Παρά το γεγονός ότι οι προχθεσινές εκλογές δεν προσέλκυσαν το διεθνές ενδιαφέρον στον βαθμό που αυτό είχε συμβεί το 2015 όπου όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, πάνω από 300 δημοσιογράφοι ζήτησαν διαπίστευση για την κάλυψη των εκλογών, εκ των οποίων οι 80 από διεθνή ΜΜΕ 15 διαφορετικών χωρών. Από χτες το βράδυ, στα μεγαλύτερα Μέσα του κόσμου τίτλοι breaking news μετέδιδαν τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας ενώ σειρά πήραν οι αναλύσεις για το τι συνέβη, αλλά και το τι θα συμβεί.

Ο δημοσιογράφος Mark Lowen γράφει στο BBC ότι καμία χώρα δεν έχει τέτοια παράδοση στην… οικογενειακή πολιτική όσο η Ελλάδα, εξηγώντας στο βρετανικό κοινό την πρόσφατη πολιτική ιστορία της οικογένειας Μητσοτάκη και αποδίδοντας την κρίση της χώρας και σε αυτόν τον νεποτισμό που τη διακατέχει. «Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ένα πρόσωπο έμοιαζε ως το πρόσωπο που θα έφερνε την αλλαγή το 2015, […] αλλά αυτά που υποσχέθηκε ήταν πέρα των δυνατοτήτων του» γράφει ο ανταποκριτής. «Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να μειώσει την ανεργία από 28% σε 19%, να βγάλει την Ελλάδα από τα μνημόνια, η οποία βέβαια παραμένει υπό σκληρή επιτήρηση, να επιστρέψουν οι τουρίστες στις παραλίες, συμβάλλοντας στην οικονομία, ενώ κάποιοι από τους 500.000 νέους που έφυγαν, επιστρέφουν έχοντας ελπίδα» προσθέτει στην ανάλυσή του.

Νωρίτερα, το BBC είχε δημοσιεύσει άρθρο στο οποίο ανέλυε τους λόγους που θα καθορίσουν τη ψήφο των Ελλήνων, θέτοντάς τους ως εξής:

  1. Λιτότητα και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις
  2. Οι Έλληνες στρέφονται προς τους συντηρητικούς – εξηγώντας εδώ ότι οι νέοι 18-24 στις ευρωεκλογές στήριξαν τη ΝΔ που έχει υποσχεθεί μειώσεις φόρων, ιδιωτικοποιήσεις και καλύτερες δουλειές χάρη στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις
  3. Το μακεδονικό ζήτημα
  4. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα
  5. Η φωτιά και οι νεκροί στο Μάτι

Σε άρθρο με τίτλο «Γιατί έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ;», η Deutsche Welle και ο αναλυτής της Monde Diplomatique «με ιδιαίτερη γνώση των ελληνικών ζητημάτων», Νιλς Καντρίτσκε, αναφέρει ότι υπήρξε μεγάλη έκπληξη η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς με δεδομένο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο ίδιος ανέμενε ένα μεγαλύτερο προβάδισμα της κεντροδεξιάς. Ταυτόχρονα, η ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς των εκλογών ήταν ο αποκλεισμός της ΧΑ από το κοινοβούλιο, γεγονός που δεν είχε προβλεφθεί.

«Τους τελευταίους μήνες πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν θετικό απολογισμό της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Επισημαίνουν μάλιστα ότι, παρά τα αρχικά προβλήματα και την παρ’ ολίγον ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους, ο Αλέξης Τσίπρας τελικά συνεργάστηκε άψογα στην οικονομική πολιτική, αλλά και στο προσφυγικό. Το ότι παρά ταύτα ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές με τόσο μεγάλη διαφορά, προκαλεί έκπληξη σε κάποιους αναλυτές» γράφει η γερμανική εφημερίδα. Για τον δημοσιογράφο-αναλυτή Νιλς Καντρίτσκε, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι της ήττας:

  1. Ο ισχυρισμός ότι τουλάχιστον προσπάθησε να περιορίσει τις κοινωνικές επιπτώσεις των περικοπών δεν ήταν αρκετός για να προσελκύσει και πάλι απογοητευμένους ψηφοφόρους. Αυτός είναι για μένα ο βασικός λόγος.
  2. Η υψηλή φορολογία που έπληξε κυρίως τη μεσαία τάξη ως αποτέλεσμα της λιτότητας – δεν νομίζω ότι ένα άλλο πολιτικό κόμμα θα έκανε κάτι διαφορετικό.
  3. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τήρησε σε ικανοποιητικό βαθμό μία άλλη υπόσχεσή του: να μεταρρυθμίσει εκ βάθρων τον κρατικό μηχανισμό, τη γραφειοκρατία, τον δημόσιο τομέα, καταπολεμώντας παράλληλα τη διαφθορά

Όσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κόμμα του, ο διεθνής αναλυτής σημειώνει ότι το πρόγραμμά του είναι μεν υλοποιήσιμο, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο πολλοί φαντάζονται, ενώ δεν παραλείπει να θυμήσει ότι επιστρέφει στην εξουσία ένα κόμμα που ουσιαστικά προκάλεσε τις συνθήκες που οδήγησαν σε μία πολιτική λιτότητας. Τέλος τονίζει ότι ένα σημαντικό διακύβευμα είναι το αν θα καταφέρει ο Μητσοτάκης να περιορίσει την υπερσυντηρητική και εθνικιστική πτέρυγα μέσα στο κόμμα του.

