Αμήχανη και ανήμπορη η Κομισιόν απέναντι στα διεθνή οικονομικά σκάνδαλα εκατοντάδων δισ. τύπου Danske Bank
Μπορεί ο Νίκος Χουντής να μην κατάφερε να επανεκλεγεί στις πρόσφατες ευρωεκλογές στη θέση του ευρωβουλευτή με την Λαϊκή Ενότητα, όμως, όπως ανακοινώνει ο ίδιος, η Κομισιόν συνεχίζει να του απαντάει σε αρκετές από τις ερωτήσεις που έχει υποβάλει ο ίδιος κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της Λαϊκής Ενότητας στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του απάντησε σε ερώτηση αναφορικά με τα πρόσφατα επιχειρηματικά σκάνδαλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και δη, υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος όπως αυτή της Danske Bank, με τη συμμετοχή της Deutsche Bank (η οποία φέρεται να χειρίστηκε ύποπτες συναλλαγές ύψους 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων).
Στην ερώτησή του, ο πρώην -πλέον- ευρωβουλευτής ζήτησε από την Κομισιόν να απαντήσει εάν έχει υπολογίσει το κόστος των δεκάδων αυτών οικονομικών σκανδάλων σε επίπεδο εθνικών προϋπολογισμών και σε αυτό του Ευρωπαίου φορολογούμενου, καθώς και εάν έχει ελεγχθεί το ενδεχόμενο οικονομικής ζημιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα εν λόγω σκάνδαλα.
Όπως προκύπτει από την απάντηση της Κομισιόν, διά χειρός της Ευρωπαίας Επιτρόπου αρμόδιας για θέματα Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, Věra Jourová, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει πως τα χέρια της είναι δεμένα απέναντι σε περιπτώσεις οικονομικών σκανδάλων όπως οι παραπάνω, υποστηρίζοντας πως «δεν έχει εντολή να εκτιμήσει ή να αξιολογήσει τις συνδυασμένες δημοσιονομικές επιπτώσεις που έχουν ή είχαν τα αναφερόμενα εταιρικά σκάνδαλα είτε στον εθνικό προϋπολογισμό είτε στον προϋπολογισμό της Ένωσης».
Ακόμη, στην ίδια απάντηση αναφέρεται πως «το ισχύον νομικό πλαίσιο της Ένωσης δεν παρέχει στην Επιτροπή την εξουσία ή τα εργαλεία για την αποτελεσματική αξιολόγηση των άμεσων ή συνολικών οικονομικών επιπτώσεων στις εθνικές οικονομίες των κρατών μελών ή της Ένωσης στο σύνολό της», ενώ καταλήγει πως η Κομισιόν «δίνει μεγαλύτερη έμφαση» στην ορθή εφαρμογή του νόμου και την πρόληψη.
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του Ν. Χουντή, με την απάντηση της Κομισιόν:
Απάντηση Κομισιόν για τα επιχειρηματικά σκάνδαλα στην Ε.Ε.
Μέχρι να κλείσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εν όψη των ευρωεκλογών του Μαίου (26/5/2019), ως ευρωβουλευτής της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ είχα υποβάλει αρκετές ερωτήσεις. Η Κομισιόν απαντάει με καθυστέρηση παρά το γεγονός ότι δεν είμαι πια ευρωβουλευτής. Θεωρώ υποχρέωσή μου να κοινοποιώ τις απαντήσεις που έρχονται για την ενημέρωση των πολιτών, όπως άλλωστε έκανα και κατά την διάρκεια της θητείας μου.
Ακολουθεί η ερώτηση που κατέθεσα για τα επιχειρηματικά σκάνδαλα στην ΕΕ και η πρόσφατη απάντηση της Κομισιόν.
