικράτηση, σχολίασε «Ας μη βιάζονται οι πρίγκιπες να επιστρέψουν στο θρόνο».

 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Α. Τσίπρας ανέφερε ότι «την Κυριακή αποφασίζουμε να κρατήσουμε σφιχτά στα δικά μας τα χέρια τη κυριαρχία της πατρίδας μας, που τη κερδίσαμε με τόσους κόπους», τονίζοντας πως «αν βάλουν χέρι στις θυσίες μας, τότε θα ξαναγυρίσουμε πίσω στα μνημόνια».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «το είπαν σήμερα καθαρά. Σχέδιό τους είναι η πιστοληπτική γραμμή στήριξης δηλαδή αυτό που ήθελε ο κος Στουρνάρας και εμείς καταφέραμε με αγώνα να αποφύγουμε», ενώ τόνισε ότι «πιστοληπτική γραμμή στήριξης σημαίνει αναγκαστικά νέο μνημόνιο. Να λοιπόν ποιο είναι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη».

«Καταθέσαμε την ψυχή μας στον αγώνα να βγάλουμε τη χώρα από την χρεοκοπία. Καταφέραμε να συμμαζέψουμε μια χώρα που την είχαν αφήσει χρεοκοπημένη, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια» καταλήγοντας στο συμπέρασμα: «Αυτό είναι που δεν μας συγχωρούν και δεν θα μας συγχωρούν ποτέ» υπογράμμισε ακόμα, ενώ πραγματοποίησε και νέο άνοιγμα σε ψηφοφόρους του «παλιού ΠΑΣΟΚ», κατηγορώντας την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ για συμφωνία με τον Κ. Μητσοτάκη.

«Η σημερινή ηγεσία της μετεξέλιξης τους, του ΚΙΝΑΛ, έχει ήδη συμφωνήσει να στηρίξει την επόμενη μέρα για κυβέρνηση τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό και έχει συμφωνήσει με αντάλλαγμα το κούρεμα των θαλασσοδανείων και των δύο κομμάτων που ξεπερνάνε τα 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ανίερη συμμαχία στην πλάτη των προοδευτικών πολιτών, στην πλάτη των ίδιων των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ» ανέφερε, καλώντας τους πολίτες να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ακόμα, στρεφόμενος προς τη σοσιαλδημοκρατία, και κάνοντας ειδική αναφορά στο πρόσωπο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε πως «δεν μπορούν σήμερα οι πολιτικοί εκπρόσωποι και συνεχιστές του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να αγκαλιάζουν τον γιο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τον γιο του αποστάτη, για πρωθυπουργό της χώρας την επόμενη μέρα. Αυτή είναι η αλήθεια».