Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist την Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, Γ. Ανδριώτης, δήλωσε ότι προέκυψαν προβλήματα από τις ζημίες στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, τις οποίες απέδωσε σε παράγοντες όπως η εξάρτηση από τον άνθρακα και η αύξηση της επιβάρυνσης από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.
Τόνισε πως αν το 2018 η κυβέρνηση είχε μετακυλήσει στους πολίτες το κόστος, αυτό θα της επέτρεπε να εξασφαλίσει ομολογιακό δάνειο με ευνοϊκούς όρους. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι η ΔΕΗ χρειάζεται σήμερα ενίσχυση της ρευστότητάς της, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση του κόστους για τη λειτουργία της δεν καλύπτεται από τα υφιστάμενα τιμολόγια και αυτό «δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη», αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης στα τιμολόγια.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, δήλωσε στον ΣΚΑΙ πως θα είναι καταστροφικό να υλοποιηθούν τα σενάρια πώλησης των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. Αφού επισήμανε και αυτός ότι είναι πιθανή μια αύξηση στα τιμολόγια, δήλωσε πως η επιχείρηση δεν βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, όπως η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί. «Υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν ζημιές και τεράστια πόσα από ανείσπρακτα χρέη, αλλά η ΔΕΗ δεν είναι μια επιχείρηση που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού».
«Η προηγούμενη κυβέρνηση τίναξε τη ΔΕΗ στον αέρα»
Ο Κ. Χατζηδάκης αναμένεται να συζητήσει αναλυτικά με την τρόικα για την ΔΕΗ. Την Τετάρτη συναντήθηκε με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και δήλωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση τίναξε στον αέρα τη ΔΕΗ καθώς η μετοχή της έχασε το 90% της αξίας της, ενώ μετά τη νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές η αξία της μετοχής ανέβηκε πάνω από 60%. Υποστήριξε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η καινούργια κυβέρνηση θέλουν να προχωρήσουν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δρόμο για τη ΔΕΗ.
«Η προηγούμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, άθελά της φυσικά, την τίναξε στον αέρα. Η μετοχή της έχασε 90%. Η Ernst & Young, ο ορκωτός ελεγκτής, πριν από μερικούς μήνες, είπε στην επίσημή της έκθεση, ότι η εταιρεία στους επόμενους μήνες έχει πρόβλημα βιωσιμότητας. Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να έχει λίγο πιο χαμηλούς τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι λέει τις τελευταίες μέρες;
Εν πάση περιπτώσει, είμαστε εδώ για να εκπονήσουμε ένα σχέδιο σωτηρίας. Ένα σχέδιο το οποίο, είμαι βέβαιος, θα στηρίξει ο μέσος εργαζόμενος της ΔΕΗ. Γιατί όλοι αντιλαμβάνονται, ότι η ΔΕΗ δεν πρόκειται να έχει προοπτική με μεγάλα λόγια, αλλά με μια ουσιαστική πολιτική που θα εξασφαλίσει το μέλλον και της εταιρείας και των εργαζομένων. Η κυβέρνηση θα είναι αναλυτική στο σχέδιο αυτό στις προγραμματικές δηλώσεις που θα γίνουν σε λίγες μέρες στη Βουλή.
Θέλω να πω ένα πράγμα μόνο. Υπάρχουν ορισμένοι που κατηγορούν τον Χατζηδάκη, ότι με τις δηλώσεις του για το πρόβλημα της ΔΕΗ, δήθεν, απαξιώνει την επιχείρηση και, λένε ορισμένοι, θα ρίξει και τη μετοχή της. Ας κοιτάξουν τα χαρτιά. Ας δουν όλοι αυτοί που μου ασκούν κριτική, πόσο έριξε τη μετοχή η προηγούμενη κυβέρνηση. Όπως είπα, την έριξε κατά 90%. Και ας δουν τι έχει συμβεί από τις ευρωεκλογές και μετά. Η μετοχή της ΔΕΗ ήταν στο 1,3 ευρώ και έχει πάει στα 2,1 ευρώ. Αύξηση, μέσα σε λίγες μέρες, πάνω από 60%. Γιατί;
Γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο Μητσοτάκης και η καινούργια κυβέρνηση θέλουν να προχωρήσουν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δρόμο για τη ΔΕΗ. Ας περιοριστεί λοιπόν, όσο γίνεται σε αυτό τον τόπο, η δημοκοπία. Αρκετά πληρώσαμε τα μεγάλα λόγια και τον εμφύλιο πετροπόλεμο. Ας κοιτάξουμε να κάνουμε ο καθένας τη δουλειά του. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνούμε όλοι, αλλά ας κοιτάξουμε όλοι να είμαστε σοβαροί αν μη τι άλλο».