Αντιδράσεις και μεγάλα ερωτήματα έχει προκαλέσει επιλογή του Παναγιώτη Κοντολέοντος στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ. Οι καταγγελίες είναι διαδοχικές και έχουν να κάνουν με δικαστικές καταδίκες του νέου διοικητή στο παρελθόν αλλά και επιλογή του στη συγκεκριμένη θέση κατά παράβαση του κανονισμού. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», ο νεοεπιλεχθείς από τον πρωθυπουργό διοικητής της ΕΥΠ, φαίνεται να ήταν όχι μόνο το φαβορί για τη νέα θέση αλλά και σίγουρος για την κατάληψή της, καθώς παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. της εταιρείας security, G4S μόλις δύο ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές.
Οι πρώτες μέρες
Ο Παναγιώτης Κοντολέων σύμφωνα με το δημοσίευμα ξεκίνησε την καριέρα του στην εταιρεία G4S στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 ως φύλακας σε χρηματαποστολές και στην αμερικανική πρεσβεία, όπου εργαζόταν και ο πατέρας του. Αργότερα έφυγε από τον δρόμο και μεταφέρθηκε στο λογιστήριο της G4S για να γίνει στις αρχές του 2000 γενικός διευθυντής της εταιρείας και στη συνέχεια πρόεδρος του Δ.Σ. της, θέση από την οποία παραιτήθηκε όπως όλα δείχνουν για να γίνει διοικητής της ΕΥΠ.
Οι…έντονες σχέσεις της εταιρείας με το δημόσιο
Η σχέση της εταιρείας με το δημόσιο πάει χρόνια πίσω όταν το 2004 έλαβε συμβόλαια φύλαξης για να παρέχει τις υπηρεσίες της στου Ολυμπιακούς Αγώνες, στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, σε περιφερειακά αεροδρόμια και από το 2015 υπηρεσίες ηλεκτρονικής επιτήρησης, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, δηλαδή το ειδικό βραχιολάκι. Το δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ αναφέρει ότι υπήρχε φημολογία ακόμα και για την φύλαξη από πλευράς της εταιρείας δομών κράτησης μεταναστών, όπως ήδη κάνει η εταιρεία σε άλλα μέρη του κόσμου.
Το 2015, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έληξε την έρευνα σχεδόν 18 χρόνων για την εταιρεία, σχετικά με τη σύσταση από πλευράς της καρτέλ στη φύλαξη των χρηματαποστολών των τραπεζών. Στην εταιρεία τότε είχε επιβληθεί πρόστιμο ύψους 355.577,2 €.
Μια ακόμα περίπτωση η οποία όμως δεν έφτασε ποτέ στη δικαιοσύνη ήταν η σκανδαλώδης ανάληψη από πλευράς G4S, της φύλαξης του ΗΣΑΠ. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ, η εταιρεία ανέλαβε μετά από διαγωνισμό τη φύλαξη και στη συνέχεια την ανέθετε σε άλλες εταιρείες security λειτουργώντας ως υπεργολάβος και κρατώντας μέρος του ποσού των 7,65 ανά εργαζόμενο στη φύλαξη για τον εαυτό της. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στη φύλαξη να πληρώνονται πολύ λίγα χρήματα. Ως απότοκο η συγκεκριμένη κατάσταση ήταν η συνεχής παραβίαση της εργατική νομοθεσίας, η απασχόληση μη ειδικευμένου ακόμα και μη εκπαιδευμένου προσωπικού. Η σχέση όλων αυτών με τον Παναγιώτη Κοντολέοντα είναι ότι ο άνθρωπος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε στη θέση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, την περίοδο που συνέβαιναν όλα αυτά ήταν γενικός διευθυντής της εταιρείας.
Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών.
«Έκθετος ο Κυριάκος Μητσοτάκης»
Τα πυρά του έστρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος Γιάννη Ραγκούση, για τον νέο διοικητή της ΕΥΠ. Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη χθεσινή αντίδρασή του στην οποία έκανε λόγο για μη πλήρωση των κριτηρίων από πλευράς Κοντολέοντος για τη θέση που του ανατέθηκε, επανήλθε στηριζόμενος στο δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ, κάνοντας λόγο για «έκθεση» του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αναφέρει συγκεκριμένα. «Ακόμη πιο έκθετος είναι πλέον ο κ. Μητσοτάκης για την τοποθέτηση του κ. Κοντολέοντος ως επικεφαλής της ΕΥΠ. Τα νέα ζητήματα που προκύπτουν σήμερα από τη δημοσιογραφική έρευνα της Εφημερίδας των Συντακτών -τόσο για το εργασιακό του παρελθόν όσο και για την επιστημονική του επάρκεια- καθιστούν ακόμη πιο ζοφερή τη συγκεκριμένη υπόθεση».
Προσθέτει ακόμα ότι η απόκρυψη του βιογραφικού του νέου διοικητή δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς για τον διορισμό του στη συγκεκριμένη θέση απαιτείται τουλάχιστον η κατοχη πανεπιστημιακού τίτλου της Ελλάδας ή αντίστοιχης αξίας του Εξωτερικού.
Διαβάστε ακόμα: