Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει σημαία του για τρία ολόκληρα χρόνια τη μείωση των πλεονασμάτων. Αφού απέρριψε, χωρίς καμία διαπραγμάτευση, την μείωση που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον καταπιστευτικό λογαριασμό, έφθασε σήμερα στο σημείο να βάλει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να παραδεχθεί στο πανελλήνιο πως “θα θέσουμε το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά”, μήπως και κατεβάσει τον πήχη ενόψει του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο, μετά την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς πριν λίγες μέρες στο Παρίσι».
«Όσο και να προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, η κυβέρνηση θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με τα ψέματά της», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας επίσης, ότι «στον προϋπολογισμό δεν χωρούν ούτε ψεύτικες υποσχέσεις, ούτε ναι μεν αλλά. Εκεί θα αναγκαστεί ο κ. Μητσοτάκης να αποκαλύψει το πραγματικό του σχέδιο περικοπών και επιβαρύνσεων, προκειμένου να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει συμφωνήσει με την τρόικα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% από το 2018 μέχρι το 2022, με σταδιακή μείωσή τους στο 2% μέχρι το 2060.
«Για αδυναμία κατανόησης, είτε σκόπιμη διαστρέβλωση”, κατηγορεί από την άλλη πλευρά τον ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Στην ανακοίνωσή του ο κ. Πέτσας “για λόγους σεβασμού στους Έλληνες πολίτες”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά παραθέτει την απάντηση που έδωσε στο σημερινό briefing για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων: «Η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας, εδώ και πολλά χρόνια. Το έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από το 2016. Έχουμε πει κατ’ επανάληψη, και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε συνεντεύξεις του, στη ΔΕΘ – σας παραπέμπω στην περυσινή- σε ξένα Μέσα Ενημέρωσης, και τον Ιανουάριο και τον Μάιο, ότι έχουμε ένα σχέδιο. Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο είναι αυτό που προτάσσουμε για να κερδίσουμε αξιοπιστία. Και κερδίζοντας αξιοπιστία από τους εταίρους μας, θα θέσουμε τον στόχο μείωσης πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά. Αυτή η συζήτηση, όμως, έχει ήδη ξεκινήσει, όπως ξέρετε, και με την επιστολή που έχει στείλει ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.»