Ο Π. Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» δήλωσε πως «θα καταργήσουμε τη θέση του επικεφαλής της αποστολής της Επιτροπής για την Ελλάδα», υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για σημαντική αλλαγή. «Θυμάστε την εποχή της τρόικας και των θεσμών. Ύστερα από περισσότερα από οκτώ χρόνια σε πρόγραμμα είναι θετικό ότι η θέση αυτή δεν χρειάζεται πλέον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν και συνέχισε λέγοντας πως «η Ελλάδα αφήνει για τα καλά την εποχή των προγραμμάτων και προχωρά προς την κατεύθυνση της κανονικής δημοσιονομικής εποπτείας».
Προανήγγειλε πως «για την Ελλάδα υπήρχε επικεφαλής της αποστολής, θέση συνδεδεμένη με την ύπαρξη του προγράμματος και τώρα η διαχείριση των θεμάτων της Ελλάδας θα γίνεται από τη διεύθυνση οικονομικών υποθέσεων, που είναι η αρμόδια υπηρεσία», ενώ ανακοίνωσε και την αποχώρηση του επικεφαλής του κλιμακίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Νικολά Τζιαμαριόλι, από την ελληνική δημοσιονομική εποπτεία.
Κατά τον Π. Μοσκοβισί η απόφαση «αποτελεί ακόμη μία απόδειξη ότι η Ελλάδα επιστρέφει στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου ως κανονική χώρα. Αποτελεί ισχυρό σήμα ότι σε αυτή τη νέα εποχή δεν χρειαζόμαστε έναν επικεφαλής της αποστολής, χρειαζόμαστε να έχουμε κανονική δημοσιονομική εποπτεία και κανονικό διάλογο, προφανώς με ιδιαιτερότητες, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε μεταπρογραμματική ενισχυμένη εποπτεία». Υπογράμμισε «την εμπιστοσύνη που έχουμε στην Ελλάδα ως ενός ισχυρού και κανονικού εταίρου στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού εξαμήνου».
Χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη την έμφαση της ελληνικής κυβέρνησης στις επενδύσεις, το επιχειρηματικό περιβάλλον, τη φορολογική πολιτική και την ανάπτυξη», τονίζοντας, παράλληλα ότι έχει επιδείξει τη διάθεση για μια «φιλική και ισχυρή σχέση» με την Κομισιόν. «Είναι απαραίτητη» τόνισε, «καθώς η χώρα παραμένει σε ενισχυμένη εποπτεία». Ανακοίνωσε πως την Τετάρτη αποφασίζει το Κολλέγιο των Επιτρόπων την παράταση του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας στον επόμενο χρόνο, κάτι που χαρακτήρισε «αναμενόμενο και εντός της λογικής της μεταπρογραμματικής περιόδου».
«Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα – Πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της»
Σε ερώτηση για το αν ανησυχεί σχετικά με το ενδεχόμενο μη επίτευξης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος, ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι βάσει της τρίτης «μεταμνημονιακής έκθεσης μετά την υιοθέτηση των μέτρων του Μαΐου υπάρχει κίνδυνος να μην ικανοποιηθεί ο στόχος.
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να συμπεράνουμε τεχνικά ότι ο στόχος δεν θα ικανοποιηθεί. Θα επανεξετάσουμε ενδελεχώς τη δημοσιονομική θέση το φθινόπωρο όταν θα έχουμε καλύτερη εικόνα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2019, αλλά είμαι ικανοποιημένος με το ξεκάθαρο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα φέτος και το 2020 θα γίνουν σεβαστοί».
Όσον αφορά στο ζήτημα της μείωσης των πλεονασματικών στόχων, ο Π. Μοσκοβισί είπε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι όποια πρόταση θα πρέπει να συζητηθεί από το Eurogroup στο πλαίσιο επικαιροποιημένης ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους και ενός ξεκάθαρου πακέτου μεταρρυθμίσεων που ενισχύει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Η Κομισιόν δεν υποστήριξε ποτέ τα πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ για πάντα. Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή κάτι πρέπει να γίνει, αλλά εξαρτάται από τη μείωση του χρέους και τις μεταρρυθμίσεις. Θα συζητηθεί εν ευθέτω χρόνω και η Κομισιόν θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας».
Αναβάθμιση του Ντέκλαν Κοστέλο σε Γενικό Διευθυντή της DGECFIN
Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, η Koμισιόν αποφάσισε κατά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων να διορίσει τον Koen Doens ως γενικό διευθυντή του τμήματος διεθνούς συνεργασίας και ανάπτυξης (ΓΔ DEVCO), ενόψει της αποχώρησης του Stefano Manservisi την 1η Οκτωβρίου 2019, αλλά και να διορίσει τρεις αναπληρωτές γενικούς διευθυντές: τον Declan Costello, επικεφαλής του τμήματος οικονομικών και χρηματοδοτικών υποθέσεων (ΓΔ ECFIN), τον Michael Köhler, επικεφαλής της πολιτικής προστασίας (DG ECHO) και τον Gallo Gueye, επικεφαλής της υπηρεσίας στατιστικής (ΓΔ Eurostat).
Μετά την αναβάθμισή του Ντ. Κοστέλο, της αποστολής στην Ελλάδα θα ηγείται ο επικεφαλής της ενότητας της γενικής διεύθυνσης οικονομικών στην οποία υπάγεται η Ελλάδα.