Θέμα: Επιχειρηματικά σκάνδαλα στην ΕΕ
Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας, η Danske Bank, εμπλέκεται σε σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Μετά από έρευνες των αμερικανικών αρχών, αποκαλύφθηκε ότι στο σκάνδαλο Danske Bank συμμετείχε και η γερμανική Deutsche Bank, η οποία φέρεται να χειρίστηκε ύποπτες συναλλαγές ύψους 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που γερμανικές εταιρείες πιάνονται στα δίχτυα των αμερικανικών αρχών για παράνομες πρακτικές, όπως για παράδειγμα η Siemens, η Deutsche Bank για διάφορες δραστηριότητές της, η ΜΑΝ, η Thyssen Krupp, η Daimler, η Volkswagen, η Rheinmetall Defence, η Ferrostaal, η Commerzbank, η Deutsche Telekom και πολλές άλλες.
Λαμβανομένων υπόψη ότι:
– οι γερμανικές πολυεθνικές είναι πρωταθλήτριες στις παράνομες δραστηριότητες,
– οι παράνομες πρακτικές των ευρωπαϊκών εταιρειών έχουν οικονομικό αποτύπωμα, και
– οι «εποπτικές επιτυχίες» των αμερικανικών αρχών δεν είναι προφανώς ανεξάρτητες από τον εμπορικό και οικονομικό ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ,
ερωτάται η Επιτροπή:
1. Έχει υπολογίσει ποιο είναι το κόστος των δεκάδων οικονομικών σκανδάλων των γερμανικών και άλλων ευρωπαϊκών εταιρειών για τους εθνικούς προϋπολογισμούς και τον Ευρωπαίο φορολογούμενο;
2. Έχει ελεγχθεί το ενδεχόμενο οικονομικής ζημίας της ίδιας της ΕΕ από τα προαναφερθέντα σκάνδαλα;E-001648/2019
Απάντηση της κ. Jourová
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(8.7.2019)Η Επιτροπή δεν έχει εντολή να εκτιμήσει ή να αξιολογήσει τις συνδυασμένες δημοσιονομικές επιπτώσεις που έχουν ή είχαν τα αναφερόμενα εταιρικά σκάνδαλα είτε στον εθνικό προϋπολογισμό είτε στον προϋπολογισμό της Ένωσης. Όσον αφορά τον αντίκτυπο στους εθνικούς προϋπολογισμούς, η ερώτηση θα πρέπει να υποβληθεί απευθείας στα οικεία κράτη μέλη. Επιπλέον, η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να διατυπώσει σχόλια ως προς το αν ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες, δεδομένου ότι το ζήτημα αντιμετωπίζεται αποκλειστικά στο πλαίσιο των δικαστικών συστημάτων των κρατών μελών.
Όσον αφορά τον δυνητικό αντίκτυπο της απάτης και των παράνομων δραστηριοτήτων στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, με βάση τις συσσωρευμένες γνώσεις και την πείρα της, η εξειδικευμένη υπηρεσία της Επιτροπής —η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης— συνδράμει τις αρχές που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ —εντός και εκτός της ΕΕ— να κατανοούν τους τύπους απάτης καθώς και τις σχετικές τάσεις, τις απειλές και τους κινδύνους και να προστατεύουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ με την πρόληψη κάθε είδους απάτης.
Όσον αφορά τις αναφερθείσες περιπτώσεις όπου υπάρχουν υπόνοιες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, το ισχύον νομικό πλαίσιο της Ένωσης δεν παρέχει στην Επιτροπή την εξουσία ή τα εργαλεία για την αποτελεσματική αξιολόγηση των άμεσων ή συνολικών οικονομικών επιπτώσεων στις εθνικές οικονομίες των κρατών μελών ή της Ένωσης στο σύνολό της. Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι έχει δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ορθή εφαρμογή του νομικού πλαισίου για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η Επιτροπή διεξάγει επί του παρόντος ανάλυση ως προς τα βαθύτερα αίτια των πρόσφατων σκανδάλων που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στα οποία εμπλέκονται τράπεζες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων οι προαναφερθέντες οργανισμοί. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης θα παρουσιαστούν σε έκθεση της Επιτροπής.
Διαβάστε το έγγραφο της απάντησης: