Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, στο επίκεντρο του Συμβουλίου αναμένεται να είναι οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η λήψη μέτρων έναντι της Τουρκίας. Παράλληλα, θα συζητηθούν εξελίξεις σχετικά με τη Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA), καθώς και διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στο Σουδάν, την Αιθιοπία, το Ιράκ και τη Βενεζουέλα.
Η συζήτηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών θα περιλαμβάνει επίσης τις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα με τον ομόλογό τους της Μολδαβίας. Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Ν. Δένδιας θα έχει σειρά συναντήσεων με ομολόγους του, μεταξύ των οποίων και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον οποίο ήδη συναντήθηκε και είχαν μία «εγκάρδια συζήτηση».
Πρώτη συνάντηση και εγκάρδια συζήτηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου @Christodulides στις Βρυξέλλες, με την ευκαιρία της συμμετοχής μου για πρώτη φορά στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. @EUCouncil @GreeceMFA #EU #Brussels pic.twitter.com/eNu7dV73nG
— Nikos Dendias (@NikosDendias) July 15, 2019
Στις Βρυξέλλες και ο Βορίδης για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος αναμένεται να συμμετάσχει για πρώτη φορά στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τότε που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μαζί του θα βρίσκονται ο ο υφυπουργός αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), Κώστας Σκρέκας, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, τα κύρια ζητήματα των συζητήσεων θα είναι τα τρία προσχέδια των Κανονισμών της ΚΑΠ 2020-2027, τα οποία είχε παρουσιάσει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, και αφορούν το στρατηγικό σχέδιο, την οικονομική διαχείριση και την Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ).
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πέσουν επίσης θέματα που αφορούν τη ζάχαρη, την αντιμετώπιση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, την καλή μεταχείριση των ζώων στη διάρκεια μεταφοράς τους κατά τους θερινούς μήνες, την εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιεργειών, ενώ αναφορά θα γίνει και στα συμπεράσματα από την τρίτη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της Αφρικανικής Ένωσης και της ΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουνίου 2019.