Στη γαλλική Le Monde, το σημερινό editorial για τις ελληνικές εκλογές τιτλοφορείται ως εξής: «Οπισθοχώρηση των άκρων και δικομματισμός – η Ελλάδα ξαναγίνεται μια κανονική χώρα». «Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έφτασε πολλές φορές στο χείλος του γκρεμού» ξεκινάει το άρθρο άποψης της αρχισυνταξίας. «Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ανακουφιστικό για δύο λόγους: σηματοδοτούν μια ευπρόσδεκτη ωριμότητα της ελληνικής πολιτικής ζωής, παράλληλα με τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και εντάσσονται χωρίς δεύτερη σκέψη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όχι μόνο η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, αλλά έχοντας υπάρξει ο πρόδρομος της κρίσης στην Ευρώπη, μπορεί ίσως να μας δείξει τον δρόμο για την ανοικοδόμηση του πολιτικού τοπίου» σημειώνεται στο editorial.

Η Le Monde δεν παραλείπει να αναφερθεί στο «πολύ καλό νέο» του κοινοβουλευτικού παραγκωνισμού της Χρυσής Αυγής. Στο πνεύμα και των άλλων ξένων ΜΜΕ, και οι Γάλλοι μιλάνε για ήττα του Τσίπρα λόγω «ανεκπλήρωτων υποσχέσεων και λόγω των επώδυνων χρόνων της κρίσης», ενώ θεωρούν ότι το μακεδονικό και το προσφυγικό έπαιξαν ρόλο αλλά όχι καθοριστικό στην έκβαση των εκλογών. Η εφημερίδα τονίζει ότι «με 31,5% όμως, από ένα λαϊκιστικό κίνημα της ακροαριστεράς γίνεται ο κύριος εκφραστής της αντιπολίτευσης – και αυτή η ήττα απέχει πολύ από τυχόν κατάρρευση». Μάλιστα στη Le Monde λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει πλέον τον άλλοτε χώρο του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό γίγνεσθαι. Όσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «δεν έχει καθόλου χρόνο για χάσιμο. Η Ελλάδα είναι υπό οικονομική επίβλεψη, το ποσοστό της ανεργίας παραμένει πολύ υψηλό ενώ πρέπει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των παρτενέρ του στην ευρωζώνη, που δεν έχουν και τις καλύτερες αναμνήσεις από τους προκατόχους του στη ΝΔ».  Τέλος η Le Monde δίνει έμφαση στο ιστορικά μεγάλο ποσοστό αποχής των χτεσινών εκλογών (42%), το οποίο δίνει ανάγλυφα την απογοήτευση του κόσμου που πρέπει να επανακινητοποιήσει ο Μητσοτάκης, τηρώντας τις υποσχέσεις του.

Η βρετανική Independent αναφέρεται στον Αλέξη Τσίπρα ως τον «αριστερό ηγέτη που στάθηκε απέναντι στην ΕΕ και τη λιτότητα» ενώ το ρεπορτάζ του αμερικανικού CNN φέρει τον τίτλο «Η νίκη για το κόμμα της ΝΔ σηματοδοτεί το τέλος του αριστερού λαϊκισμού». Οι Financial Times κάνουν λόγο για «ισχυρό πλήγμα του άλλοτε ριζοσπαστικού “ταραξία” [Τσίπρα]» και μιλούν για «ελπίδα για επιστροφή στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα σε μια χώρα που χτυπήθηκε για χρόνια από οικονομική ύφεση και χρειάστηκε τρία οικονομικά πακέτα διάσωσης».

«Ενώ η οικονομία σταθεροποιήθηκε κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καθυστέρησαν και οι στόχοι ανάπτυξης δεν επιτεύχθηκαν μετά την αύξηση των φόρων και την περικοπή των δημόσιων δαπανών που έγιναν προκειμένου να πετύχει το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα που είχε συμφωνηθεί με τους πιστωτές» γράφουν οι FT ενώ λένε ότι παράγοντες της εκλογικής αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι «η αύξηση των φόρων που διέλυσαν τη μεσαία τάξη και η ανεργία, η υψηλότερη στην ευρωζώνη». Στο τέλος του άρθρου γίνεται μια πολύ σύντομη αναφορά στο «comeback» του Γιάνη Βαρουφάκη και στον αποκλεισμό της ΧΑ.

Ενώ όλα τα ΜΜΕ που γράφουν για τις ελληνικές εκλογές, δεν παραλείπουν να αναφερθούν στο καλό νέο του αποκλεισμού της Χρυσής Αυγής, – ακόμα τουλάχιστον – δεν φαίνεται να μπαίνουν σε περαιτέρω ανάλυση των λόγων που συνέβαλαν σε αυτό. Από τις λίγες εξαιρέσεις, άρθρο του Al Jazeera ειδικά για την έξοδο της ΧΑ από τη Βουλή το οποίο κάνει μια αναδρομή στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τη δίκη της ΧΑ, την ίδρυση της ΧΑ, αλλά μιλάει και την εισαγωγή της Ελληνικής Λύσης του Βελόπουλου στο πολιτικό σκηνικό.