«Πιο σύγχρονη από ποτέ», όπως κολακευτικά την χαρακτηρίζει το ΜοMA (Mουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης), η φωτογράφος-εικαστικός Cindy Sherman ετοιμάζει μια μεγάλη αναδρομική έκθεση με έργα από το ’70 μέχρι σήμερα, στο γνωστό νεοϋορκέζικο μουσείο. Ο πυρήνας της δουλειάς της –ή ίσως αυτό που την έκανε ευρέως γνωστή- είναι τα «αυτοπορτρέτα» της (ως κλόουν, νοικοκυρά, ντίβα, πρόσωπο της Αναγέννησης, του Μπαρόκ και του Νεοκλασικισμού, πορνοστάρ, παρηκμασμένη ηθοποιός… κι άλλα πολλά και περίεργα). Το αποτέλεσμα των φωτογραφιών της Sherman είναι εξ ολοκλήρου προσωπικό – δούλευε μόνη, στο στούντιό της στη Νέα Υόρκη, σαν φωτογράφος, μοντέλο, διευθύντρια παραγωγής, μακιγιέζ, κομμώτρια και στιλίστρια.

«Το πραγματικά σημαντικό με τη δουλειά της Sherman είναι ότι τελικά αυτά που κάνει δεν είναι αυτοπορτρέτα – είναι πορτρέτα από εικόνες της ζωής μας. Και αυτό που καθρεφτίζει είναι διπλά σημαντικό για τις γυναίκες», αναφέρει η Sarah Evans, ακαδημαϊκός ιστορίας τέχνης από το παν/μιο του Ιλινόις. Η ίδια η καλλιτέχνις δεν δηλώνει φεμινίστρια, όμως τα έργα της συχνά ερμηνεύονται με σαφείς φεμινιστικούς όρους. «Η Sherman ξεσήκωσε προκλητικά και σημαντικά ερωτήματα για τον ρόλο και την απεικόνιση των γυναικών εντός της κοινωνίας», αναφέρει στον πρόλογο του βιογραφικού της άρθρου, η ευρείας αναγνωσιμότητας εγκυκλοπαίδεια, Wikipedia.  

Ως προς την επιτυχία, η Cindy Sherman μπορεί να χαρακτηριστεί μία πραγματικά καταξιωμένη επαγγελματίας: η αυθεντική εκδοχή της φωτογραφίας κάτω από τον τίτλο πωλήθηκε τον περασμένο Μάιο έναντι 3.890.500 δολαρίων – γεγονός που την κατέστησε (μέχρι τον Νοέμβριο) ως την «πιο ακριβοπληρωμένη φωτογραφία όλων των εποχών».      

Info: Η έκθεση της Cindy Sherman στο MoMA, πoυ περιλαμβάνει 180 φωτογραφίες ευρείας γκάμας, ξεκινάει στις 26 Φεβρουαρίου και διαρκεί έως τις 11 Ιουνίου.