«Για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, το διαχειριστήκαμε επικοινωνιακά με ένα τρόπο που είχαμε ως προτεραιότητα την συντήρηση της συγκυβέρνησης με τον κ. Καμμένο και μετά τον Αύγουστο, που δεν υπήρχε πια το θέμα μνημόνιο ή μη μνημόνιο, ενώ θα έπρεπε από τότε να έχει υπάρξει ένα βελούδινο διαζύγιο, έτσι ώστε να έχει τους μήνες που χρειαζόταν η κυβέρνηση, σε όλη τη χώρα, μία συμφωνία μικρή, σαφή, επί όλων των θεμάτων η οποία θα έπρεπε να συζητηθεί ευρύτατα μέσα στον κόσμο. Και θα είχε διαμορφωθεί ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα, και ταυτόχρονα θα είχαν έρθει στην επιφάνεια και οι φοβερές αντιφάσεις της πολιτικής της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, που κρύφτηκαν πίσω από την ακροδεξιά γραμμή… Αυτό δεν το κάναμε, το βάλαμε κάτω από τη σκοπιμότητα της συντήρησης της συγκυβέρνησης μέχρι την τελευταία στιγμή, Γενάρη, Φλεβάρη, Μάρτη. Με αποτέλεσμα, πάνω σε αυτό το κορυφαίο ζήτημα που το πιστώνεται η κυβέρνηση και είναι ιστορική αλλαγή, να είμαστε υπόλογοι γιατί δεν κάναμε έγκαιρα αυτή τη συζήτηση» δήλωσε ο Νίκος Βούτσης σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.
«Είναι μεγάλο λάθος, κατά τη γνώμη μου, το οποίο έχει κι αυτό τις συνέπειές του. Ως προς αυτό, επαναλαμβάνω, ζητάω στο μέρος που μου αναλογεί ως πρόεδρος της Βουλής, ζητάω συγνώμη, διότι είναι ένα μείζον θέμα, και αφήσαμε διάφορους τύπους να κανοναρχούν τα συλλαλητήρια ή διάφορες εκδηλώσεις άθλιες εναντίον των βουλευτών μας και οποιουδήποτε έλεγε κάτι λογικό» υπογράμμισε ο Ν. Βούτσης.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ σκληρή αντιπαράθεση της Δεξιάς με την Αριστερά και τον προοδευτικό πόλο, σε προγραμματικό επίπεδο αλλά και στο επίπεδο των παρεμβάσεων της κάθε πλευράς: η μια έχει χρεωθεί τη χρεοκοπία της χώρας, η άλλη έχει χρεωθεί την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, αφού επισήμανε ότι ο λαός, αυτή τη στιγμή, αποτιμά τα δύο προγράμματα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ημέρες που απομένουν ως την Κυριακή θα φέρουν «μια συνταρακτική ανατροπή στα δεδομένα που έχουν παρουσιαστεί στις δημοσκοπήσεις».
Ο Ν. Βούτσης παρατήρησε ότι η ΝΔ έχει προσχωρήσει πλέον σε ένα ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, «του οποίου το περιτύλιγμα προσπαθούσε να κρατήσει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά κάθε μέρα που περνάει, βγαίνουν – και από υπεύθυνα στελέχη του και από διαρροές – όλα τα δεινά και οι κοινωνικές συνέπειες αυτού του προγράμματος».
«Ο καθένας πρέπει να αποτιμήσει: από τη μια το τεκμηριωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σε όλα τα ζητήματα, και από την άλλη τα στοιχεία ενός προγράμματος που θέτουν σε μεγάλη διακινδύνευση και το εισόδημα των πολιτών και τις συντάξεις και την εργασία», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι αυτά τα 24ωρα «ωριμάζει μια πρωτοφανής πολιτική αντιπαράθεση, στη νέα μεταπολίτευση μετά την κρίση, η οποία θα αποτυπωθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα», γιατί πολύς κόσμος επαναπροσδιορίζει την ψήφο του.
«Όσο η μια αποκάλυψη ακολουθεί την άλλη, όπως αυτά που αποκαλύπτονται για το Μακεδονικό, για το σχέδιο της ΝΔ στο ασφαλιστικό, για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, για το που θα κατευθυνθεί το μαξιλάρι που με κόπο δημιουργήθηκε, οδηγεί τον κόσμο σε επαναπροσδιορισμό της στάσης του», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής. «Η ανατροπή είναι απολύτως ρεαλιστική», εκτίμησε ο Ν. Βούτσης και τόνισε ότι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, έστω και οριακή, θα είναι νίκη για τη ζωή των πολιτών, θα είναι νίκη για όσους δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν τον δεύτερο και τρίτο πυλώνα για τη συνταξιοδότηση.
Ιδίως για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, ο πρόεδρος της Βουλής σχολίασε ότι η ΝΔ μπορεί να δηλώνει ότι είναι προσωπικές απόψεις αυτές που εξέφρασε ο υποψήφιος βουλευτής της Μπάμπης Παπαδημητρίου, αλλά στην πραγματικότητα η πιστοληπτική γραμμή είναι στρατηγική της ΝΔ για μια ανάπτυξη τα οφέλη της οποίας θα απολαμβάνουν όσοι διασώθηκαν από την κρίση και θα εξασφαλίζουν και πάλι ανοιχτές πιστώσεις από τον τραπεζικό τομέα, χωρίς εγγυήσεις, όπως γινόταν στο παρελθόν, και αυτά θα τα πληρώσουν πάλι οι ευπαθείς ομάδες.
«Όσο περνούν οι ώρες, όλοι κατανοούν ότι την Κυριακή, ψηφίζουν για τη ζωή τους, για τα παιδιά, για το αύριο της χώρας, μετά τα μνημόνια», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.
Ο Ν. Βούτσης αναφέρθηκε επίσης στην επένδυση στο Ελληνικό. Αφού είπε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε ένα χαρτί, με όλα τα κρίσιμα θέματα ανοιχτά, υπογράμμισε ότι η εταιρεία επιθυμεί να προηγηθεί το καζίνο, να αποδώσει, για να προχωρήσει στη συνέχεια την επένδυση. Ιδίως για την υπογραφείσα ΚΥΑ, επισήμανε ότι κατά τον νόμο και το Σύνταγμα, αναφέρει πως το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να έχει γνώμη σε σχέση με τα υπερυψωμένα κτήρια. «Οι επενδύσεις χρειάζονται, ήδη έχουν προχωρήσει 167 άμεσες ξένες επενδύσεις. Αλλά αλίμονο αν γίνουμε “ Ελντοράντο”, όπως έγινε στη Χαλκιδική», ανέφερε ο Ν. Βούτσης.
Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του Ν. Βούτση: