Οι επιθέσεις με τη χρήση πυροβολικού που εξαπέλυσαν οι συριακές δυνάμεις σήμερα στις πόλεις Ιντλίμπ και Χομς στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 20 ανθρώπων, είπαν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

«Οι σφοδροί βομβαρδισμοί του πυροβολικού σκότωσαν τουλάχιστον έξι άμαχους και τραυμάτισαν 40 ακόμη στην Μπάμπα Αμρ», είπε ο ακτιβιστής Όμαρ Χόμσι στο Γερμανικό Πρακτορείο, αναφερόμενος σε μια συνοικία στην Χομς, μια πόλη στην κεντρική Συρία, η οποία πολιορκείται από το συριακό στρατό.

Ακτιβιστές στην πόλη Ιντλίμπ, στη βόρεια Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, είπαν ότι 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πλήγματα του πυροβολικού των κυβερνητικών δυνάμεων.

Παράλληλα στις Βρυξέλλες, ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές είπαν ότι κατονομάστηκαν επτά υπουργοί στη Συρία οι οποίοι αντιμετωπίζουν κυρώσεις για την αιματηρή καταστολή στη χώρα.

Ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα πόρων θα επιβληθεί στους υπουργούς Υγείας, Παιδείας, Προεδρίας, Επικοινωνιών και Τεχνολογίας, Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Βιομηχανίας και Μεταφορών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν τη Δευτέρα κυρώσεις οι οποίες θα στρέφονται επίσης εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας, θα απαγορεύουν το εμπόριο χρυσού και διαμαντιών, καθώς και τις εμπορικές αεροπορικές πτήσεις.

Στο μεταξύ η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε στη Γενεύη ότι δεν έλαβε απάντηση από τις συριακές αρχές στο αίτημά της να υπάρξει εκεχειρία για να επιτραπεί να παραδοθούν προμήθειες και αρωγή και να απομακρυνθούν τραυματίες, είπε εκπρόσωπος της οργάνωσης περίθαλψης και βοήθειας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

«Η ΔΕΕΣ δεν έχει δεχθεί κάποια αντίδραση για την πρωτοβουλία της από τις συριακές αρχές. Ανησυχούμε όλο και περισσότερο για τις ανθρωπιστικές ανάγκες, οι οποίες αυξάνονται κάθε ώρα», είπε ο εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ Χισάμ Χάσαν.

«Είναι κρίσιμο η πρωτοβουλία μας να τύχει μιας θετικής αντίδρασης κατεπειγόντως», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία ανέφερε σήμερα ότι πρέπει να επιτραπεί στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να αποκτήσουν πρόσβαση στη Χομς.

«Οι μαρτυρίες που φθάνουν σ' εμάς από τη Χομς είναι όλο και πιο φρικιαστικές, οι άνθρωποι εκεί δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις πιο βασικές τους ανάγκες», ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, τονίζοντας πως έχει λάβει τα ονόματα 465 ανθρώπων οι οποίοι έχουν σκοτωθεί μετά την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης στην πόλη την 4η Φεβρουαρίου.

«Οι συριακές αρχές θα έπρεπε να σταματήσουν αμέσως το σφυροκόπημα αυτό και να επιτρέψουν την άμεση, πλήρη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις στις πληγείσες περιοχές», ανέφερε η Αμνηστία.

Οι βομβαρδισμοί και οι ανταλλαγές πυρών έχουν καταστρέψει τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, και ελάχιστες ελπίδες υπάρχουν ότι θα επισκευαστούν άμεσα, σύμφωνα με κατοίκους της συνοικίας Μπάμπα Αμρ που επικαλείται η ίδια οργάνωση. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις τροφίμων, ειδικά βρεφικού γάλατος.

Η περιοχή αντιμετωπίζει τεράστια έλλειψη σε φάρμακα και ιατρικά εφόδια καθώς και ιατρικό προσωπικό. Ορισμένοι άνθρωποι που μίλησαν στην Διεθνή Αμνηστία είπαν ότι υπάρχει πλέον μόνο ένας γιατρός στην Μπάμπα Αμρ.

Ακόμη, η Αμνηστία κάλεσε τις γειτονικές χώρες να παράσχουν καταφύγιο σε όσους διαφεύγουν από τη χώρα, όπου η καταστολή έχει στοιχίσει τη ζωή σε 7.600 ανθρώπους σε 11 μήνες. «Εάν υπάρχει ανάγκη, η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να παράσχει χρηματική ή υλική υποστήριξη» για να συμβάλλει σε αυτό, πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Οργανώσεις ζητούν τερματισμό των βομβαρδισμών

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε σήμερα τους συμμετέχοντες σε μια διεθνή διάσκεψη για τη Συρία να εργαστούν για τον τερματισμό των επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές από τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης οι οποίες πολιορκούν πόλεις όπως η Χομς και η Χάμα.

«Οι επιθέσεις αδιακρίτως εναντίον κατοικημένων περιοχών με βαρέα όπλα στη Χομς και σε άλλες πόλεις κάνουν φανερό το τίμημα που έχει το να μπλοκάρεις μια διεθνή συναίνεση για τον τερματισμό των φρικτών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία», δήλωσε ο Τζο Στορκ, αναπληρωτής διευθυντής του HRW αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή.

«Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να ασκήσουν πίεση στη Συρία, δεδομένου ότι άσκησαν βέτο στη συναίνεση του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Συρία έχει φανεί ως τώρα αδιάφορη για την καταδίκη των ενεργειών της από τα περισσότερα άλλα κράτη», πρόσθεσε ο Στορκ. Η Κίνα και η Ρωσία δεν λαμβάνουν μέρος στη διάσκεψη των Φίλων της Συρίας που διεξάγεται στην Τυνησία.

Εξάλλου σύροι αντιπολιτευόμενοι κάλεσαν τις χώρες που μετέχουν στη διάσκεψη της Τύνιδας να προκρίνουν τις πράξεις από τα λόγια για να σταματήσει η καταστολή και ιδιαίτερα το αδιάκοπο σφυροκόπημα της πόλης Χομς, που στοίχισε σήμερα τη ζωή σε άλλους τέσσερις ανθρώπους.

«Τους λέμε: όσο περισσότερο μιλάτε χωρίς να αναλαμβάνετε δράση, τόσο περισσότερο το καθεστώς θα παίρνει την εκδίκησή του πάνω μας», δήλωσε ο Χάντι Αμπντάλα, μέλος της Γενικής Επιτροπής της Συριακής Επανάστασης που είναι παρών στη Χομς.

«Αν ο κόσμος δεν θέλει να δράσει, προτιμάμε να σωπάσει. Λέμε, ιδιαίτερα στις αραβικές χώρες, αρκετά με τις καταδίκες, θέλουμε πράξεις», πρόσθεσε.

«Τα λόγια δεν θα δώσουν στους ανθρώπους να φάνε ούτε θα περιθάλψουν τους τραυματίες», πρόσθεσε ο Αμπντάλα.