Είκοσι χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, η οποία άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία του ευρώ, η έρευνα International Business Report (IBR) της Grant Thornton αποκαλύπτει ότι, παρά τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους, οι επιχειρηματίες εξακολουθούν να υποστηρίζουν θερμά το ενιαίο νόμισμα. 


Η έρευνα αποκαλύπτει ότι τέσσερις στους πέντε (78%) επιχειρηματίες της ευρωζώνης πιστεύουν ότι η ένταξή τους στο ευρώ είχε θετικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις τους.
 
Εν τω μεταξύ, σχεδόν το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων της ευρωζώνης (24%), θα ήθελαν ορισμένες χώρες να εγκαταλείψουν το ενιαίο νόμισμα. Το γεγονός αυτό αποτελεί συνήθης απάντηση των επιχειρηματιών για χώρες της ευρωζώνης που ακόμα διατηρούν το επίπεδο αξιολόγησης ΑΑΑ: Φινλανδία (50%), Γερμανία (40%) και Ολλανδία (24%).

Η εικόνα, όμως, ποικίλει και εκτός των ορίων της ευρωζώνης. Η πλειοψηφία των επιχειρηματιών σε Πολωνία (64%) και Δανία (62%), επιθυμούν την ένταξη της χώρας τους στο ενιαίο νόμισμα. Από την άλλη, ελάχιστοι είναι αυτοί που συμφωνούν, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο (12%) και στη Σουηδία (28%). Εκτός ΕΕ, το 88% των επιχειρήσεων στην Τουρκία θα ήθελαν ενσωμάτωση της οικονομίας τους στην Ευρώπη, αλλά μόνο το 32% των επιχειρήσεων θα ήθελαν να συμμετάσχουν στο ευρώ.
 
Περισσότερα: