«Το ΣΔΟΕ και το ΣΕΠΕ όχι μόνο δεν καταργούνται αλλά ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται», υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ο Απ. Βεσυρόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης είναι απαίτηση των Ελλήνων πολιτών».

Στην ανακοίνωσή του, ο υφυπουργός απαντά στην αξιωματική αντιπολίτευση για την κριτική που άσκησε στις επίμαχες αποφάσεις πως «επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από τον κ. Αλεξιάδη, την κ. Αχτσιόγλου και τον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέροντας τα εξής:

«1. Το ΣΔΟΕ και τα λοιπά ελεγκτικά σώματα (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας -Επιθεωρητές Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται. Αυτό θα γίνει με την κατάργηση της θέσης του μετακλητού προϊσταμένου γενικού ή ειδικού γραμματέα, προκειμένου να αποκτήσουν αυτά τα σώματα επιτέλους πλήρη ανεξαρτησία.

2. Στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που θα εισαχθεί στη Βουλή αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θεσμοθετούνται θέσεις Γενικών Διευθυντών που θα επιλέγονται με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία και θα προΐστανται των εν λόγω υπηρεσιών.

3. Θα ηγούνται του ΣΔΟΕ και των λοιπών ελεγκτικών υπηρεσιών μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι από την ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι θα λειτουργούν με πλήρη ανεξαρτησία και αμεροληψία στην άσκηση των καθηκόντων τους».

Τέλος, υπογραμμίζει δηκτικά πως «όσον αφορά στο λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή, ας κάνουν λίγη υπομονή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ». «Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ των δικών μας συγκεκριμένων δεσμεύσεων και των δικών τους ανεδαφικών, απραγματοποίητων υποσχέσεων».

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, με την ανακοίνωση των αποφάσεων, η πρώην υπουργός Εργασίας και βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, τόνισε ότι με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ δεν δίνει σημασία στην καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και δεν χάνει χρόνο όταν πρόκειται για την αναίρεση της θεσμικής προστασίας των εργαζόμενων.

«Η κατάργηση της αυτοτέλειας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας από την κυβέρνηση της ΝΔ και η υπαγωγή του στην Γενική Γραμματεία Εργασίας συνιστά σαφές βήμα υποβάθμισης του. Είναι προφανές ότι η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας δεν αξιολογείται από τη νέα κυβέρνηση ως αρκετά σημαντική ώστε να διατηρήσει την αυτονομία του ΣΕΠΕ» ανέφερε ακόμα, ενώ κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία για αδρανοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Εξάλλου, πυρά εξαπέλυσε και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, που επιτέθηκε με τη σειρά στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η κατάργηση του ΣΔΟΕ είναι το καλύτερο δώρο, σε φοροφυγάδες-λαθρέμπορους και άλλους οικονομικούς εγκληματίες, επισημαίνοντας ότι σε κίνδυνο τις σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής-λαθρεμπορίου και οικονομικού εγκλήματος.

Όσα προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 84/2019, το οποίο δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), η κυβέρνηση καταργεί επί της ουσίας το ΣΔΟΕ και το ΣΕΠΕ, καθώς ενσωματώνονται στη νέα γενική γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και στη Γενική Γραμματεία Εργασίας αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ:

  • Συνιστάται στο YΠΟΙΚ, Γ. Γ. Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας. Στη νέα Γενική Γραμματεία μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, οι παρακάτω υπηρεσίες:
  • από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής, η Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής
  • οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας υπηρεσίες των άρθρων 71 έως 78 του ιδίου π.δ., (γ) οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ υπηρεσίες των άρθρων 79 έως 83 του ιδίου π.δ.,
  • η αυτοτελής Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.

Η Γ. Γ. Δημόσιας Περιουσίας και η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος καθώς και οι αντίστοιχες θέσεις Γενικού/Τομεακού και Ειδικού/Ειδικού Τομεακού Γραμματέα καταργούνται.

Η Γ.Γ. του YΠΟΙΚ και η αντίστοιχη θέση του Γενικού/Διοικητικού Γραμματέα καταργούνται. Οι υπηρεσίες που υπάγονται εφεξής στον YΠΟΙΚ είναι:

(α) Το αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ),

(β) Το αυτοτελές Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου,

(γ) Το αυτοτελές Τμήμα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας,

(δ) Η αυτοτελής Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης και

(ε) Η γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση καταργεί την αυτονομία του ΣΔΟΕ και του ΣΕΠΕ